xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Μακρόν: Ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χωρίς νέους όρους από ΔΝΤ (βίντεο)

DJH2TMYW4AMY5HQ

Παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Να μην επιβληθούν νέοι όροι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και να επιταχύνει η Ελλάδα της μεταρρυθμίσεις, ζήτησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Θέλω να παινέσω τις προσπάθειές σας ειδικά για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Πρέπει τώρα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέες απαιτήσεις και το Εurogroup να βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και στην ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «Η ελληνική κρίση σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Συμφωνώ ότι επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συζητήσεις που είχε τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και αυτές που είχαν οι υπουργοί των δύο χωρών μεταξύ τους.
Ακόμη ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις και συμφωνίες: «Στηρίζουμε την ανάπτυξη που επιστρέφει στην Ελλάδα», είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν και έκανε εκτενή αναφορά στη γαλλική παρουσία στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», προσθέτοντας πως είναι βέβαιος ότι «την ίδια προσέγγιση έχουν και οι υπόλοιποι θεσμοί ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πέτυχε ο αλγόριθμος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ευχαρίστησε τη Γαλλία για την στήριξη της και πρόσθεσε πως η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές μας γεμίζει αισιοδοξία.
«Συμφωνήσαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνεργαστούμε και στο θέμα των επενδύσεων» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο και τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα, επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. «Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί - για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια - ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο Στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ' Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της: «Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο όμως της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στην βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.
«Όλη η κυβέρνησή μου και οι Υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μακρόν και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μία δυνατή Ευρώπη κοντά στις αξίες της.

επιστροφή στην κορυφή