Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Προτάσεις Μ. Σχοινά για την Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη

SXOINAS-SUMMIT

Ο Χαλκιδικιώτης εκπρόσωπος Τύπου της Ευρ. Επιτροπής στο 1ο Thessaloniki Summit

«Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες να αντιστραφεί αυτή η ασυμμετρία προοπτικών και πραγματικότητας» σε σχέση με την προοπτική της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας εξαιτίας και των συνθηκών αστάθειας που υπάρχουν στον γεωγραφικό μας περίγυρο, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το βήμα του Thessaloniki Summit, παρουσιάζοντας το σχέδιο του για την πόλη και την περιοχή.

Γι’ αυτό - επεσήμανε ο κ. Σχοινάς - είναι απαραίτητες να κατανοηθούν αλλαγές σε έξι σημεία, που αφορούν την άμεση αξιοποίηση του λιμανιού μέσω της ιδιωτικοποίησης, την επιλογή ενός μοντέλου από τα δεκάδες πετυχημένα παραδείγματα για τη Ζώνη Καινοτομίας, τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων των πανεπιστημίων, την αλλαγή νοοτροπίας και την ανάπτυξη συμπράξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, κ.α.

«Προτείνω, λοιπόν, για αυτά, μια μεγάλη συμφωνία για το μέλλον της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας στην πόλη μας και την περιοχή. Μια, ας την πούμε, magna carta για την ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη που θα δεσμεύει σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα τους φορείς του δημοσίου τομέα, των πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, των μελετητικών κέντρων και κοινές προτεραιότητες και κοινές δράσεις που θα έχουν ένα μόνο στόχο να προτείνουν: την ανάπτυξη και την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού στίγματος στην πόλη και στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε «Καταθέτω σήμερα έξι συγκεκριμένες προτάσεις. Κοινός τους παρονομαστής είναι η απαίτηση αλλαγής νοοτροπίας, ανατροπής της λογικής των εύκολων λύσεων και υιοθέτησης αντιλήψεων και τρόπων σκέψης που κυριαρχούν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων :

1. Η αξιοποίηση του λιμανιού από μόνη της έχει τη δυναμική να αναδιατάξει συνολικά τον ρόλο της πόλης ως βασική πύλη εισόδου της ΝΑ Ευρώπης. Πρόκειται για τον πραγματικό καταλύτη, τη χρυσή σφαίρα της ανάπτυξης. Δεν είναι δυνατόν το θέμα να παραπαίει ακόμη μεταξύ τοπικών δογματισμών και συντεχνιασμών που αναβάλλουν- αν δεν αναιρούν - την στρατηγική αυτή κίνηση που θα αλλάξει καταλυτικά την πόλη και την περιοχή. Στο μεταξύ η Σμύρνη, το Μπουργκάς, η Βάρνα ακόμη και το Δυρράχιο ενισχύονται. ´Οποίος έχει ακόμη αμφιβολίες, ας ρίξει μια ματιά στον Πειραιά που απέχει και 500 χιλιόμετρα παραπάνω από τα βόρεια εξαγωγικά μας σύνορα.

2. Η ενίσχυση των πλεονεκτημάτων μας σε τομείς όπως τα logistics, η ενέργεια, οι υπηρεσίες τουρισμού, διατροφής, υγείας, σχεδίου, πληροφορικής απαιτούν όχι τόσο πόρους και υποδομές, αλλά κυρίως σάρωμα των εμποδίων και των κανονιστικών περιορισμών. Αυτών που προπαντός υπάρχουν για να προστατεύουν τους "μέσα" εις βάρος των "έξω". Στην ευρωπαϊκή λογική δεν νοείται η αρχή beati possidenti (μακάριοι οι κατέχοντες). Ίσες ευκαιρίες για όλους.

3. Η πολύπαθη ζώνη καινοτομίας δεν νοείται επί 15 χρόνια να καταλήγει σε μια συνεχή εναλλαγή πολιτικών φίλων και να εξαντλείται σε στενόμυαλες αναλύσεις της κτηματικής αγοράς, αντί απλά να αντιγράψει πιστά ένα από τα δεκάδες ανάλογα επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα.

4. Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχει πολλά να διδαχθεί από τα ευρωπαϊκά πρότυπα μητροπολιτικών συνεργασιών που οικοδομούν σε βάση συναίνεσης, και όχι στείρων τοπικισμών, την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η διαχείριση απορριμμάτων, ο περιφερειακός σχεδιασμός και οι νέες μορφές τουρισμού. Επί παραδείγματι ο Όλυμπος, το Δίον, η Βεργίνα, η Αμφίπολη, η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και το Άγιον Όρος δεν νοείται να είναι ανταγωνιστικοί προορισμοί. Πρέπει να προωθηθούν ως ένα ενιαίο εθνικό τουριστικό προϊόν.

5. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μαζί με τα τρία μικρότερα αδέλφια του (Μακεδονία, Διεθνές, το ΤΕΙ) αλλά και τα πολλά δυναμικά ξαδέλφια του των ιδιωτικών ιδρυμάτων πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη μεγάλη, ιστορικής σημασίας στροφή εξωστρέφειας. Δεν αρκεί να δεσπόζει σε μια επιστημονικό-κεντρική πραγματικότητα που απλώς οδηγεί σε πτυχία που τεκμηριώνουν μονάχα έτη σπουδών. Δεν είναι αργά για να συνδεθεί η γνώση με τον παραγωγικό ιστό της Μακεδονίας, ώστε να προκύψει επιτέλους ένας πόλος έρευνας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Όχι μόνο στους τομείς πολιτικών μηχανικών, περιβαλλοντικών επιστημών και γεωπονίας όπου έχουν ήδη γίνει πολλά, αλλά και στις κοινωνικές επιστήμες. Το Κέντρο Διεθνούς Οικονομικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου π.χ. μπορεί να μετατραπεί σε ένα βραχίονα εξωστρέφειας και εξαγωγής τεχνογνωσίας του Κοινοτικού Δικαίου σε όλη την ΝΑ Ευρώπη, όχι όπως είναι σήμερα απλώς η Στέγη της Σχολής Δικαστών.

6. Προτείνω μια μεγάλη Συμφωνία για τη συνεργασία όλων για το μέλλον. Μια Magna Carta για την Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη που θα δεσμεύει σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα τους φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, των Πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, των ερευνητικών κέντρων για κοινές αναπτυξιακές προτεραιότητες και θα προσδιορίζει το στίγμα μας στην περιοχή αλλά και στην ΕΕ. Σίγουρα μια τέτοια πρωτοβουλία έχει καθυστερήσει αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος.

Ομολογώ ότι αυτή την πόλη ονειρεύομαι. Αυτή είναι η δικιά μου Thessaloniki Summit. Μια πόλη που θα είναι ταυτόχρονα η "Πρωτεύουσα της Εξωστρέφειας" αλλά και η "Fun capital of Europe". Μια πόλη που θα δικαιώνει το όραμα του Παπαναστασίου, του Βενιζέλου και του Καραμανλή που την ήθελαν γέφυρα προς τους πολιτισμούς της Δυτικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολής», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

επιστροφή στην κορυφή