Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

5ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

SYMPOSIO-8ESSALONIKH

Κυρίαρχο θέμα η προσφυγική κρίση

Η ταχύτητα και ο χαοτικός τρόπος με τον οποίο αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές πυροδότησαν φυσιολογικές ανησυχίες για κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές και έφεραν στο προσκήνιο ανασφάλειες και φόβους που σχετίζονται με την εθνική ταυτότητα, τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Migration Policy Institute Europe (Βρυξέλλες), από το βήμα του 5ου Διεθνούς Συμποσίου της Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται, από το πρωί του Σαββάτου, στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Στην ομιλία του, με θέμα "Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και ο τρόπος της αντιμετώπισής τους", ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες "ρίζες" αυτών των ανησυχιών, όπως η "θρησκευτική απόσταση" (Ισλάμ), αλλά και το γεγονός ότι την τελευταία διετία οι εσωτερικές ανησυχίες που έχουν να κάνουν με ζητήματα ασφάλειας αποτελούν πρώτης τάξεως θέμα στην Ευρώπη και, κατά τα φαινόμενα, και παντού στον κόσμο.

Η προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις της βρέθηκαν στο επίκεντρο του α' μέρους του Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με την υποστήριξη του CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield και του ACT-American College of Thessaloniki.

Για την Ευρώπη, την προσφυγική κρίση και την ...επόμενη μέρα μίλησε ο πρόεδρος του "European Stability Initiative", Gerald Knaus, ο οποίος ανέλυσε την εικόνα του προσφυγικού μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που έχει μειώσει σημαντικά τις ροές προς την Ελλάδα, αλλά και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους επιχειρώντας το επικίνδυνο πέρασμα στο Αιγαίο, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη (από 115.000 περάσματα τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο στα 3.300 τον Ιούνιο/Ιούλιο και από τους 336 πνιγμούς σε τρεις μήνες, από Ιανουάριο-Μάρτιο, σε 7 το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε).

Ωστόσο, όπως τόνισε, επτά μήνες μετά (σ.σ. η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαρτίου), υπάρχει ανεπαρκής εφαρμογή της συμφωνίας και έλλειψη σωστής στόχευσης, με αποτέλεσμα να ενδέχεται να καταρρεύσει, με το διακύβευμα να είναι τεράστιο.

Τις πρακτικές, τις πολιτικές και τους κανόνες της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη σε περιόδους κρίσης ανέλυσε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Sheffield, Majella Kikley, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- την ανάγκη υπεράσπισης της ελεύθερης μετακίνησης ως δικαίωμα του Ευρωπαίου πολίτη, αλλά και να δοθεί έμφαση στην κοινωνική πτυχή και την πτυχή της αλληλεγγύης στους Ευρωπαίους πολίτες.

Νωρίτερα, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Συμπόσιο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε πως τόσο η χώρα όσο και η πόλης μας περνούν τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση, ωστόσο "η χώρα μας είναι και θα συνεχίσει να είναι μία νησίδα ασφαλείας και σταθερότητας και η πόλη μας συνεχίζει και ζει και είναι μία από τις πιο ζωντανές πόλεις του ευρωπαϊκού νότου".

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως αισθάνεται ντροπή, όντας Ευρωπαίος, για το γεγονός, "ότι μία ομάδα κρατών 28 κρατών, με έναν πληθυσμό 350 εκατομμυρίων, δυσκολεύονται να απορροφήσουν ή να διαχειριστούν 4 ή 5 εκατομμύρια πρόσφυγες", ενώ έδωσε και τον δικό του ορισμό για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. "Για μένα -είπε- η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν είναι μόνο αστυνομικού η στρατιωτικού χαρακτήρα. Είναι ένα θέμα βαθιά κοινωνικό. Μ' αυτή την έννοια, η προσπάθειά μας να υποδεχθούμε όσο γίνεται καλύτερα όσους πρόσφυγες μας αναλογούν, κυρίως αυτό τον στόχο έχει, της ασφάλειας".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης, σημείωσε πως η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη στιγμή, με προβλήματα, αλλά έχει τη δυνατότητα να τα ξεπεράσει. "Έχουμε διδαχθεί όλοι μας από τα λάθη που έχουν γίνει και στα οποία έχουμε όλοι μας συμμετοχή και είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για να κάνουμε ένα βήμα. Η γνώση του τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας θα μας βοηθήσει να κάνουμε το βήμα αυτό" υπογράμμισε.

Τους βασικούς άξονες του Συμποσίου σκιαγράφησε, ανοίγοντας τις εργασίες του, ο διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο, καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπος σήμερα ο κόσμος και η Ευρώπη. "Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το εργαλείο των μικρών ευρωπαϊκών κρατών να αντιμετωπίσουν ενωμένα και καλύτερα τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, σήμερα βάλλεται ως το σύμβολο της παγκοσμιοποίησης και υπάρχει ένας αυξανόμενος αντιευρωπαϊσμός ενάντια στο σύστημα- η Ευρώπη ως μέρος του συστήματος" σημείωσε.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η διευθύντρια της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα τού Ιδρύματος Konrad-Adenauer, Susanna Vogt, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις της προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στις εθνικές πολιτικές των κρατών- μελών.

Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης και έχει εξελιχθεί σε θεσμό, αποτελώντας μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής μας.

Δ. Αβραμόπουλος-Γκ. Χαρρδούβελης

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)- Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα του 5ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, χαρακτήρισε "καταστροφικό" για όλους το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί. Η συμφωνία, όπως είπε, έχει συμβάλλει στη μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης απαιτείται ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου στα νησιά.

Από το βήμα του Συμποσίου, ο Επίτροπος έστειλε ένα "ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας" μεταξύ των λαών και των κρατών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- πως "χωρίς αλληλεγγύη, κοινή ευθύνη και δέσμευση δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για την Ευρώπη".

Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη "ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης", επισημαίνοντας πως δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική χωρίς να προσφέρουμε λύσεις, να απαιτούμε υπευθυνότητα όταν δεν συμβάλλουμε στην πτυχή της αλληλεγγύης ούτε και να θέλουμε αλληλεγγύη "α λα καρτ".

"Τα δημοψηφίσματα έχουν γίνει της μόδας τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία ώστε να μην αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις τις ευθύνες τους" ανέφερε χαρακτηριστικά.

H «ιδιοκτησία(ownership)» των μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστικός παράγοντας για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ επίσης απαιτείται και η «ακριβώς αντίθετη» φορολογική πολιτική, υποστήριξε ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Συμπόσιο.

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι το σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,7% για το 2017, το οποίο προβλέπουν η Κομισιόν, το ΔΝΤ και οι επίσημοι φορείς - σε αντίθεση, όπως ανέφερε, με αναλυτές της «αγοράς» οι οποίοι προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης «της τάξης του 1%» - όπως άλλωστε οι προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% σε όλα τα μνημόνια έχουν «μικρή πιθανότητα» να επαληθευτούν και «μόνο υπό δύο μεγάλες προϋποθέσεις», την «ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων», δηλαδή, να έχουν ευρύτατη αποδοχή και κατά δεύτερον «ότι θα υπάρξει ανάσα και στο χρέος και ότι επίσης ότι θα μπούμε και στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

«Υπάρχει το σενάριο της υψηλής ανάπτυξης της τάξης του 3%. Πάντοτε ήταν αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης πίσω από όλα τα μνημόνια και το πρώτο και το δεύτερο και το τρίτο. Θεωρώ ότι έχει μικρή πιθανότητα αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται να έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, αξιοπιστία στην πολιτική μας και η συνέχεια σε αυτή την πολιτική και χρειάζεται, κατά την γνώμη μου, η αντίθετη φορολογική πολιτική από αυτή που έχουμε σήμερα. Η ακριβώς αντίθετη» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης. Διευκρίνισε τι εννοεί όταν λέει «ιδιοκτησία (ownership)» των μεταρρυθμίσεων: «Για να φτιάξεις τα κακώς κείμενα, πρέπει να το πιστέψεις, πρέπει να το πιστέψουν οι πολίτες, πρέπει να βάλουν πλάτη, διότι όποιες αλλαγές και να γίνονται ακόμη και με την πίεση της τρόικας, πιστέψτε με, μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν μέσα σε έξι μήνες και εγώ το έχω ζήσει από μέσα…» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

επιστροφή στην κορυφή