Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Η καινοτομία αλλάζει την γεωργία: 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica

MHTKAS AP8 AGROTICA

Οι νέες τεχνολογίες στο πλευρό του αγρότη

Η ανάδειξη και η λειτουργική ενσωμάτωση της καινοτομίας στην γεωργία βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Agrotica, που ξεκίνησε το Σάββατο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Το Συνέδριο αποτελεί μία συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-HELEXPO και του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., ενώ Χορηγός του είναι η εταιρεία Yara.

Όπως επισήμανε από το βήμα του Συνεδρίου ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Περικλής Μήτκας, «είναι η εποχή που η γενετική, η μοριακή βιολογία, η πληροφορική και οι υπηρεσίες στο διάστημα έρχονται όλες στην υπηρεσία της γεωπονίας και της γεωργίας για να βελτιώσουν την παραγωγή σε όλα τα επίπεδα. «Οι επιστήμονες σε όλα τα γνωστικά πεδία ασχολούνται και πάλι με τον πρωτογενή τομέα, ενώ το ΑΠΘ με παράδοση πολλών δεκαετιών στον τομέα αυτό στέκεται δίπλα στον παραγωγό και εξακολουθεί να τον συμβουλεύει σε όλες τις δραστηριότητες του» δήλωσε ο κ. Μήτκας.

Από την πλευρά του ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Δημήτριος Κωβαίος, τόνισε πως το 7ο Συνέδριο είναι η κορυφαία εκδήλωση της Σχολής και μία μεγάλη ευκαιρία για παρουσίαση μέρους του έργου της. Κατά τη διάρκεια του θα παρουσιαστούν 42 προφορικές ανακοινώσεις σε 10 θεματικές ενότητες.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., Χρήστος Δόρδας, σημείωσε ότι το Τμήμα Γεωπονίας έχει συμβάλλει πολύ στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, ενώ πλέον στην Ελλάδα «γίνεται στροφή προς την γεωργία και αυτό καθιστά τον ρόλο μας σημαντικό».

Στην μεγάλη αξία της καινοτομίας στην γεωργία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπυρίδων Μάμαλης, επισημαίνοντας πως το θέμα του Συνεδρίου της Agrotica βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Η καινοτομία έχει μπει πολύ υψηλά στην ατζέντα για την υποβοήθηση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι, θα χρησιμοποιηθεί για να ανταποκριθεί στις κοινωνικές απαιτήσεις για προστασία του περιβάλλοντος, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, για αναψυχή και για βελτίωση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο», είπε ο ίδιος.

Εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε η Διευθύντρια Συνεδρίων και Εκδηλώσεων της εταιρείας Δώρα Κανακίδου.

Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση Φυσικών Πόρων και τη Γεωργική Παραγωγή

Για την διαχείριση του αρδευτικού νερού και τις σύγχρονες τάσεις στο πεδίο αυτό μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ Πανταζής Γεωργίου, σημειώνοντας ότι οι καινούργιες αυτές τεχνολογίες αφορούν: τη συλλογή αξιόπιστων αγρομετερεωρογικών δεδομένων, την προσομοίωση και βελτιστοποίηση των υδατικών συστημάτων, το σχεδιασμό και την κατασκευή λειτουργικών εγγειοβελτιωτικών έργων για αποθήκευση και μεταφορά του νερού, την ορθολογική εκμετάλλευση και τον τεχνητό εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων, τη μείωση των απωλειών μέσω εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών (άρδευση ακριβείας, ελλειμματική άρδευση και συμβουλευτική άρδευση), τη χρήση τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, την προώθηση της άρδευσης με ανακυκλωμένα νερά, την κοστολόγηση του αρδευτικού νερού, τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, το υδατικό αποτύπωμα και την ανάλυση κύκλου ζωής κα.

Στην «πράσινη» γεωργία με ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτριος Μόσχου, τονίζοντας ότι τα σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα γεωργικής παραγωγής εξαρτώνται από τη συλλογή και διαχείριση πληροφοριών για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας. Έτσι, αυτό που κάποτε ήταν ένα καθαρά μηχανικό σύστημα γίνεται ένα δυναμικό Κυβερνο-φυσικό σύστημα, που συνδυάζει τον κυβερνοχώρο με τον φυσικό τομέα. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, όπως το GPS, η τηλεπισκόπηση, η ρομποτική και συστήματα αυτομάτου ελέγχου και τα δίκτυα αισθητήρων.

Για την κινητοποίηση των αποθηκών φωσφόρου στο έδαφος μίλησε ο Διονύσιος Γασπαράτος, Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως η διαχείριση του φωσφόρου αποτελεί μια πρόκληση με πολλαπλές όψεις από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων μέχρι την παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Για τις σύγχρονες τάσεις τηλεπισκόπησης (δορυφορικής και UAV) στη βιώσιμη αγροτική παραγωγή μίλησε ο Θωμάς Αλεξανδρίδης, Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι η βιώσιμη αγροτική παραγωγή έχει ως στόχους την εκμετάλλευση της αγροτικής γης προωθώντας την κοινωνική ισότητα, την αύξηση της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα και την εντατικοποίησή της, με γνώμονα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία υψηλής ποιότητας προϊόντων καταναλώνοντας λιγότερους φυσικούς πόρους και ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης ημέρας του Συνεδρίου οι υπόλοιπες ενότητες του καλύπτουν τα θέματα της αξίας του πολλαπλασιαστικού υλικού και της σποροπαραγωγής, της αγροτικής οικονομίας και των καινοτομιών, της τεχνολογίας τροφίμων και της φυτοπροστασίας.

Να σημειωθεί ότι η νότια πύλη του εκθεσιακού κέντρου έχει μεταφερθεί για τις ανάγκες της Agrotica στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», από όπου μπορούν να εισέρχονται οι επισκέπτες (αντί της πύλης Τόξο ΧΑΝΘ).

Το ωράριο λειτουργίας της Agrotica είναι σήμερα από τις 10:00 έως τις 20:00 και αύριο από τις 10:00 έως τις 19:00.

Η 27η Agrotica πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

επιστροφή στην κορυφή