ΡΟΗ 24/7:

Eurogroup: Προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. για την Ελλάδα

eu 1

Λαγκάρντ: Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα


Τη συμφωνία όλων για τη λήψη προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας ότι τα προληπτικά μέτρα που εξετάζονται φτάνουν το 2% του ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα μάς απασχόλησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σήμερα, ανέφερε για να προσθέσει: «Η συνεργασία ήταν δυνατή και παραγωγική μεταξύ Ελλάδας – θεσμών. Έγινε σημαντική πρόοδος σε έναν αριθμό βασικών θεμάτων, όπως ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, φορολογικό. Είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία», πρόσθεσε.

Σήμερα συζητήσαμε την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων, αλλά και το πακέτο έκτακτων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ αν χρειαστεί, αν υπάρκξει απόκλιση από τους στόχους του 2018, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφέροντας ότι ο σχεδιασμός των επιπρόσθετων μέτρων και το αν θα τεθούν σε ισχύ είναι υπό συζήτηση.

Θα νομοθετηθούν πλήρως και θα βασιστούν σε «δίκαια στοιχεία», έχουμε την συμφωνία και δέσμευση του έλληνα ΥΠΟΙΚ και συνεπώς οι θεσμοί είναι έτοιμοι για να εργαστούν πάνω στην ακριβή δομή τους.

«Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για το πώς θα εφαρμοστεί,ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα πυροδοτείται (σσ.εννοεί τον τρόπο που θα αποφασίζεται η «ημιαυτόματη» ενεργοποίηση του πακέτου μέτρων-ρεζέρβα)».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών να υπάρξει εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου μέτρων το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε υπολογιστεί περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup, αν έχουμε το πακέτο της συμφωνίας με τα μέτρα, μαζί με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα έχουμε Eurogroup την επόμενη Πέμπτη, ενώ ανέφερε ότι σίγουρα θα γίνει συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως είπε, «στο Eurogroup θα συζητήσουμε το θέμα του χρέους μαζί με τα κανονικά και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Οι ΥΠΟΙΚ μας έδωσαν έγκριση να εργαστούμε πάνω στο ζήτημα του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διάθεση για κούρεμα του ονομαστικού χρέους και είναι βασικό για εμάς να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα κοιτάξουμε συνεπώς τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους». Για το θέμα του χρέους είπε ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα κοιτάξουν τις πιθανότητες reprofiling μέσω της επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου «ωρίμανσης».

«Την Πέμπτη εάν γίνει το Eurogroup Θα προσπαθήσουμε να βρούμε πολιτική συμφωνία πάνω στο ζήτημα της Ελλάδας», κατέληξε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι de facto σίγουρη η συμφωνία την επόμενη Πέμπτη, καθώς όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει αρκετή πρόοδος, «Θα το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» τόνισε.

Κατά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τα προληπτικά μέτρα θα εφαρμοστούν, γιατί «θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Μοσκοβισί: Είμαστε κοντά σε μια θετική και ισορροπημένη λύση

Υπάρχουν ακόμα έχουμε μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να κλείσουμε αλλά είμαστε κοντά σε μια θετική και ισορροπημένη λύση, δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Θελουμε να ολοκληρώσουμε τη αξιολόγηση όσο πιο γρήγορα γινεται, αυτός είναι ο στόχος και είναι εφικτός» δήλωσε.

Αναφερόμενος για τα προληπτικά μέτρα, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων που να είναι οικονομικά βιώσιμο και ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο», και στο οποίο να συμφωνούν όλοι. Όπως τόνισε τις επόμενες μέρες θα καθοριστεί η μορφή αυτών των προληπτικών μέτρων καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιετυχθούν.

Αναφορικά με το χρέος, δήλωσε ότι πρέπει να αντιεμτωπιστεί το ζήτημα αυτό ώστε να επανέλθει σε βιώσιμη ανάπτυξη η Ελλάδα, αλλά οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν να εξεταστούν από τον ESM.

«Στόχος είναι η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής ιοκονομίας, αλλά για αυτό είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, τα προληπτικά μέτρα και η συζήτηση για το χρέος» κατέληξε.

Λαγκάρντ: Τίποτα δεν θα συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα

Πολύ ικανοποιημένη για τη μεγάλη υποστήριξη που έτυχε στο Eurogroup η αρχή του έκτακτου μηχανισμού ανάγκης, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Τα έκτακτα μέτρα θα βοηθήσουν στην εκπλήρωση των κανόνων που βάζουμε ως ΔΝΤ και πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, όπως είπε.

Μπορούμε όλοι να εργαστούμε μαζί, συμπλήρωσε και έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τα κλιμάκια του ΔΝΤ να επιστρέψουν στην Αθήνα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η δουλειά πρέπει να γίνει και στα δύο σκέλη, επανέλαβε: την εκπλήρωση των μέτρων και τη συζήτηση για το χρέος, ενω σημείωσε ότι τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα.

Ερωτηθείσα για τα στοιχεία της Eurostat, ανέφερε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά αν είναι σωστά, καθώς όπως τόνισε, τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, και στο παρελθόν είδαμε υποβαθμίσεις.
Ερωτηθείσα για την αναδιάρθρωση του χρέους και την διαφωνία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι ξεκάθαρα ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται "κούρεμα" αλλά είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα καθοριστεί από την συμφωνία που θα πετύχουμε».

Κατά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η κ. Λαγκάρντ είπε: «Επιθυμούμε ολοκλήρωση των όρων του χρέους μέσα στο επόμενο διάστημα. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της μέτρηση της βιωσιμότητας του χρέους κι αυτό πάει πολύ μετά το 2018», πρόσθεσε με νόημα.

Κερέ: Σημαντική πρόοδος στα «κόκκινα» δάνεια, ορατό το κλεισιμο της αξιολόγησης

Για σημαντική πρόοδο έκανε λόγο και το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, τονίζοντας ότι υπάρχει θέληση από την ελληνική κυβέρνηση κι αυτό είναι θετικό.

«Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ορατό» είπε προσθέτοντας ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και στα «κόκκινα» δάνεια, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά και τις τράπεζες.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τεχνικά τις συζητήσεις για το χρέος που είναι απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας» πρόσθεσε.

Ρέγκλινγκ: Έχουμε ξεκινήσει την αναζήτηση μηχανισμών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Για πρόοδο και καλή συνεργασία με την Αθήνα έκανε λόγο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως είπε τα στοιχεία της Eurostat ήταν καλύτερα των αναμενόμενων κι αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά από εδώ και πέρα πρέπει να κοιτάξουμε και τους μετέπειτα στόχους.

Γι' αυτό και πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποια προληπτικά μέτρα, ως ασφάλεια σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα» στο μέλλον.

«Η αβεβαιότητα είναι ακόμα υψηλή» πρόσθεσε.

Για το χρέος, δήλωσε ότι «θα δούμε την ελάφρυνση του χρέους, με βάση τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Κοιτάμε σε τεχνικό επίπεδο την μακρυτερη περίοδο ωρίμανσης», αλλά πρόσθεσε ότι «το κούρεμα απορρίφθηκε από όλους».

Καταλήγοντας πάντως προειδοποίησε ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει σύντομα καθώς τα περιθώρια στενεύουν και υπάρχουν λήξεις ομολόγων το επόμενο διάστημα.

 

newmoney.gr

επιστροφή στην κορυφή