ΡΟΗ 24/7:

«Αδειάζει» το ΥΠΟΙΚ την Αντωνοπούλου για τις 12 δόσεις

ypourgio oikonomikwn

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», λένε κύκλοι του Υπουργείου

Αποστάσεις κρατάει το Υπουργείο Οικονομικών από τις ανακοινώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνιας Αντωνοπούλου για 12 δόσεις στην εφορία.

«Τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως προσθέτουν «εξετάζονται διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην είσπραξη των φόρων με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Πρόσφατο παράδειγμα η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Νωρίτερα, η κ. Αντωνοπούλου είχε αναφέρει ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις. Το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη, η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο.

Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, υπογράμμισε η κ. Αντωνοπούλου.

Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά τους, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η αναζήτηση δυνατότητας μηνιαίων ηλεκτρονικών πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων προβλέπεται στο Μνημόνιο, αλλά από την ως άνω διατύπωση είναι προφανές ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι είμαστε ακόμα μακριά από κάτι τέτοιο (δεν είναι άμεσης προτεραιότητας), ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια που γράφονται ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε να πληρώνουμε από τώρα με την προοπτική να γίνει συμψηφισμός κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Επίσης, αναφέρουν ότι δεν έχει συζητηθεί καν με τους θεσμούς το ενδεχόμενο 12 μηνιαίων δόσεων, παρά μόνο το σενάριο των 6 μηνιαίων δόσεων, το οποίο δεν έχει επί της ουσίας διαφορά με τις 3 διμηνιαίες δόσεις. Οι 12 δόσεις συνεπάγονται συνέχιση πληρωμών στο επόμενο έτος και γι αυτό δεν εξετάζονται.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή