Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Eurogroup: "Κίτρινη κάρτα" στο πολυνομοσχέδιο

EUROGROUP

Εμπόδιο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης

Ενα ακόμη εμπόδιο, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εμφανίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που λίγο μετά τις 8 έκανε διάλειμμα για να αποτυπωθεί ένα νέο κείμενο συμφωνίας.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να «ξεπαγώσουν» οι εκταμιεύσεις, αλλά η τελική έγκριση θα εξαρτηθεί από αδιευκρίνιστες «τεχνικές διορθώσεις» στα ελληνικά νομοσχέδια. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, παρεμβάσεις απαιτούνται στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό- με συγκεκριμένη αναφορά στο ΕΚΑΣ- αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν ενόχληση για το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, η οποία θέλουν να επισπευσθεί.

Γι' αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από τους αναπληρωτές τους να επιβλέψουν τις απαιτούμενες διορθώσεις, σε διάστημα 1-2 εβδομάδων και στη συνέχεια να δώσουν την τελική έγκριση για την εκταμίευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη εκταμίευση θα γίνει σε μηνιαίες δόσεις, έως τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει ασαφές αν η κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται με τήρηση συγκεκριμένων όρων.

Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει επί της αρχής το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τις δόσεις, αλλά φαίνεται ότι απέχουν από τη δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ. Το μέγεθος της επόμενης δόσης δεν έχει αποφασιστεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, με τις προτάσεις να κυμαίνονται από 8-9 δισ. ευρώ, μέχρι 12 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 24 Μαϊος 2016 21:44
επιστροφή στην κορυφή