ΡΟΗ 24/7:

Εκτός κοινωνικού τιμολογίου όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ

dei ko

Εξαγγελίες του Γ. Σταθάκη

Κόβονται από το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο όσοι δικαιούχοι διαθέτουν σήμερα ακίνητη περιουσία αξίας 150.000 ευρώ και άνω, ενώ ταυτόχρονα καθιερώνεται νέα κατηγορία για τα 300.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, με έκπτωση στο ρεύμα 70%.

Τα παραπάνω εξήγγειλε τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα και ενώ αναμένεται περαιτέρω εξειδίκευση από το υπουργείο με τις νέες κλίμακες, καθώς και παραδείγματα.

Στην πράξη καθιερώνονται για πρώτη φορά εκτός από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του ΚΟΤ ένα από τα οποία όπως είπε ο υπουργός είναι η ακίνητη περιουσία 150.00 ευρώ και άνω.

Ερώτημα ακόμα παραμένει κατά πόσο το συγκεκριμένο περιουσιακό κριτήριο θα λαμβάνει υπόψη το εάν η ακίνητη περιουσία του δικαιούχου του αποφέρει ή όχι εισόδημα. Διότι δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι ευκατάστατος ο ιδιοκτήτης ακινήτων αξίας 150.000 ευρώ και άνω, καθώς αν αυτά παραμένουν ξενοίκιαστα, όχι μόνο δεν του αποφέρουν εισόδημα αλλά τον επιβαρύνουν και με ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ο υπουργός ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και συγκεκριμένα ότι κάθε φορά που κάποιος υπερβαίνει μια κλίμακα κατανάλωσης στο ρεύμα δεν θα χρεώνεται με την υψηλή χρέωση για ολόκληρη την κατανάλωσή του παρά μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα.

Αν κάποιος για παράδειγμα καταναλώσει στη διάρκεια του χειμώνα λόγω εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών και άλλων θερμαντικών σωμάτων 2.200 κιλοβατόρες, και άρα υπερβεί το κλιμάκιο των 2.000 κιλοβατορών, δεν θα τιμολογηθεί με την υψηλότερη για όλη την κατανάλωση, όπως ισχύει σήμερα, παρά μόνο για την υπερβάλλουσα δηλαδή για τις 200 κιλοβατόρες.

Οπως είπε ο κ. Σταθάκης ο νέος τρόπος υπολογισμού παρέχει οφέλη για όσους καταναλώνουν μεταξύ 1.600 με 2.000 κιλοβατόρες το τετράμηνο και κυρίως για όσους πολίτες καταναλώνουν πάνω από 2.000 κιλοβατόρες.

Επισήμανε επίσης ότι εάν η κυβέρνηση δεν έδινε από το κοινωνικό μέρισμα 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για να καλύψει χρεώσεις ΥΚΩ παρελθόντων ετών τότε θα έπρεπε, να αυξηθούν τα τιμολόγια κατά περίπου 7 έως 10%.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή