ΡΟΗ 24/7:

Γ. Ορφανός «Η επένδυση στην εξειδίκευση και την καινοτομία θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία»

10-9-2014 b 033

 

 

Υπέρ της ανάδειξης της εξειδίκευσης και της καινοτομίας σε κύριους άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, τάχτηκε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ.

Όπως τόνισε ο κ. Ορφανός, η επένδυση στην εξειδίκευση και την καινοτομία μπορεί να συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό βέβαια προϋποθέτει και τη συνεργασία όλων, διότι η ανάπτυξη είναι εθνική υπόθεση», επισήμανε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης ενώ αναφέρθηκε και στις διασυνοριακές δράσεις που συμμετέχει το ΥΜΑΘ.

«Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί, ως επικεφαλής εταίρος, το έργο TRIGGER, σε συνεργασία με άλλους επτά φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με βασικό στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε αποφοίτους, σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε ο κ. Ορφανός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), Δημήτρης Λακασάς, αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από την πρόσφατη παραχώρηση, έκτασης 60 στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης για τη λειτουργία του πρώτου θύλακα.

Την εφαρμογή της καινοτομίας στη χρηματοδότηση, στα προϊόντα και στις διαδικασίες, πρότεινε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Κομνηνός ενώ ο προϊστάμενος του τμήματος Συντονισμού και Αποτίμησης Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Παναγιώτης Χατζηνικολάου επισήμανε την ανάγκη προσαρμογής του εγχώριου εκπαιδευτικού συστήματος, στην κατεύθυνση των αναγκών της αγοράς εργασίας.

10-9-2014 b 099

Τα Επιμελητήρια αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό βραχίονα της χώρας

Επίσης, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανόςεγκαινίασε  το περίπτερο του Επιμελητηρίου Σερρών στην 79η ΔΕΘ.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Ορφανός, τόνισε πως τα επιμελητήρια αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό βραχίονα της χώρας, καθώς όπως σημείωσε, στηρίζουν το ζωντανό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

«Οι επιμελητηριακοί φορείς έχουν συμβουλευτικό ρόλο στα νομοθετήματα που καταρτίζουν τα αρμόδια υπουργεία. Παράλληλα, διευκολύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της λειτουργίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και ενημερώνουν τα μέλη τους για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Αναφερόμενος στο θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1η Ιανουαρίου του 2015, ο κ. Ορφανός επισήμανε πως είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενώ εκτίμησε πως θα δοθεί λύση. «Είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα μας επιτρέψουν να αναδείξουμε και πάλι το "πιχειρείν" σε αιχμή της ανάπτυξης», σημείωσε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

10-9-2014 107

Πράξη ανθρωπισμού η προσφορά σε αίμα

Το μήνυμα ότι η εθελοντική προσφορά σε αίμα, είναι στοιχείο ανθρωπισμού και πολιτισμού, έστειλε ο κ. Ορφανός, κατά την διάρκεια υποδοχής της φλόγας της 12ης πανελλήνιας λαμπαδηδρομίας που διοργανώνει η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών.

Κατά την διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του ΥΜΑΘ, με την συμμετοχή των λαμπαδηδρόμων, ο κ. Ορφανός τόνισε πως η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει ουραγός στην προσφορά σε αίμα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη.

«Με το να προσφέρεις αίμα, δεν παθαίνεις τίποτε. Είναι ελάχιστος ο χρόνος που χρειάζεται για να ανανεωθεί το αίμα που δίνεις. Απλά, χρειάζεται μόνο η διάθεση», υπογράμμισε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Η 12η πανελλήνια λαμπαδηδρομία ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου από την Αθήνα και στις 3 Οκτωβρίου θα καταλήξει στην Πτολεμαΐδα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η 27η Αμφικτιονία Εθελοντών Αιμοδοτών.

επιστροφή στην κορυφή