ΡΟΗ 24/7:

Ποιος είναι ο - κατά τα Panama Papers - κροίσος πρώην Πρωθυπουργός του Κατάρ

panam

Όταν ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζάμπερ Αλ Θάνι αναλάμβανε τον Απρίλιο του 2007 καθήκοντα πρωθυπουργού του μικρού αλλά πάμπλουτου Κατάρ, όλοι ήξεραν ότι είχε ήδη μακρά εμπειρία στην πολιτική. Διατελούσε ήδη υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 1992, ενώ κατάφερε να παραμείνει στη θέση αυτή το 1995, όταν ο Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι ανέλαβε την εξουσία ανατρέποντας τον πατέρα του.

Εκείνο που ίσως δεν ήξεραν πολλοί, όμως, είναι ότι ο 57χρονος σήμερα Αλ Τάνι εκτός από πετυχημένος πολιτικός είναι και πάμπλουτος επιχειρηματίας που κινεί τα νήματα σε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά ντιλ τα οποία έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, πρόσφατα το όνομά του αναμείχθηκε στο σκάνδαλο του αιώνα των Panama Papers και έτσι το Forbes ανακάλυψε πολλούς δισεκατομμυριούχους, ανάμεσα σε αυτούς και ο Αλ Θάνι με εκτιμώμενη περιουσία τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

al-thani-dick-cheney1

Ο Αλ Θάνι ονομάστηκε ως ένας από τους 140 πολιτικούς που εμπλέκονται στα 11,5 εκατομμύρια αρχεία από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, το οποίο φέρεται να υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς εικονικών εταιρειών στον κόσμο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, τα ονόματα 29 δισεκατομμυριούχων από τη λίστα FORBES βρέθηκαν στα έγγραφα που διέρρευσαν.

Ο Αλ Θάνι με τους έξι γιους και τις επτά κόρες είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, την κρατική Qatar Ιnvestment Αuthority, η οποία ελέγχεται ουσιαστικά από τη βασιλική οικογένεια του κρατιδίου. Όντας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της QΙΑ το όνομα του Αλ Θάνι έγινε ευρέως γνωστό, όταν το επενδυτικό fund αγόρασε το πασίγνωστο πολυκατάστημα Χάροντς έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι μέτοχος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Shard, τον υψηλότερο ουρανοξύστη της Βρετανικής πρωτεύουσας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Έχει αγοράσει επίσης τρία διαμερίσματα στο Χάυντ Παρκ του Λονδίνου για 186 εκατ. δολάρια.

al-mirqab

 

Ένα από τα υπερπολυτελή γιοτ του

newmoney.gr

επιστροφή στην κορυφή