xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Εκδικάζεται τη Δευτέρα η υπόθεση των διεκδικήσεων της ΣΕΚΑ στη Σιθωνία

seka dikasthrio polyg

Με λεωφορείο οι κάτοικοι του Αγ. Νικολάου στη Θεσσαλονίκη

Εκδικάζεται τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η υπόθεση των διεκδικήσεων της ΣΕΚΑ Α.Ε. (του Ομίλου Βαρδινογιάννη) και της Μονής Ξενοφώντος έκτασης 53.800 στρεμμάτων στο Δήμο Σιθωνίας, που περιλαμβάνουν δάσος που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, νησιά και 15.000 ιδιοκτησίες περίπου 6.000 οικογενειών που ζουν κυρίως στον Άγιο Νικόλαο και τη Νικήτη.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις 18 Φεβρουαρίου 2015 η υπόθεση - μετά από πολλές αναβολές - έφτασε στη δικαστική αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σημειώθηκαν εντάσεις μεταξύ του μοναδικού μάρτυρα που εκπροσωπούσε τη Μονή και των κατοίκων.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου, βάσει της οποίας δικαιώνονταν το Ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Σιθωνίας και οι κάτοικοι της περιοχής (δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του halkidikifocus για την απόφαση εδώ).
Ωστόσο η ΣΕΚΑ Α.Ε. και η Μονή Ξενοφώντος προσέφυγαν στο Εφετείο και η υπόθεση θα εκδικαστεί τη Δευτέρα.

Το ιστορικό

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1973 όταν αναγνωρίστηκε η συγκεκριμένη έκταση ως ιδιοκτησία της Μονής Ξενοφώντος, η οποία με τη σειρά της την πούλησε αμέσως στη ΣΕΚΑ Α.Ε., έναντι 1.000 δρχ. το στρέμμα. Η αναγνώριση έγινε μια εβδομάδα πριν πέσει η κυβέρνηση Παπαδόπουλου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση του Ιωαννίδη, ακύρωσε την αναγνώριση της κυριότητας της Μονής τον Απρίλιο του 1974, χωρίς όμως να ακυρώσει την πώληση που είχε στο μεταξύ διεξαχθεί.
Το 1980 το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αγωγή κατά της Μονής Ξενοφώντος και της ΣΕΚΑ Α.Ε., χωρίς ωστόσο να εκδικαστεί πρωτόδικα η υπόθεση.
Στις 23 Οκτωβρίου 2013 επρόκειτο να δικαστεί η υπόθεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ωστόσο αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα κατατέθηκε νέα πραγματογνωμοσύνη, η οποία είχε παραγγελθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το 2008. Τελικά η υπόθεση, μετά από συνεχείς αναβολές, έφτασε για πρώτη φορά στο Δικαστήριο στις 18 Φεβρουαρίου 2015, η πρωτόδικη απόφαση του οποίου δικαίωνε τους κατοίκους, το Δήμο Σιθωνίας και το Ελληνικό Δημόσιο.

Με λεωφορείο οι κάτοικοι του Αγ. Νικολάου στη Θεσσαλονίκη

Η Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Νικολάου, θέλοντας να υπάρχει δυναμική παρουσία των κατοίκων στην εκδίκαση της υπόθεσης στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, έχει μισθώσει λεωφορείο για τη μεταφορά τους. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από τη στάση ΚΤΕΛ Αγίου Νικολάου στις 8.30 π.μ.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 15:49
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2