ΡΟΗ 24/7:

Στην αναμονή 300.000 συντάξεις και εφάπαξ

suntaxh930

Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης η σύνταξη εκδίδεται με τρία χρόνια καθυστέρηση

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτή την στιγμή 300.000 συντάξεις και εφάπαξ εκ των οποίων οι 100.000 αφορούν κύριες συντάξεις. Μάλιστα διαπιστώνεται ότι σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από δυο Ταμεία) η σύνταξη εκδίδεται με τρία χρόνια καθυστέρηση και μέσω αλληλογραφίας, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων.

Το υπουργείου Εργασίας σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι στους υποψήφιους συνταξιούχους καθιερώνει το ποσό της προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της κουτσουρεμένης οριστικής. Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, δείχνει την πλήρη αδυναμία έγκαιρης έκδοσης των οριστικών συντάξεων από το ασφαλιστικό σύστημα αφορά μόνο ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Κι αυτό την ώρα που υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν καν να προχωρήσουν στην έκδοση οριστικής σύνταξης καθώς δεν έχουν προσαρμόσει τα λογιστικά συστήματά τους.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο, το 80% της προσωρινής σύνταξης αφορά μόνο όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ. Σήμερα η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών που ο αιτών είχε κατά τους 12 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Για περιπτώσεις αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 67% έως 79,99% χορηγείται ως προσωρινή σύνταξη το 75% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών και για περιπτώσεις με αναπηρία από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50% ως προσωρινή σύνταξη. Στο 50% είναι η προσωρινή σύνταξη και για περιπτώσεις θανάτου. Πρόκειται για προσωρινές συντάξεις που θα χορηγηθούν εξ ιδίου δικαιώματος λόγω ανικανότητας (αναπηρίας), εκ μεταβιβάσεως και λόγω θανάτου.

Για προσωρινές συντάξεις σε περιπτώσεις σύνταξης γήρατος, ο δικαιούχος θα λάβει το 80% της σύνταξης που θα του χορηγηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Βέβαια, αν χορηγείται μειωμένη σύνταξη γήρατος, τότε ανάλογα μειώνεται και το ποσό της χορηγούμενης προσωρινής.

Το ίδιο ισχύει και για προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας, όπου εκεί η όποια μείωση κρίνεται από το ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου. Εάν όμως πρόκειται για σύνταξη αναπηρίας που προήλθε από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, τότε το ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται των 768 ευρώ. Σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται σε ποσοστό 50% της οριστικής, με τον όρο ότι δεν πρέπει να υπολείπεται τα 360 ευρώ. Το ίδιο ισχύει εάν υπάρχουν δύο δικαιοδόχα τέκνα. Η προσωρινή σύνταξη χορηγείται με όριο τα 360 ευρώ για καθένα από αυτά.


in.gr

επιστροφή στην κορυφή