Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

"Μετωπική" στη Βουλή για την Παιδεία και τη διαπλοκή

TSIPRAS-KYRIAKOS-BOYLH

Τα "ξίφη" τους διασταύρωσαν Τσίπρας-Μητσοτάκης

Αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του. Μάλιστα όπως και παλαιότερα είχε πει ο ίδιος "μην ζητάτε εκλογές γιατί μπορεί να γίνουν", επανέλαβε τη φράση λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: "μην κάνετε αιτήματα γιατί μπορεί να γίνουν αποδεκτά".

Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΝΔ ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Μιλώντας πρώτος, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι «έχετε προτρέξει να υποστηρίξετε μερικές από τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών» για να υπογραμμίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις» που θα φέρουν απολύσεις, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

«Εμείς επιδιώκουμε απομείωση του χρέους χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας σε αντίθεση με τη ΝΔ που δεν το κρύβει πως δεν έχει πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. "Μεταρρυθμίσεις για τη ΝΔ σημαίνουν απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους", τόνισε και αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση σημείωσε πως θα κλείσει στην ώρα της.

Κατηγόρησε ακόμη την αντιπολίτευση ότι βρίσκεται απέναντι από την κυβέρνηση στον αγώνα της να σπάσει το «αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής που εσείς δημιουργήσατε και με το οποίο ταυτίζεστε απόλυτα». Δεν κρατάτε τα προσχήματα, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υποστηρίξετε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας».
«Τώρα που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε», είπε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, για να προσθέσει: «Σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι και πρώτα απ' όλα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους» τόνισε.

Σχολιάζοντας τα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Τολμάτε να σηκώνετε το δάχτυλο, εσείς, τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ποδόσφαιρο κι άλλων μεγάλων σκανδάλων».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην υπόθεση Καλογρίτσα και την αποχώρησή του από τη διαδικασία διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως όποιος επίδοξος καναλάρχης δεν μπορεί να καταβάλλει το αντίτιμο θα εκπέσει, όπως και έγινε. «Πάει πια και αυτή η καραμέλα» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν απο το ταμείο και θα πληρώσουν» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά και στα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα 255 εκατ. ευρώ (απο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους παιδικούς αταθμούς. Ήδη ξεκινά η στήριξη των νοσοκομείων με 4000 νοσηλευτές, ήδη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων».

Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης, είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν προηγουμένως κυβερνητική εξουσία, ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τα επίσης λόγο για «ιδιαίτερες σχέσεις σας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι «είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων».

«Όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτετε, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας, μετά από 7 χρόνια. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές» για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, το συγκεκριμένο μάθημα οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Στον διάλογο που συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, για την οποία εξέφρασε τον σεβασμό του, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στο διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί.

«Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, στην πλειοψηφία τους, είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση, ο ευρωπαϊσμός σας είναι κούφιος» είπε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως πανάκεια, «έχουν αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας του κατασυκοφαντημένου δημόσιου πανεπιστημίου είναι περιζήτητοι παντού;».

«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν, λέγοντας: «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».

Αναφερόμενος στους αιώνιους φοιτητές ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.

Υψηλούς τόνους κράτησε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανεβαίνοντας στη βήμα απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Αφιερώσατε 20 λεπτά για να κάνετε γενικότερες αναφορές και καθώς σας άκουγα, σκέφτηκα ότι μάλλον ο λογογράφος σας μπέρδεψε τις ομιλίες σας με κάποια που κάνατε πριν από τρεις μήνες. Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τον κ. Καλογρίτσα, την Τράπεζα Αττικής και τα νέα τρίγωνα της διαπλοκής που στήνονται. Τα προσπεράσατε αδιάφορα».
«Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναφέρθηκε περισσότερο στα θέματα της επικαιρότητας και της διαπλοκής και λιγότερο στα θέματα της Παιδείας.

«Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι σκοπός του πρωθυπουργού είναι να διχάσει ακόμη και στο θέμα της Παιδείας. «Σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι «αναμοχλεύετε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων εποχών, όταν η Παιδεία ήταν αντικείμενο αντιπαραθέσων, που μας γυρνάνε στο παρελθόν, αντί να κοιτάμε το μέλλον. Καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε προϊόν των βιωμάτων μας, δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές που κάνατε σαν μαθητής και φοιτητής, αλλά δεν έχετε καταλάβει τίποτε. Επαναλαμβάνετε τα ίδια κλισέ, ακολουθείτε τις ίδιες τακτικές, επαναστατική γυμναστική και καταλήψεις, αυτός είναι ο ιδεολογικός σας αρμός. Σε άλλους τομείς της πολιτικής εφαρμόζετε φιλελεύθερες πολιτικές, έστω και αν δεν τις πιστεύετε, στην Παιδεία δεν υποκρίνεστε, έχετε επιλέξει τον κατάλληλο υπουργό, τον κ. Φίλη για να ισοπεδώσει την έννοια της αριστείας και της αξιοκρατίας.
Εκπροσωπείτε όλες τις παθογένειες που εμποδίζουν την Ελλάδα να κινηθεί μπροστά. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας έχετε υιοθετήσει 105 ρυθμίσεις που έχουν αποσαρθρώσει την δημόσια εκπαίδευση. Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για την ζημιά που έχετε κάνει στην εκπαίδευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ακολούθως ανέφερε τις βασικές παρεμβάσεις που, όπως είπε, «δείχνουν το σχέδιο αποδόμησης όλων μεταρρυθμίσεων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά αποδομεί μεταρρυθμίσεις ετών, και κυρίως το κεκτημένο ευρύτερων συναινέσεων στον τομέα της Παιδείας, θυμίζοντας ότι η ΝΔ το 2011 ψήφισε το νόμο Διαμαντοπούλου.

Μιλώντας για το θέμα της εθνικής συννενόησης, η οποία «θα έπρεπε να υπάρχει στα μείζονα και σημαντικά θέματα όπως η Παιδεία, κάτι που δεν έγινε κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης της Μαριέττας Γιαννάκου». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην πρώην υπουργό Παιδείας, καλωσορίζοντάς την στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το δημόσιο σχολείο, ενώ της καταλόγισε και εμπάθεια έναντι των ιδιωτικών σχολείων: «Υποβαθμίσατε Γυμνάσιο και Λύκειο. Κάνατε παρεμβάσεις, όμως 3 μέρες πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Επιλέξατε 4 μαθήματα που θα εξετάζονται οι μαθητές. Μετατρέπετε το γυμνάσιο σε ένα σχολείο αυτόματης προαγωγής. Κανείς δεν είναι υπέρ ενός σχολείου εξεταστικού κέντρου, αλλά στέλνετε λάθος μήνυμα ότι μπορεί να περνά κάποιος, ό,τι βαθμό και να έχει, στην επόμενη τάξη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών», λέγοντας ότι η εξήγηση ενδεχομένως για την επαναφορά τους είναι «για να πάρει το πτυχίο του ο κύριος Φίλης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δίπτυχο της ΝΔ για την Παιδεία, που είναι «ελεύθερο σχολείο-αυτόνομο πανεπιστήμιο», ενώ δεσμεύθηκε για την επαναφορά των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, αλλά και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει επιτέλους να σπάσει το ταμπού για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, πράγμα που έκαναν άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κύπρος.

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει όλες τις αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία.

Αναφερόμενος στο θέμα των θρησκευτικών ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των θρησκευτικών και προσαρμογής του στα σύγχρονα δεδομένα, όμως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «το μάθημα των θρησκευτικών ήταν μια αφορμή για να δημιουργήσετε μια σύγκρουση για χάρη των συνιστωσών σας».

Αφού αναφέρθηκε στην επιστολή που έλαβε ο πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξακολουθεί να παρέχει στήριξη σε έναν υπουργό που προσβάλει βάναυσα την Εκκλησία της Ελλάδος με την ανιστόρητη επιθετικότητά του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Δριμεία κριτική τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησαν οι αρχηγοί της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός ζει σε παράλληλο σύμπαν, τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι η Δημοκρατική Συμπράταξη δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στα ζητήματα διαφάνειας.

Η ίδια αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. και με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τόνισε ότι το σύνολο του δημόσιου πλούτου πέρασε για 99 χρόνια στους δανειστές.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πίεσε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, πίεσε για να έρθει το αποκαλυπτικό πόρισμα του ελέγχου των αρχών στην Βουλή. Και το πετύχαμε. Συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια. Και θα την φθάσουμε ως το τέλος», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα επιτέθηκε και στη ΝΔ κάνοντας λόγο για νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τη γνωστή λαϊκή ρήση «το ΄να χέρι νίβει τ΄ άλλο και τα δυο το πρόσωπο», ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσεγγίζουν το ζήτημα της Παιδείας με τον ίδιο τρόπο.

«Ο κ. Μητσοτάκης με την σημερινή του ομιλία είναι μεταξεταστέος και τον ίδιο βαθμό παίρνει και ο κ. Τσίπρας», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσέφερε αριστερό άλλοθι στον κ. Τσίπρα, την ώρα που αυτός προσεγγίζει τις θέσεις της ΝΔ και τα ζητήματα της Παιδείας.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση για κοροϊδία και αποπροσανατολισμό αλλά και για υποκρισία καθώς φαίνεται ότι δεν ζει την καθημερινότητα των γονέων και των μαθητών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και κατηγόρησε όλα τα κόμματα και όχι μόνο αυτά που κυβέρνησαν, για τη σημερινή εικόνα της Παιδείας, λέγοντας: «Τα σχολεία και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια, ήταν πάντα στα χέρια των κομμάτων, άρα η ευθύνη για το κατάντημα της Παιδείας είναι διακομματική». Επισήμανε δε ότι η παιδεία ειναι σπουδαιότερη από το χρέος και ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεωρησης, καλώντας τον αρχιεπίσκοπο Ιερωνυμο να μην φοβηθεί το διάλογο.

Παράλληλα αναρωτήθηκε, για ποιά δημόσια εκπαίδευση μιλάμε και τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι που τα παιδιά μας παιδεύονται περισσότερο, οι γονείς πληρώνουν περισσότερο, για να έχουμε το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας: «Η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί. Η ζημιά που κάνουμε στην Παιδεία δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις».

Το σημείο της ομιλίας του κ. Θεοδωράκη, που προκάλεσε αναστάτωση στους κυβερνητικούς βουλευτές, ήταν η αναφορά του στην Χούντα και την αντίληψή της περί των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Με την επίκληση του Συντάγματος, αλλά και του λαϊκού αισθήματος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, απέρριψε κάθε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Εμείς θεωρούμε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι συγκεκριμένο. Αναφέρεται στους άρρηκτους δεσμούς της Ορθοδοξίας με την Πολιτεία και από τη στιγμή που παραμένει αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρόσθεσε ότι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός βάδισαν πολλά χρόνια μαζί και τέτοιου είδους αλλαγές είναι που δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα, με τις οποίες δεν συμφωνεί και το αίσθημα του ελληνικού λαού. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, λέγοντας ότι ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε με χαρά την πρόταση του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, να γίνει διάλογος με την Εκκλησία από την αρχή, «προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού η συγγραφή των νέων βιβλίων και οι πιθανές αλλαγές στα Θρησκευτικά». «Κι αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και πράγματι απέδειξε και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αλλά και ο μακαριότατος, όπως πιστεύω θα είναι και απόφαση της Ιεραρχίας, ότι με τον διάλογο όλα λύνονται», εκτίμησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. «Οφείλουμε όλοι να συζητήσουμε με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.

Πάντως, δεν έκρυψε τη διαφωνία του με τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, για το ζήτημα των Θρησκευτικών, σημειώνοντας πως «διαφωνούμε μεν και μάλιστα δημοσίως πολλές φορές, αυτό άλλωστε επιτάσσει η Δημοκρατία», αλλά «δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι για πρώτη φορά φέτος, στη δική του θητεία και μετά από πολλά χρόνια, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα».

Αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για θέματα παιδείας, ώστε να αποτρέπονται οι συχνές αλλαγές, ζήτησε από το βήμα της Βουλής, ο Βασίλης Λεβέντης. Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ζήτησε να μην κλείσει κανένα κανάλι.

Με αφορμή την κριτική που του άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για κατάληψη συχνοτήτων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αποκάλυψε για πρώτη φορά γιατί αναγκάστηκε να πουλήσει το Κανάλι 67.

«Δεν θα το έδινα ποτέ το κανάλι. Ήταν το πάθος μου γιατί μπορούσα να επικοινωνώ με τον κόσμο» ανέφερε ο κ. Λεβέντης και ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να το πωλήσει γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του είχε στείλει τρία προειδοποιητικά σημειώματα, ο τότε υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ότι είχε καταλάβει συχνότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Μου είπαν ότι το κανάλι ήταν για το στρατό. Βρήκα έναν άνθρωπο και του έδωσα το κανάλι» ανέφερε…

Ο κ. Λεβέντης συνέδεσε όμως την στάση του ΠΑΣΟΚ με τις «κατάρες» που έριχνε τότε ο ίδιος κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τις αναφορές του στην αποστασία. «Δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό το ΠΑΣΟΚ», είπε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων άσκησε, όμως, και κριτική στον κ. Θεοδωράκη. «Ο κ. Θεοδωράκης προέρχεται από τα Μέσα πολυτελείας» είπε και του καταλόγισε ότι «δείχνει κακία» με την καθυστερημένη επίθεση εναντίον του. «Γιατί το κάνει ο κ. Θεοδωράκης. Εγώ του φταίω που γκρεμίζεται δημοσκοπικά;’ διερωτήθηκε.

επιστροφή στην κορυφή