xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας

taxh mikroi mathites

Μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας

Είκοσι εκατομμύρια ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση, η οποία προβλέπει την υλοποίηση υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία, βάσει της ιεράρχησης των αναγκών που έχουν κάνει οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να δώσει λύσεις με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ σε ένα από τα διαχρονικά και πολύ μεγάλα ζητήματα της περιοχής, τη σχολική στέγη. Έχουμε ήδη εντάξει στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας νέα σχολεία και επέκταση υφιστάμενων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ. Σήμερα καταφέραμε να διασφαλίσουμε επιπλέον 20 εκ. ευρώ, για να καλύψουμε τις χαρτογραφημένες και ιεραρχημένες ανάγκες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αρμόδιες διευθύνσεις έβαλαν τις προτεραιότητές τους κι εμείς θεωρούμε χρέος μας να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την Παιδεία μας, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα άτομα με αναπηρίες και τη διασφάλιση της συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως άλλωστε και για τη στεγαστική αποκατάσταση σχολικών μονάδων, που σήμερα λειτουργούν σε μισθωμένα ή ακατάλληλα κτίρια. Επίσης, στις προτεραιότητες είναι η ανέγερση νέων σχολείων στις περιοχές με οικιστική ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση και η αντιμετώπιση του προβλήματος της διπλοβάρδιας και των απαρχαιωμένων διδακτηρίων. Με τα κονδύλια που διαθέτουμε - συνολικά 38 εκ. ευρώ - αντιμετωπίζουμε μια σειρά από προβλήματα δεκαετιών, που ταλαιπωρούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και η Κεντρική Μακεδονία θα αποκτήσει σύγχρονες σχολικές μονάδες για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με την ολοκλήρωση των έργων», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η πρόσκληση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζεται στη νέα χαρτογράφηση των υφιστάμενων υποδομών και των αναγκών της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει της οποίας θα ενισχυθούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και όλα τα είδη σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης).
Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι συγκριτική και θα ληφθεί υπόψη η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων από την Περιφερειακή Διεύθυνση ως ακολούθως:
1.Απόλυτη προτεραιότητα έχει η ανέγερση διδακτηρίων για τις ανάγκες της ειδικής αγωγής εντός της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
2.Σχολεία που λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια.
3.Περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη και αύξηση πληθυσμού.
4.Ακαταλληλότητα υφιστάμενων κτιριακών υποδομών (διδακτηρίων στο σύνολό τους ή και τμήματος αυτών, π.χ. αιθουσών εργαστηρίων κλπ).
5.Παλαιότητα υπαρχόντων διδακτηρίων.
6.Διπλή βάρδια.
Σε όλες τις νέες κτιριακές υποδομές απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».
Η νέα αυτή πρόσκληση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έρχεται σε συνέχεια των δυο προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ, για την κατασκευή κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία, που είχαν εκδοθεί πέρσι και αφορούσαν σε κτιριακές υποδομές σχολείων με συνολική δυναμικότητα 2.150 μαθητών. Από τα 18 εκ. ευρώ, τα 13 αφορούσαν σε νέα σχολεία και επέκταση υφιστάμενων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα 5 εκ. ευρώ αφορούσαν σε αντίστοιχες παρεμβάσεις για την προσχολική εκπαίδευση (νηπιαγωγεία).

επιστροφή στην κορυφή