Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Η επίσκεψη Τζακ Λιου στην Αθήνα

tsipras-tzak-liou

Διαδοχικές επαφές με Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση

Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση τους. Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθειά αστάθεια στην περιοχή», προσθέτοντας: «Αλλά η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. «Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή». «Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Ο κ. Λιου σημείωσε πως συμφωνεί ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική («now become an actual policy»), που θα λειτουργήσει, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά. Επίσης, επεσήμανε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό γεωπολιτικά και οικονομικά και αυτό είναι κάτι που πάντα πίστευε.

Με αφορμή την επίσκεψή του, την περασμένη εβδομάδα, στη δυτική Ευρώπη και τις συζητήσεις για θέματα μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράμμισε τη σημασία να επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός ολοκλήρωσης. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην επικείμενη συνάντηση των G20 θα επισημάνει τη σημασία που έχει, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παραμείνουν προσηλωμένες στο να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικών για να προωθήσουν την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας τις αναφορές του, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι ανυπομονεί για μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις προκλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και ότι ανυπομονεί να εργαστούν μαζί.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού.

Συγκεκριμένα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση, ο κ.Λιού επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση την εμπιστοσύνης προς αυτήν εκ μέρους των διεθνών εταίρων της.

Όπως σημείωσε ο κ.Λιού, "βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες. Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος". Όπως τόνισε, "πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας".

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος, είχε επισημάνει ότι υπήρξε κοινή τους διαπίστωση ότι "η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους".

Όπως πρόσθεσε ο κ.Τσακαλώτος, με τον κ.Λιού "συζητήσαμε και τα θέματα του προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα" ενώ και πρόσθεσε αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού των Οικονομικών στην Σύνοδο G-20 στην Κίνα ότι ο κ.Λιού θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης "ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους".

Σταθερή και μόνιμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα σε ένα περιβάλλον ελκυστικό για μακροχρόνιες επενδύσεις.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Λιου δεν θέλησε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος, όπως και για το εάν πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, όπως ζητεί η Ελλάδα. Ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφερε ότι «το ζήτημα των στόχων πρέπει να λυθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της».

Σημείωσε, πάντως, με νόημα ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και «οι αριθμοί που βγαίνουν». Σε ένα περιβάλλον με υψηλό χρέος και υψηλά πλεονάσματα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, είπε ο Αμερικανός υπουργός τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι το «κλειδί».

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις σε βιώσιμο χρέος και πολλές επιλογές για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί», όμως όλα πρέπει να καταλήγουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Κατά τον κ. Λιου, οι αποπληρωμές του χρέους πρέπει να είναι συμβατές με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Στο τέλος του μονοπατιού, η Ελλάδα να μπορεί να αποπληρώνει και να αναπτύσσεται», δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιου επιθυμεί την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, «φέρνει σημαντική προοπτική και είναι πολύ σημαντικός εταίρος, παρότι η σχέση από τη φύση της δημιουργεί εντάσεις». Ωστόσο, παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος, αναφορικά με το εάν το Ταμείο θα επανέλθει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό των ΗΠΑ, η Ελλάδα πρέπει πριν από τις συζητήσεις για το χρέος να συνεχίσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους θεσμούς. Έκανε ειδική αναφορά στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στο άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στα «κόκκινα» δάνεια (στα «κόκκινα» και στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει ήδη βήματα). Δήλωσε πως η μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα έχει σημαντική σημασία στα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και τόνισε ότι «ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να είναι ευέλικτες για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλων διαπραγματεύσεων που αφορούν στην κρίση».

Ο κ. Λιου απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί (τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές, διότι «έπρεπε να ξανακτιστούν τα θεμέλια για μια γερή Ελλάδα»), για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και για τα σημάδια ότι η οικονομία φεύγει από την ύφεση και πάει σε ανάπτυξη. Τέλος, επισήμανε τη σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν είναι κάτι νέο, εγώ το λέω για πολλά χρόνια τώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος καλωσορίζοντας τον κ. Λιου, επεσήμανε τη συμβολή του και τις προσπάθειές του να επηρεάσει τα πράγματα στην κατεύθυνση να υπάρξουν λύσεις. Είπε ότι κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν το ελληνικό πρόγραμμα, οι ευκαιρίες αλλά και οι δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, το Brexit και τα γεγονότα στην Τουρκία.

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τζ. Λιου

Για ουσιαστική συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα, κάνουν λόγο πηγές της λεωφόρου Συγγρού, σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η οποία διήρκησε μία ώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη, και πως ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Στην προσπάθεια αυτή, είναι προφανές ότι ο εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία», προσθέτουν και επισημαίνουν ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Λιου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη

Στο ζήτημα της σημασίας της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, ως βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζακ Λιου, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, κατά τη συνάντηση, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον κ. Λιου για τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι το κλίμα έχει πλέον βελτιωθεί αισθητά και ότι έχουν ληφθεί μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρθηκε στα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και η νέα νομοθεσία σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο κ. Λιου επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν και ότι αυτό είναι σαφές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρξει οριστική έξοδος από την κρίση θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Τέλος, στάθηκε στο ζήτημα της σημασίας της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος ως βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου επισκέπτεται την Ελλάδα για να καλέσει να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων» προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του τη Δευτέρα 18/07.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό υπουργό Οικονομικών, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στην αποκατάσταση «της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους. Ευρωπαϊκές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Γερμανία, αντιμετωπίζουν ωστόσο εχθρικά κάθε ιδέα περί ελάφρυνσης χρέους, την οποία έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τέλος, θα ταξιδέψει στο Τσένγκντου της Κίνας την Παρασκευή και το Σάββατο για να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 21:53
επιστροφή στην κορυφή