ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: «Στρατηγικής σημασίας η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας» (βίντεο)

DJB4CIFW4AAkNCR

- Μπόικο Μπορίσοφ: Μελλοντική σύνδεση Σερβίας και αργότερα Ρουμανίας

Έργο στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, στην Καβάλα όπου υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Μεταφορών των δυο χωρών.
Η συμφωνία που υπογράφηκε αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών σημαντικών λιμανιών της Ελλάδας της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης με τρία βασικά λιμάνια της Βουλγαρίας.
«Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτή η συμφωνία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι: «Η Ελλάδα βγαίνοντας από την οικονομική κρίση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Θέλουμε να έχουμε ένα θετικό ρόλο ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους».
Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, από την πλευρά του ανέφερε ότι αν υπάρξουν τα έργα υποδομής το Αιγαίο θα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι του Ρούσε, μέσω του λιμανιού της Καβάλας. «Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, η Καβάλα θα μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το Ρούσε και με μια μεγάλη οικονομία της ενδοχώρας», είπε.
Αναφερόμενος στην τριμερή της Θεσσαλονίκης, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Συζητήσαμε τη δυνατότητα να ενταχθεί και η Σερβία και να επεκταθεί το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης», προσθέτοντας πως όταν ολοκληρωθεί το έργο θα μπορούσε να ενταχθεί και η Ρουμανία. «Για αυτό το λόγο πήραμε την απόφαση στις 3 Οκτωβρίου να συναντηθούμε στη Βάρνα και να πραγματοποιηθεί τετραμερής, με τη συμμετοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας και να ολοκληρωθεί το εγχείρημα», κατέληξε.

επιστροφή στην κορυφή