Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

«1968»: Το «έπος» της ΑΕΚ ζωντανεύει στη "μεγάλη οθόνη"

5a5152fb21000019005f76da

Από την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους

Με αφορμή το θρυλικό τελικό ανάμεσα στην ΑΕΚ και στη Σλάβια Πράγας στις 4 Απριλίου του 1968 στο Παναθηναϊκό στάδιο ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης παρουσιάζει τη νέα του ταινία με τίτλο «1968», η οποία θα προβληθεί στους κινηματογράφους στις 25 Ιανουαρίου 2018 απο τη feelgood. Η ταινία είναι αφιερωμένη στο θρίαμβο της ελληνικής ομάδας και στον αντίκτυπο που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η μεγάλη νίκη της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ θεωρείται για το ελληνικό μπάσκετ η ομάδα «φάρος» του αθλήματος καθώς έφερε στην Ελλάδα τον πρώτο ευρωπαικό τίτλο ανοίγοντας το δρόμο για να ακουλουθήσει αργότερα ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Το κατόρθωμα της ΑΕΚ πραγματοποιήθηκε σε μία εποχή που ο ελληνικός αθλητισμός δεν είχε να επιδείξει τίποτα το σημαντικό. Αξιοσημείωτο είναι οτι εκείνη η ομάδα μεγαλούργησε, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά μέσα ήταν πενιχρά και οι αθλητικές υποδομές ανύπαρκτες. Το Καλλιμάρμαρο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τον τελικό της 4ης Απριλίου του 1968 αφού ήταν το μεγαλύτερο στάδιο στην Αθήνα. Τον τελικό παρακολούθησαν 80.000 Έλληνες φίλαθλοι σε μια σκοτεινή για την Ελλάδα εποχή. Αυτό το γεγονός θεωρήθηκε ρεκόρ για τα παγκόσμια αθλητικά δεδομένα και γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες. Επίσης,οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν δεν είχαν προηγούμενο. Πάνω απο 300.000 άτομα μαζεύτηκαν έξω απο το στάδιο και η ουρά έφτασε μέχρι την Ομόνοια. Εκείνο το βράδυ όλη η Ελλάδα άκουγε τη «θρυλική» φωνή του Βασίλη Γεωργίου ο οποίος ως δημοσιογράφος έκανε τη μετάδοση του αγώνα στο ελληνικό ραδιόφωνο. Φράσεις όπως: «Η Ελλάς έχει μεγαλουργήσει απόψε, η Ευρώπη και όλος ο παγκόσμιος αθλητικός κόσμος θα ασχολείται αύριο με αυτό το γεγονός, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, η ΑΕΚ γράφει τη μεγαλύτερη σελίδα στην ιστορία της» έμειναν στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και στη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων φιλάθλων . Ένας Γάλλος δημοσιογράφος έγραψε στην ανταπόκριση του: «Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ».

Το 1968 η ΑΕΚ αφού απέκλισε στον ημιτελικό την τροπαιούχο Βαρέζε έφθασε ένα βήμα πριν την κορυφή της Ευρώπης. Στο μεγάλο τελικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Σλάβια Πράγας. Η Σλάβια διέθετε παίκτες που αγωνίζονταν στην τότε μεικτή Ευρώπης, ενώ για την ΑΕΚ ο μόνος «Αμερικάνος» παίκτης που είχε στο ρόστερ της ήταν μόνο κατ’ όνομα. Ωστόσο, το βράδυ της 4ης Απριλίου ο «δικέφαλος» έκανε επίδειξη δύναμης μπροστά σε 80.000 κόσμο και η ομάδα του Νίκου Μήλα νίκησε σχετικά εύκολα. Ο Αμερικάνος με 29 πόντους, ο Τρότζος με 24 και ο Ζούπας με 12 δεν άφησαν πολλά περιθώρια στους Τσέχους. Η ΑΕΚ είχε γράψει μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της.

Η ταινία

50 χρόνια μετά τον επικό αγώνα ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης επιστρατεύει ένα πρωτοκλασσάτο και ταλαντούχο cast για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω απο το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Γιώργος Μιτσικώστας, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης και ο Στέλιος Μάινας, οι οποίοι ενσαρκώνουν καθημερινές ιστορίες σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο το πλανήτη. Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά («σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ). Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

επιστροφή στην κορυφή