ΡΟΗ 24/7:

Στο Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής το «τσεκούρι» των προληπτικών μέτρων

foroi metra

«Αυτόματα» μέτρα 2% του ΑΕΠ θα εφαρμόσει η κυβέρνηση εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι - «Έτοιμος» από το 2015 ο μηχανισμός εξισορρόπησης που ζήτησε ο Ντάισελμπλουμ - Στα εννέα δισ. ανεβαίνει ο λογαριασμός

 

Πριν κοπάσουν οι... πανηγυρισμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μία νέα «λαιμητόμο» ύψους εννέα δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον αποτιμώνται αυτή τη στιγμή στο σύνολό τους τα μέτρα που καλείται να λάβει ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η πολύπαθη αξιολόγηση και φυσικά να γίνει εκταμίευση μίας ακόμη δόσης του Μνημονίου.

Το χθεσινό Eurogroup αλλά και η συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση και του άτυπου Ecofin, «έβγαλε» πλήθος ειδήσεων, καμία εκ των οποίων δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αισιόδοξη ή θετική για τον μέσο Έλληνα φορολογούμενο.

Οι Ευρωπαίοι είναι φανερό ότι «υπέκυψαν» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ ή και πιθανώς μετά από έξι χρόνια συνεργασίας με τους Έλληνες πολιτικούς έμαθαν καλά το μάθημά τους και ως εκ τούτου σπεύδουν να ζητήσουν τη λήψη μέτρων εκ των προτέρων, γιατί μάλλον είναι βέβαιοι ότι οι αριθμοί τελικώς δεν θα... βγουν.

Τα προληπτικά μέτρα (contigent measures) αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός να φθάνει στα εννέα δισ.
«Δεν πρόκειται για τέταρτο Μνημόνιο. Αυτή η αντίληψη που εκφράστηκε στα ελληνικά ΜΜΕ είναι λάθος. Παράλληλα κανείς δεν ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εκ των προτέρων. Αυτό που ζητήθηκε είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα πρέπει να είναι αξιόπιστος, να θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, να είναι αυτόματος και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που θα πυροδοτήσουν τα έκτακτα μέτρα», έσπευσε να δηλώσει αμέσως μετά το πέρας του Ecofin ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Και όπως φαίνεται έχει δίκιο, όχι για την ουσία των λέξεων αλλά για το τυπικό του θέματος.

Άλλωστε αυτό έγινε απόλυτα παραδεκτό από την κυβέρνηση - μέσω των γνωστών non papers που εκδίδει, πλέον, σε καθημερινή βάση το Μέγαρο Μαξίμου - καθώς υποστήριξε ότι «η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων».

Ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές, με στόχο να πείσουν ότι αυτό δεν είναι κάτι το καινοφανές ή κατ' ανάγκη αρνητικό, σπεύδουν να προσθέσουν ότι ανάλογου τύπου μηχανισμός υπάρχει και στη... Γερμανία, ο οποίος ενεργοποιείται αυτόματα όταν υπάρξουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί και έχει ως έργο να προχωρά σε μείωση δαπανών του προϋπολογισμού.
Ο εν λόγω μηχανισμός δεν είναι κάτι άγνωστο στην Ελλάδα, αν και η δημιουργία και η στελέχωσή του πέρασαν μάλλον απαρατήρητα.

Δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, φέρει τον τίτλο Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, το διοικητικό του συμβούλιο απαρτίζουν πέντε οικονομολόγοι, ουσιαστικά υπόκεινται στο Υπουργείο Οικονομικών και καθήκον του είναι να «ασκεί δημοσιονομική εποπτεία, να παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, να ελέγχει τις δαπάνες των Υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου και να επιβάλλει περικοπές σε περίπτωση υπερβάσεων, λειτουργώντας ως απόλυτος κριτής για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

 

newmoney.gr

επιστροφή στην κορυφή