sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Χ. Θεοχάρης: "Μετά τις ευπαθείς ομάδες οι εμβολιασμοί των εργαζόμενων στον τουρισμό"

theoharisparlcov

Διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού στη Βουλή

«Κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, οι εμβολιασμοί των οποίων θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας αλλά και εμπιστοσύνης στους τουρίστες με το άνοιγμα των συνόρων στις 14 Μαΐου. Και μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού, θα γίνονται συχνότατα δωρεάν self-tests σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τη πολιτική της κυβέρνησης στο τομέα του τουρισμού.

«Στέλνουμε σε όλους ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η χώρα είναι απολύτως υγειονομικά ασφαλής. Στις 14 Μαΐου ανοίγουμε τα σύνορα μας. Με έγκριση της Υγειονομικής Επιτροπής γίνεται το άνοιγμα του τουρισμού. Για να φτάσεις να πεις συγκεκριμένη ημερομηνία σημαίνει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο έγινε με πολύ δουλειά και σταθερά βήματα», τόνισε ο κ. Θεοχάρης απορρίπτοντας τις κατηγορίες τόσο των επερωτώντων βουλευτών του ΚΙΝΑΛ όσο και των άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης για προχειρότητες.

«Το σύστημα του ανοίγματος θα αναρτηθεί πλήρως. Το άνοιγμα του τουρισμού δεν είναι απλό, είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα. Δεν τον ανοίγεις έτσι, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, όπως γίνεται στη ΔΕΗ που ανεβάζεις έναν διακόπτη και δίνεις ρεύμα. Χρειάζεται να δημιουργήσεις πρώτα κλίμα εμπιστοσύνης, δίνοντας μια καθαρή εικόνα υγειονομικής ασφάλειας της χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης εστίασε σε πέντε βασικά σημεία που στέλνουν -όπως είπε- σαφή μηνύματα για την ασφαλή υγειονομική εικόνα της χώρας, και είναι:

- πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση για πλήρη ανάρρωση αν έχει νοσήσει,

- δωρεάν τεστ ελέγχου κορωνοϊού,

- άμεση απομόνωση περιπτώσεων θετικών στον κορωνοϊό,

- ξενοδοχεία απομόνωσης, και

- υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Η χώρα μας ψηφίζεται ως ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού πριν λίγες μέρες υιοθέτησε τις προτάσεις μας για επανεκκίνηση του τουρισμού, για συνοριακή ασφάλεια μετακίνησης και στήριξης της εργασίας. Τα σημάδια είναι ευχάριστα, γιατί έχουμε ένα εκτεταμένο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δράσης για το άνοιγμα του τουρισμού. Το σχέδιο έχει αρχίσει να υλοποιείται. Θα συνεχίσουμε βήμα- βήμα, και μέχρι τις 14 Μαΐου θα είμαστε εντελώς έτοιμοι», επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, ενώ είπε ότι τις επόμενες μέρες θα ταξιδέψει σε πολλές χώρες και θα πάει όπου χρειαστεί, για να περάσει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα έχει σχέδιο, υλοποιείται και είναι έτοιμη να υποδεχτεί όλους τους τουρίστες που θα την επισκεφθούν με υγειονομική ασφάλεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, αντέτεινε ότι «ο υπουργός Τουρισμού εμφανίζεται ως Χάρι Πότερ, όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου τουρισμού, παρουσιάζοντας μια μαγική εικόνα ότι η κυβέρνηση πέτυχε όλους τους στόχους».

«Αυτά να τα λέτε και όταν συναντιέστε με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου για να διαπιστώσετε ο ίδιος αν τους πείθετε. Η κατάσταση που υπάρχει στις τουριστικές επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους είναι τραγική, και αποδεικνύει ότι δεν έχετε ούτε ένα υποτυπώδες σχέδιο για τον τουρισμό. Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός όταν ο υπουργός Ανάπτυξης αναιρεί τις προσπάθειες λέγοντας ότι δεν ξέρει πότε θα ανοίξει η εστίαση;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρίνης.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό «άνοιγμα στο κενό». «Ανακοινώσατε το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει αλλά εσείς δεν αποκαλύψατε κανένα σχέδιο. Το τουριστικό πεδίο είναι θολό. Επιχειρείτε ένα άνοιγμα στο κενό, με τουρίστες δύο ταχυτήτων, τους οποίους καλείται να έρθουν σε πόλεις φαντάσματα. Πώς μπορεί χωρίς εστίαση να ανοίξει ο τουρισμός;», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Νοτοπούλου.

Και το σχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα είναι ελλειμματικά και μη αποτελεσματικά, υποστήριξε ο γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ο πρώτος επερωτών βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης καταλόγισε στη κυβέρνηση Απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου, καθυστερήσεις και παλινδρομίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, χαρακτήρισε «ελλειμματικό, αναποτελεσματικό και αντιλαϊκό το σχέδιο της κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι, δεν δίνει λύσεις για την υγειονομική ασφάλεια της χώρας.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη πολιτική βλέποντας και κάνοντας. Ποτέ δεν υπήρξε σχέδιο για τον τουρισμό, ούτε πριν ούτε μετά την πανδημία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Γεώργιος Λογιάδης, τόνισε «την ανάγκη επιμήκυνσης και αναβάθμισης της τουριστικής περιόδου».

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr