xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Βιβλίο για την ιστορία της μελισσοκομίας

melissokomos

Με τη στήριξη του τμήματος μελισσοκομίας Χαλκιδικής

Βιβλίο για την ιστορία της μελισσοκομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αναμένεται να κυκλοφορήσει από φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο. Μεταξύ αυτών και το τμήμα μελισσοκομίας του ινστιτούτου ζωικής παραγωγής του κέντρου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Σύρο. Από τότε πέρασε καιρός, συλλέξαμε τις ομιλίες των αρχαιολόγων, τα στοιχεία αυτά, ο έλεγχος τους, η τοποθέτηση τους ανάλογα με το αντικείμενο τους, τις φωτογραφίες κτλ δηλαδή όλο το απαραίτητο υλικό. Θα είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο για όποιον τον ενδιαφέρει το αντικείμενο. Θα αναφέρεται από την αρχαία Ελλάδα, τότε που υπήρχαν πλήθινα μελισσοκομεία, μέχρι και σήμερα» επεσήμανε η κ. Φανή Χατζήνα, ειδική ερευνήτρια του τμήματος μελισσοκομίας του ινστιτούτου ζωικής παραγωγής του κέντρου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και μία εκ των συγγραφέων. Το βιβλίο θα είναι γραμμένο στα αγγλικά καθώς θα αφορά τη μελισσοκομία στη Μεσόγειο και στην προσπάθεια συμμετέχει και ένα αντίστοιχο κέντρο από τη Μεγάλη Βρετανία. Τη συνολική ευθύνη της έκδοσης , καθώς και το κόστος της, έχει αναλάβει το κέντρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το βιβλίο διαθέσιμο στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με την κ. Χατζήνα το βιβλίο δε θα πωλείται αλλά θα βρίσκεται ελεύθερο στο διαδίκτυο για όποιον ενδιαφέρεται. Βέβαια, θα δοθεί δωρεάν στις βιβλιοθήκες και σε όλους τους φορέις που ασχολούνται με το αντικείμενο(αρθρογράφους, αναλυτές κτλ). «Το βιβλίο γράφτηκε στα αγγλικά γιατί όλοι όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν ξένοι, Ισραηλινοί, Άγγλοι, Αμερικάνοι κτλ. Είναι αδύνατον να μεταφραστεί σε όλες αυτές τις γλώσσες. Βέβαια οι περιλήψεις των εισηγήσεων θα υπάρχουν και στα ελληνικά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουμε πολλά ιστορικά στοιχεία, δικά μας, από την αρχαία Ελλάδα» εξήγησε η κ. Χατζηνα.

«Ανάγκη για ανοιχτό μουσείο μελισσοκομίας»

Παράλληλα η κ. Χατζήνα τόνισε ότι μπορεί να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα ανοιχτό μουσείο και να συνδεθεί με αυτό που ονομάζεται μελισσοτουρισμός. «Ο μελισσοτουρισμός είναι η επιλογή του τουρίστα να βρεθεί σε περιοχές όπου ανθούσε η μελισσοκομία τα αρχαία χρόνια» επεσήμανε η κ. Χατζήνα. «Πρέπει να συνδεθεί με αυτόν τον τρόπο, ο τουρισμός με τη φύση, με τις εναλλακτικές μορφές» είπε η επιστήμονας ώστε να δοθεί επιπλέον προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2