ΡΟΗ 24/7:

Τα νέα κριτήρια για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

dei ko

Στόχος οι εύποροι μπαταξήδες

Εκπτώσεις από 22% έως και 83% στα τιμολόγια ρεύματος προτείνει για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Πέραν του εισοδηματικού ορίου που ισχύει σήμερα για την ένταξη των πολιτών στο ΚΟΤ, η Αρχή υποδεικνύει και οικονομικά κριτήρια - θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση - τα οποία αφορούν σε ρευστοποιήσιμα, άμεσα και μη, περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ακίνητη και κινητή περιουσία.

Στόχος είναι να διαγραφούν από τις σημερινές λίστες των δικαιούχων οι εύποροι μπαταξήδες με βίλες και πισίνες οι οποίοι, όπως έδειξαν πρόσφατοι έλεγχοι της ΔΕΗ, όχι μόνο έχουν ενταχθεί παρατύπως στο ΚΟΤ, αλλά δεν το πληρώνουν.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, προτείνεται να μην μεταβληθούν και να παραμείνουν όπως στο ισχύον πλαίσιο του ΚΟΤ (π.χ. έως 12.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα ή ανέργους κλπ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της τελικής γνωμοδότησης της ΡΑΕ για την αναμόρφωση του κοινωνικού τιμολογίου που βρίσκεται για έγκριση στα χέρια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, θα αποκλείονται όσοι διαθέτουν οχήματα μεγάλου κυβισμού. Για την τελική έγκριση, ως προϋπόθεση ένταξης στο ΚΟΤ, θα λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για αυτοκίνητα Ιδιωτικής Χρήσης (ΙΧ), Μικτής Χρήσης (ΜΧ) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Τα όρια των οικονομικών κριτηρίων θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Στο ΚΟΤ δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις ένταξης πολιτών οι οποίοι, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

- εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας,
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
- δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και άλλο προσωπικό, όπως προσδιορίζονται στους κωδικούς του Ε1.

Εκπτώσεις έως και 83% Ειδικότερα, στο ΚΟΤ εντάσσονται δύο νέες κατηγορίες: οι πολύτεκνοι (καταργείται το Τιμολόγιο Πολυτέκνων) και οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Για τους δικαιούχους ΚΕΑ προτείνεται συνολική έκπτωση 83%, δηλαδή επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με 65 ευρώ ανά MWh, καθώς και πλήρης απαλλαγή από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι υφιστάμενες κατηγορίες ειδικού τιμολογίου προτείνεται να καταργηθούν και αντικαθίστανται με τρεις γενικές κατηγορίες (εκτός ΚΕΑ) ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πληρούν. Ειδικότερα, η ΡΑΕ προτείνει:

Α) ~60% συνολική έκπτωση επί του λογαριασμού κατανάλωσης για τους πλέον οικονομικά αδύναμους (Βαθμίδα επιδότησης 1): επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με 65 ευρώ/MWh και απαλλαγή τους από τις χρεώσεις δικτύου που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Β) ~40% έκπτωση επί του λογαριασμού κατανάλωσης για τους λιγότερο οικονομικά αδύναμους (Βαθμίδα επιδότησης 2) : επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών με 55 ευρώ/MWh.

Γ) ~22% έκπτωση επί του λογαριασμού κατανάλωσης για τους οικονομικά αδύναμους της τρίτης κατά βαθμό οικονομικής δυσπραγίας ομάδας (Βαθμίδα επιδότησης 3) : επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με 30 ευρώ /MWh.

Επιδότηση ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας

Επειδή, το ύψος της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά τετράμηνο σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των μελών ενός νοικοκυριού, προτείνεται από τη ΡΑΕ να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των προστατευόμενων καθώς και των φιλοξενούμενων μελών που διαμένουν στην οικία για την παροχή της οποίας ζητείται ένταξη στο ΚΟΤ, προκειμένου να καθοριστεί το ανώτατο επιδοτούμενο όριο κατανάλωσης. Ο αριθμός των μελών μιας οικογένειας θα πιστοποιείται μέσω της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος (Ε1).

Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το ανώτατο τετραμηνιαίο όριο κατανάλωσης που θα επιδοτείται προτείνεται να ανέρχεται σε 800 kWh και θα προσαυξάνεται κατά 300 kWh ανά τετράμηνο για κάθε ένα από τα επιπρόσθετα μέλη.

Το αντίστοιχο τετραμηνιαίο όριο κατανάλωσης το οποίο θα επιδοτείται για τους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια του ΚΕΑ προτείνεται να ανέρχεται σε 1.200 kWh για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να προσαυξάνεται κατά 300 kWh/τετράμηνο για κάθε ένα από τα μέλη του νοικοκυριού.

Σε περίπτωση προσώπων με αναπηρία (67% και άνω) ή προσώπων με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία, καθώς και προσώπων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών στο σπίτι ή με προστατευόμενα μέλη, που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, εάν ο δικαιούχος είναι μονοπρόσωπο νοικοκυριό, τότε το ανώτατο τετραμηνιαίο όριο κατανάλωσης που θα επιδοτείται προτείνεται να ανέρχεται σε 1.200 kWh, προσαυξανόμενο κατά 400 kWh/τετράμηνο για κάθε ένα από τα επιπρόσθετα μέλη του νοικοκυριού.

Τέλος είναι αξιοσημείωτο ότι, η συγκυριακή ή μη υπέρβαση των ορίων κατανάλωσης δεν θα οδηγεί σε απένταξη των δικαιούχων από το πλαίσιο του ΚΟΤ. Δεν θα χορηγείται επιδότηση μόνο για το τμήμα της υπερβάλλουσας, σε σχέση με τα όρια, κατανάλωσης.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή