ΡΟΗ 24/7:

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής προς Βαγιωνά, με φόντο το Νοσοκομείο

GNX

- Μετά την ερώτηση του Βουλευτή στον Υπ. Υγείας


Την αντίδραση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής προκάλεσε η ερώτηση του Βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργου Βαγιωνά προς τον Υπουργό Υγείας, στην οποία κάνει λόγο για υποστελέχωση του Νοσοκομείου Πολυγύρου, αλλά και για τις απλήρωτες εφημερίες.
Με ανακοίνωσή του η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής εξαπολύει πυρά προς τον κ. Βαγιωνά, αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι επί των ημερών της επιδεινώθηκε η κατάσταση στη δημόσια Υγεία γενικότερα, αλλά και στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.

Η ερώτηση Βαγιωνά

Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο Βουλευτής Χαλκιδικής ζητά να μάθει πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκιδικής, αλλά και αν θα πληρώσει το σύνολο των οφειλών για τις εφημερίες, ώστε να αποφευχθεί ένα «μπλακ άουτ», τονίζοντας ότι μέσα στο καλοκαίρι, που ο πληθυσμός της Χαλκιδικής αυξάνεται κατακόρυφα «το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής απειλείται από τον ορατό κίνδυνο να βρεθούν οι κλινικές του ακάλυπτες από εφημερεύοντες ιατρούς, όπως προκύπτει και από το επισυναπτόμενο έγγραφο. Όχι γιατί οι τελευταίοι διεκδικούν κάτι επιπλέον από αυτό που δικαιούνται, αλλά γιατί ζητούν τα αυτονόητα για τη δουλειά τους, την επιβίωσή τους και την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια».
Παράλληλα ο κ. Βαγιωνάς υπογραμμίζει ότι οι αμοιβές του προσωπικού μειώνονται «έως και 50% όταν επιβάλλεται οριζόντια περικοπή στην αποζημίωση των εφημεριών των Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, όταν οι εφημερίες των μετακινούμενων Ιατρών από τα κέντρα υγείας παραμένουν απλήρωτες, όταν οι Ιατροί εξαναγκάζονται να αποδεχθούν την εφημέρευση πέραν των πέντε ενεργών εφημεριών ανά Ιατρό, ενώ οι δεδουλευμένες εφημερίες τουςεξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτες και όταν η υποστελέχωσή του Νοσοκομείου καθίσταται κανόνας για την λειτουργία του (ή για την ακρίβεια, την υπολειτουργία του), τότε το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και το γενικότερο σύστημα υγείας στην περιοχή οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση, παίζοντας με την υγεία και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών του Νομού».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

«Προκαλεί θυμηδία αλλά και την κοινή γνώμη Χαλκιδικής η επερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Βαγιωνά στην βουλή, σχετικά με την κατάσταση της δημόσιας υγείας στο νομό μας και ειδικότερα για τα χρόνια προβλήματα υπολειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, βρίσκοντας αφορμή τις δίκαιες και εύλογες κινητοποιήσεις των εμπλεκόμενων φορέων του νομού μας», αναφέρει η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής με σημερινή της ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση ρωτά τον κ. Βαγιωνά:
- Γνωρίζετε από πότε και επί ημερών ποιών κυβερνώντων, έχουν να πληρωθούν οι εφημερίες των ιατρών, ειδικότερα στην Χαλκιδική;

- Γνωρίζετε από πότε, γιατί και επί ποιών κυβερνώντων αποστελεχώθηκε τόσο το Γ.Ν.Χ. όσο και τα Κέντρα Υγείας του νομού;

- Γνωρίζετε επίσης ότι με την παρούσα κυβέρνηση το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει στελεχωθεί με 1.200 επικουρικούς - 380 από παλαιότερες προκηρύξεις - έχουν εγκριθεί πιστώσεις για άλλους 280 από παλαιότερες προκηρύξεις, τον τελευταίο μήνα έχουν προκηρυχθεί 760 θέσεις μόνιμων γιατρών και έρχονται οι 985 του Νοεμβρίου, ενώ αρχίζουν και υπογράφονται τα απαραίτητα για την στελέχωση 100 κρεβατιών μονάδων εντατικής θεραπείας;

- Θα μας ενημερώσετε για το πόσα χρήματα "κόπηκαν" από την δημόσια υγεία, επί των ημερών σας;

- Γνωρίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση αύξησε τα κονδύλια για την δημόσια υγεία κατά 300 εκ. ευρώ;

- Ενημερωθήκατε για την έναρξη αποπληρωμών των οφειλών σε προμηθευτές των νοσοκομείων;

- Γνωρίζετε να μας πείτε για την κακοδιαχείρηση που γινόταν επί σωρεία ετών (και ανακαλύπτουμε και στην κατάλληλη στιγμή θα δώσουμε στην δημοσιότητα) στο Γ.Ν.Χ.;

- Θα μας πείτε ποιοι με τι προσόντα και πως, στελέχωναν - διορίζονταν στις διοικήσεις των νοσοκομείων επί των ημερών τους;

- Θυμάστε - μήπως - ποιοι επέβαλαν το 5ευρο στα νοσοκομεία; Ξέρετε και ποιοι τα κατήργησαν;

Τέλος η ανακοίνωση κλείνει τονίζοντας: «Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και ενδεικτικά σας αναφέραμε μερικά.
Κατανοούμε ότι κάνετε ότι μπορείτε και εσείς και το κόμμα σας ώστε να αντιπολιτευτείτε, αλλά ο χώρος της δημόσιας υγείας και μάλιστα στην κατάσταση που τον φέρατε επί των ημερών σας και στην Χαλκιδική ώστε σήμερα εμείς να προσπαθούμε να ξαναστήσουμε στα πόδια της, δεν είναι καθόλου προνομοιακός για εσάς και το κόμμα σας.

Και μνήμη έχουν οι πολίτες και μυαλό να κρίνουν ποιοι έφεραν την δημόσια υγεία στο χείλος της καταστροφής - ώστε να ωφεληθεί η ιδιωτική παροχή υγείας - και ποιοί βάζουν τις πρώτες, απαραίτητες βάσεις για την εξυγίανση και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας και στο νομό μας, προς όφελος των πολιτών.

Όπως θα αντιληφθήκατε κ. Βουλευτά, τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία το "δημόσια υγεία

επιστροφή στην κορυφή