ΡΟΗ 24/7:

Αύξηση εισοδηματικών ορίων για υπαγωγή στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

dei ko

Ωφελούνται πολύτεκνοι

Αύξηση τουλάχιστον κατά 20% των εισοδηματικών ορίων υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα νοικοκυριά με πολυάριθμα μέλη, ενέκρινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του ΚΟΤ.

Με την ίδια απόφαση λαμβάνονται μέτρα πρόληψης πιθανής κατάχρησης του ΚΟΤ από εύπορους καταναλωτές με την εισαγωγή και περιουσιακών κριτηρίων, πέρα από τα εισοδηματικά, ενώ καταργείται η απένταξη των καταναλωτών που υπερβαίνουν τη μέγιστη κατανάλωση μέχρι 10%.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο νέο ΚΟΤ θα ανοίξει στις 15 Φεβρουαρίου.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο νέο σύστημα που είχε ενεργοποιηθεί για το κοινωνικό μέρισμα και το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης και θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν το χρόνο να υποβάλουν τη νέα αίτηση ένταξης, με βάσει τα νέα στοιχεία, ακόμα κι αν υπάγονται ήδη στο ΚΟΤ.

Δύο κατηγορίες δικαιούχων

Όπως σημειώνει το υπουργείο, το νέο ΚΟΤ «αποτελεί μία παρέμβαση σταθμό στη διαρκή μάχη της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα. Με αυτό εισάγονται νέα κριτήρια που το καθιστούν δικαιότερο, εστιάζοντας στους πλέον ευάλωτους καταναλωτές».
Έκπτωση έως 70% για εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα

Με το νέο σύστημα προβλέπονται εκπτώσεις έως και 70% για όσους έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, ποσοστό υπερδιπλάσιο -σημειώνει το υπουργείο- εκείνου που ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα.

Ειδικότερα, καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ:

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί το 35%.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή