Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

"Σε ομηρεία η βορειοελλαδική οικονομία λόγω ΟΛΘ"

ymath dpl

Η Διοικητική Επιτροπή του ΒΕΘ στην υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης

Πέραν των τεσσάρων μηνών έχουν περάσει από την ημέρα που με κοινή τους επιστολή τα τρία επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ, ΕΒΕΘ, ΕΕΘ) έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου προς τα αρμόδια υπουργεία για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας της Πύλης 16 του ΟΛΘ. Η απεργία των τελωνειακών συνεχίζεται από τις 16 Σεπτεμβρίου του 2017 θέτοντας σε ομηρεία την βορειοελλαδική οικονομία με τους ιθύνοντες να παρακολουθούν, παρά την αρχική τους δέσμευση για επίλυση του προβλήματος, απαθείς. Είναι, δε χαρακτηριστικό, πως δεν δόθηκε ποτέ η παραμικρή απάντηση στη σχετική επιστολή των τριών επιμελητηρίων.

Το θέμα αυτό έθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά τη συνάντηση του και της διοικητικής επιτροπής του ΒΕΘ με την υφυπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά. «Αποτέλεσμα της απεργίας είναι να συσσωρεύονται ζημιές για τους επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικές είναι οι καθυστερήσεις πλοίων, που ξεπερνούν τις τρεις ημέρες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πλοίων που ακύρωσαν την προσέγγιση στο λιμάνι της πόλης εξαιτίας της μονομερούς κατάργησης της νυχτερινής βάρδιας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ που κατέθεσε στην κ. Κόλλια – Τσαρουχά, υπόμνημα με δέσμη προτάσεων προκειμένου να βρεθεί λύση σε μία σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και συνεχώς διογκώνονται. Στο υπόμνημα περιγράφεται με μελανά χρώματα η υφιστάμενη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

«Η πραγματική οικονομία παραμένει σε κατάσταση ασφυξίας. Οι κάνουλες των τραπεζών είναι ερμητικά κλειστές, ο τζίρος υποχωρεί δραματικά, ο κίνδυνος λουκέτων ελλοχεύει πλέον για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Χρειαζόμαστε επειγόντως λύσεις» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος επαναλαμβάνοντας πως απαιτείται: καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις στο 20%, σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, συρρίκνωση του κράτους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης.

Αναφορικά με τα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το ΒΕΘ, μεταξύ άλλων, απαιτείται: πάταξη του παραεμπορίου, ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ – Helexpo, θέμα το οποίο χρονίζει, αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα όπως αυτή προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης του 67% του ΟΛΘ στη South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited, λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας της Πύλης 16 του ΟΛΘ, ολοκλήρωση των έργων στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’, εντός χρονοδιαγράμματος, ενίσχυση του προσωπικού και των μέσων των τελωνείων στις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας.

«Τα παραπάνω έργα σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής που θα δίνει κίνητρα στην ιδιωτική οικονομία μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή σελίδας της χώρας. Ωστόσο προϋποθέτουν γενναίες κινήσεις, τολμηρά μέτρα που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και μικροπολιτικές στρατηγικές» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 21:00
επιστροφή στην κορυφή