Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωταθλητές στη χρήση κινητού κατά την οδήγηση οι Έλληνες

20120606082636
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 από το Γαλλικό Οργανισμό Vinci Autoroutes, οι Έλληνες αναδεικνύονται πρωταθλητές στη χρήση κινητού τηλεφώνου, και μάλιστα κατά πολύ πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα καταγεγραμμένα στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι Έλληνες φαίνεται να κατανοούν απόλυτα το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν. Μάλιστα, την κατατάσσουν στις ακόμα πιο σημαντικές από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την ταχύτητα, την κόπωση ή άλλους παράγοντες. Ενώ παράλληλα, κρίνουν την αποστολή γραπτών μηνυμάτων (sms) κατά την οδήγηση και την πραγματοποίηση τηλεφωνημάτων μέσα στις πέντε πιο επικίνδυνες συμπεριφορές στην οδήγηση.

Επιπτώσεις της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση δημιουργεί προϋποθέσεις για να προκληθεί κάποιο τροχαίο συμβάν, καθώς η προσοχή του οδηγού αποσπάται και στα 3 επίπεδά της:

1. Απασχόληση των χεριών. Τη στιγμή που ο οδηγός απομακρύνει το ένα του χέρι από το τιμόνι προκειμένου να πιάσει το κινητό, να σχηματίσει τον αριθμό στην οθόνη του κινητού ή να συντάξει κάποιο μήνυμα δυσκολεύεται στη διατήρηση ελέγχου του οχήματος. Επιπλέον, πολλές φορές, ο οδηγός αποφεύγει να χρησιμοποιήσει βασικά χειριστήρια του οχήματος όπως η ένδειξη αλλαγής κατεύθυνσης (φλας), προκαλώντας έτσι πολλές φορές σύγχυση στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

2. Οπτική απόσπαση. Αν σκεφτείτε πως κινούμενοι με 60 χλμ./ώρα, το όχημά μας διανύει μια απόσταση περίπου 17 μέτρων το δευτερόλεπτο, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που αποσπαστεί η προσοχή του οδηγού από το δρόμο για 2,3 ή περισσότερα δευτερόλεπτα ήκαι με μεγαλύτερες ταχύτητες (καθυστερημένη ακινητοποίηση του οχήματος σε περίπτωση κινδύνου).

3. Νοητική απόσπαση. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα πως ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε δυο ταυτόχρονες εργασίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν λάβουμε υπόψη το είδος, την ένταση της κουβέντας και πιθανότατα την ψυχολογική φόρτιση που μπορεί να προέλθει από αυτή, τότε η χρήση κινητού μπορεί να αποβεί μοιραία.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες και video εδώ: www.gonews.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 12:58

Τελευταία άρθρα από τον/την Χριστόπουλος Νίκος

Halkidikifocus 2014-2020