ΡΟΗ 24/7:

Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα οι επενδύσεις

DJ7dMrqWAAAjiAH

Σε σκληρό αντιπολιτευτικό τόνο η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ

«Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων. Και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Για λόγους και ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς. Το μήνυμα είναι σαφές. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη 82 ΔΕΘ.

Εκτός από την έμφαση στις επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεσμεύθηκε για τέταρτο μνημόνιο, ενώ παρουσίασε το σχέδιο του και τις τρεις προτεραιότητες του στην περίπτωση που το κόμμα του γίνει κυβέρνηση: Πρώτον θέσεις εργασίας, από «έκρηξη» επενδύσεων, δεύτερον μείωση των φορολογικών βαρών και τρίτον στήριξη των νέων και των αδύναμων πολιτών.

Όπως υπογράμμισε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει, έχοντας ήδη έτοιμα τα 3 πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή, μόλις πάρει τη λαϊκή εντολή.

Έμφαση στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα

Ως «βασικό μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας» χαρακτήρισε τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του, θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις.

Αναφερόμενος στην επένδυση στις Σκουριές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι κάτοικοι θέλουν την επένδυση, ωστόσο «κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους». «Δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχωνο του διαδηλωτή», είπε σε σαφώς ειρωνικό ύφος ο Πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις ενώ διακηρύσσει το αντίθετο.

«Οι επενδύσεις χρειάζονται πολιτική βούληση, χρειάζονται όμως και χρηματοδότηση και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τρεις μεγάλες προκλήσεις: Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Τη γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Και την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Μείωση της φορολογίας

Μιλώντας για την υπερφορολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις όπως και για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο.

Παράλληλα έκανε λόγο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ και θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα πετύχει μια καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους και σημείωσε: «Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται. Η αλήθεια είναι σκληρή. Η κυβέρνηση που μας λέει ότι θα μας βγάλει από τα μνημόνια το 2018 έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Γιατί κανείς δεν κερδίζει τελικά από μια Ελλάδα που καρκινοβατεί και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι».

Για τη Β. Ελλάδα

Σχετικά με τα θέματα της Βόρειας Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου. Και αναφέρομαι στον ορυκτό μας πλούτο, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε. Αν μια εταιρεία σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει τη δραστηριότητά της κανονικά. Οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση. Να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας».

επιστροφή στην κορυφή