Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Απαισιόδοξοι για το μέλλον 9 στους 10 πολίτες

19be1a53fb2b4f89b8a6df2c24320713 XL

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται 9 στους 10 πολίτες, καθώς εκτιμούν ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί, παρά το τέλος των μνημονίων, λόγω των υφιστάμενων συμφωνιών.

Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και παρουσιάστηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, το 89% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί. Ωστόσο, αν και η γενικότερη αίσθηση για την πορεία της χώρας παραμένει αρνητική, με το 67% να θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, εντούτοις διαφαίνεται μια μικρή"χαραμάδα αισιοδοξίας καθώς το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση (27%) είναι για πρώτη φορά ανοδικό από το 20-21% που βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Metron Αnalysis Στράτο Φαναρά, έγινε τηλεφωνικά σε 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, διεξήχθη από 28/8 έως 30/8/2018 και το δείγμα σταθμίσθηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Πιο θετικοί για την πορεία της χώρας εμφανίζονται, με βάση την απασχόληση, σε ποσοστό 40%, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και πιο αρνητικοί, οι γεωργοί (74%).

Η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θεωρείται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις από το 30% των ερωτώμενων, το 41% λέει ότι δεν θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις και ένα 25% θεωρεί ότι θα έχει αρνητικές. Σημαντικότερη παράμετρος που διαφοροποιεί τις απόψεις είναι η απασχόληση, με τους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν τις θετικότερες εκτιμήσεις.

"Στην ουσία μιλάμε για δύο κόσμους δύο ταχυτήτων, κάτι που θέτει το ευρύτερο ζήτημα στις προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος" σχολίασε ο κ. Φαναράς.

Σχετικά με την αγορά εργασίας, πάνω από τους 7 στους 10 θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Επιπλέον, το 83% θα ήθελε να συναντάται ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών για να ανταλλάσσουν απόψεις και να συνεργάζονται για τα θέματα της αγοράς εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους (24%), δεν είναι αρμοδιότητά του (17%), είναι αδιάφορος (11%) ή δεν του επιτρέπουν οι εταίροι (6%).

Την μαντινάδα "καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις" επανέλαβε στη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. "Υποψιάζομαι ότι του πρωθυπουργού όχι μόνο δεν θα τον χαιρετούν οι πεζοί αλλά θα του γυρνάνε και την πλάτη" είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, δε, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογράμμισε ότι δεν θα έχει καμία αξία αν μειωθεί από το 2019 το αφορολόγητο.

Ως το "πιο εντυπωσιακά αποτυχημένο οικονομικό πείραμα δημοσιονομικής προσαρμογής" χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, προσθέτοντας ότι δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας δεν έχουν αντιμετωπισθεί και παραμένουν όπως "το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η υψηλή ανεργία και η φτώχεια".

φωτογραφία: thestival.gr

επιστροφή στην κορυφή