Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Έρχονται μπλόκα αγροτών μετά τα Χριστούγεννα

Mpoutas-Maroudas-kai-SIA

Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια

Η μαζικότητα χαρακτήρισε την πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ.

Στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων ανταποκρίθηκαν 11 Ομοσπονδίες και 100 αγροτικοί σύλλογοι από τον Έβρο έως την Κρήτη για να συζητήσουν και να καθορίσουν την στάση τους για το επόμενο διάστημα, καθώς όλοι συμφώνησαν ότι τα προβλήματα των αγροτών δεν έχουν τελειωμό και μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις θα μπορέσουν να ανατρέψουν τις πολιτικές που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα.

Από το βήμα της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, αφού πρώτα έκανε μια αναδρομή στις περσινές κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως, «ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων, τίποτε δεν χαρίστηκε. Τα περσινά μαζικά μπλόκα της αγροτιάς ανάγκασαν την κυβέρνηση να ψηφίσει αφορολόγητο όριο από 8670-9500€ στο εισόδημα και επιπλέον 12.000 € για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ ως τότε διατυμπάνιζε ότι θα φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Σταμάτησαν τα αγροτοδικεία και οι καταδίκες για τους αγώνες μας. Αναγκάστηκε να πάει χρονικά πιο πίσω το χαράτσι των ασφαλιστικών εισφορών, τον ΕΝΦΙΑ στα χωράφια. Βάλαμε φρένο σε νέα ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα που στόχευε να πάρει. Είναι στο χέρι μας να αποκρούσουμε την νέα επίθεση με την οργάνωση και τους αγώνες μας».

Παράλληλα απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους για μαζική συμμετοχή στους μαζικούς αγώνες σε όλη την χώρα διεκδικώντας την επιβίωση των οικογενειών τους και ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων την χώρας μας προς όφελος του λαού και δήλωσε ότι:

«Η συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων στην σημερινή σύσκεψη είναι απόρροια της όξυνσης των προβλημάτων σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και της ΚΑΠ της Ε.Ε και όσες δυνάμεις στηρίζουν αυτό τον δρόμο που οδηγεί στο ξεκλήρισμα μας. Δείχνει πάνω από όλα τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και της μοιρολατρίας, της λογικής «τίποτα δεν γίνεται» και ότι «οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα».

Η πρόταση του κ. Μπούτα για περιοδείες, συσκέψεις, επαρχιακές συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα και έξοδο των τρακτέρ στην εθνική οδό στις αρχές του 2017, φαίνεται ότι βρήκε συνολική αποδοχή από τους εκπροσώπους των αγροτών και κτηνοτρόφων που πήραν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη.

Μέσα από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις διεκδικούν σε ΕΛΓΑ αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους αλλά και αλλαγή κανονισμού διεκδικώντας ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή χρηματοδότηση και κάλυψη όλων των ζημιογόνων αιτιών και αποζημίωση στο 100% των ζημιών.

Σε ΟΠΕΚΕΠΕ διεκδικώντας την εξόφληση των αγροτών και κτηνοτρόφων από επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, προγράμματα, επιστροφή φόρου στα καύσιμα.

Στις Τράπεζες ενάντια στην παρακράτηση των χρημάτων και κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών διεκδικώντας να υπάρχει ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των αγροτών.

Επαρχιακές συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές-εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα.

Επίσης ο κ. Μπούτας κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν το επόμενο διάστημα από τους εργαζομένους και άλλες κοινωνικές ομάδες λέγοντας, «δίνουμε μάχη για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η κοινή δράση και η συμμαχία μας δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, ανοίγει τον δρόμο για ανατροπή των αντιλαικών πολιτικών».

Στο πλευρό των αγροτών τάχθηκε και η πρόεδρος της ΟΓΕ Χριστίνα Σκαλαμπούκα που παραβρέθηκε στη σύσκεψη της Νίκαιας, τονίζοντας ότι «είμαστε μαζί σας, στηρίζουμε τον αγώνας σας».

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών (Χρήστος Σιδερόπουλος – Φάνης Τραγάκης) οι οποίοι συμφωνούν ότι μόνο ενωτικά θα μπορέσουν να διεκδικήσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό πληθυσμό.

Οι συμμετέχοντες στην πανελλαδική σύσκεψη ανανέωσαν το ραντεβού για τα μέσα Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 18 Δεκεμβρίου, ώστε να συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των κατά τόπους συλλαλητηρίων και να καθορίσουν την ημερομηνία εξόδου των τρακτέρ στους δρόμους. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διάθεση των αγροτών να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα τους.

Νωρίτερα σε τοπικό και Πανθεσσαλικό επίπεδο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν, παραστάσεις διαμαρτυρίας, σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, Τράπεζες και Εφορίες και ένα μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ.

με πληροφορίες από thessaliatv.gr

επιστροφή στην κορυφή