ΡΟΗ 24/7:

ΙΟΣ EBOLA

ΙΟΣ EBOLA

Ο ιός Ebola, μέχρι πριν λίγους μήνες, ήταν γνωστός σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ των ιατρικών κύκλων, ως ένας εξωτικός, συχνά θανατηφόρος ιός, που προκαλούσε μικρής έκτασης επ ιδημίες σε χώρες της Κεντροδυτικής Αφρικής και για τον οποίο δεν υπήρχε εμβόλιο ή θεραπεία.

 

 

Μια παρόμοια, όπως φαινόταν αρχικά, επιδημία ξεκίνησε στα τέλη του Μαρτίου 2014 στη Γουινέα, μια φτωχή χώρα της Δυτικής Αφρικής, στα παράλια του Ατλαντικού. Σύντομα όμως το πρόβλημα γενικεύτηκε και η επιδημία εξαπλώθηκε στις γειτονικές (εξίσου φτωχές και με υποτυπώδεις δομές υγείας) Σιέρα Λεόνε και Λιβερία.

Σε αντίθεση

eb1με το παρελθόν, ο αριθμός των κρουσμάτων αντί να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να ελαττωθεί, άρχισε να αυξάνει γεωμετρικά, με ανεξέλεγκτο ρυθμό.

Αποτέλεσμα ήταν στις 8 Αυγούστου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ανακοινώσει ότι η επιδημία αποτελεί πλέον επείγον πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, με παγκόσμιες διαστάσεις (PublicHealthEmergencyofInternationalConcern), και με αυτόν τον τρόπο να δηλώσει επίσημα ότι βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης επιδημίας στην Ιστορία από τέτοιας σπουδαιότητας μικροοργανισμό (δηλαδή από παθογόνο που προκαλεί σοβαρότατη, συχνά θανατηφόρο νόσο, χωρίς γνωστό εμβόλιο ή θεραπεία). Μέχρι στιγμής (στοιχεία 10/10/2014) έχουν καταγραφεί περίπου 8400 κρούσματα στην Αφρική, με περισσότερους από 4000 θανάτους, ενώ 16 άτομα νόσησαν εκτός Αφρικής (κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης).

eb2

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού Ebola, ας δούμε ορισμένα στοιχεία, με τη μορφή ερωταπαντήσεων:

Τι είναι ο Ebola;

Είναι ένας ιός που για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 1976 στην Αφρική, συγχρόνως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό κοντά στον ποταμό Ebola (απ’ όπου και πήρε το όνομά του) και στο Σουδάν.

Η νόσος που προκαλεί στον άνθρωπο ονομάζεται αιμορραγικός πυρετός Ebola και είναι μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρος λοίμωξη.

Η ακριβής προέλευση του ιού είναι άγνωστη, θεωρείται ωστόσο ότι η φυσική του αποθήκη (reservoir) είναι ορισμένα είδη φρουτοφάγων νυχτερίδων, που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Ο ιός έχει απομονωθεί και από πιθήκους, χιμπατζήδες και άλλα ζώα της ζούγκλας.

Η νόσηση του ανθρώπου, μετά από επαφή με ένα τέτοιο μολυσμένο ζώο, δυνητικά αποτελεί την απαρχή μιας επιδημίας.

Πως μεταδίδεται ο ιός Ebola;

Ο ιός Ebola μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με την άμεση επαφή με τα βιολογικά υγρά των πασχόντων (αίμα, σάλιο, εμέσματα, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κλπ.), ζώντων ή και νεκρών, μέσω αμυχών του δέρματος και των βλεννογόνων.

Μεταδίδεται ακόμη με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες κλπ.), που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών.

Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, μέχρι και 7 εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους.

Η μετάδοση στο περιβάλλον του νοσοκομείου είναι συχνή, τόσο μεταξύ των νοσηλευόμενων όσο και με την έκθεση των επαγγελματιών υγείας (ιατρών, νοσοκόμων κλπ.), αν δεν τηρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις. Μέχρι στιγμής περίπου 375 άτομα, που υπηρετούσαν σε νοσοκομεία, έχουν μολυνθεί λόγω της ανεπαρκούς τήρησης των μέτρων ασφαλείας (και πάνω από 200 από αυτούς κατέληξαν), με τρανταχτά παραδείγματα μια Ισπανίδα νοσηλεύτρια και ένα νοσηλευτή στο Τέξας.

Η νόσος μεταδίδεται και μετά από επαφή με μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά.

Ο ιός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών .

Προσοχή: οι ασθενείς είναι μολυσματικοί από τη στιγμή που εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα και όχι νωρίτερα, δηλαδή κατά το λεγόμενο στάδιο επώασης της νόσου.

Μεταδίδεται ο ιός με τον αέρα;

Ο ιός Ebola, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη ή η φυματίωση.

Πόσος χρόνος μεσολαβεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων;

Τα συμπτώματα, εφόσον κάποιος μολυνθεί, εκδηλώνονται από 2 μέχρι και 21 μέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνηθέστερα όμως σε 8-11 μέρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Η νόσος εκδηλώνεται αιφνίδια με αρχικά συμπτώματα πυρετό, αίσθηση εξάντλησης, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Δυστυχώς αυτή η κοινή κλινική εικόνα, που μπορεί να μοιάζει με πολλές άλλες ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, δεν βοηθά στη διάκριση των ασθενών με πιθανό αιμορραγικό πυρετό από Ebola.

eb3Σε ένα δεύτερο στάδιο ο ασθενής εμφανίζει προοδευτικά ανορεξία, ναυτία, εμέτους, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά. Τότε παρατηρείται επίσης δυσλειτουργία των νεφρών και του ήπατος (συκωτιού), ενώ πολλοί ασθενείς εμφανίζουν και αιμορραγίες, εξωτερικές (από τα ούλα, τη μύτη ή το δέρμα) ή εσωτερικές (αιματηρούς εμέτους και διάρροιες).

Αν η κατάσταση του ασθενούς δεν σταθεροποιηθεί, εκδηλώνεται ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και θάνατος, σε ποσοστό από 25-90%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού, την κατάσταση του πάσχοντος, την παρεχόμενη υποστήριξη κλπ. Η μέση θνητότητα της νόσου είναι 50% (δηλαδή ο 1 στους 2 πάσχοντες καταλήγει), κατατάσσοντας τον ιό Ebola πολύ ψηλά ανάμεσα στους πιο επικίνδυνους και θανατηφόρους ιούς.

 

eb4

 

Είναι πολύ σημαντικό, οποιοσδήποτε εμφανίζει ύποπτη κλινική εικόνα και είτε ο ίδιος έχει ταξιδέψει τις προηγούμενες 3 εβδομάδες σε κάποια από τις χώρες που εξελίσσεται η επιδημία, είτε έχει έρθει σε επαφή με κάποιον άλλον που ταξίδεψε εκεί, να αναζητά το συντομότερο ιατρική βοήθεια. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνει τις πιθανότητες έγκαιρης ιατρικής υποστήριξης και άρα τις πιθανότητες επιβίωσής του και επιπλέον συμβάλει στον περιορισμό της επιδημίας, μην επιτρέποντας τη μόλυνση κι άλλων ατόμων του περιβάλλοντός του.

Υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Ebola;

Όπως προαναφέρθηκε, προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία (αν και οι ειδικοί ήδη δοκιμάζουν κάποια εμβόλια και ένα σκεύασμα με αντισώματα έναντι του ιού).

Εκτιμάται, ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης ή αντιμετώπισης του ιού την άνοιξη του 2015

Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Ebola;

Μέχρι πρόσφατα ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Ebola θεωρούνταν εξαιρετικά χαμηλός, ακόμη και για άτομα που είχαν ταξιδέψει ή ζούσαν στις χώρες που σήμερα πλήττονται από την επιδημία. Ο συνήθεις κοινωνικές επαφές και η ανταλλαγή χρημάτων ή αγαθών δεν ενείχαν ιδιαίτερο κίνδυνο μετάδοσης.

Είναι ωστόσο άγνωστο πως θα τροποποιηθούν αυτές οι οδηγίες, δεδομένου ότι αφενός η επιδημία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και αφετέρου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα εκτός Αφρικής.

Πως μπορεί κανείς να προφυλαχθεί;

Είναι γνωστό ότι ο ιός Ebola σκοτώνεται εύκολα με καλό πλύσιμο με σαπούνι, με χλωρίνη, με τα κοινά απολυμαντικά/αντισηπτικά, με το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο και με έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι είναι απαραίτητο να πλένει κανείς καλά και συχνά τα χέρια του, να χρησιμοποιεί για τον καθαρισμό επιφανειών χλωρίνη ή άλλα απολυμαντικά και να πλένει ρούχα που ενδεχομένως έχουν εκτεθεί στον ιό, με απορρυπαντικό, σε υψηλές θερμοκρασίες.

Είναι γεγονός ότι η επιδημία έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που δοκιμάζει σκληρά τα ήδη ανεπαρκή συστήματα υγείας των χωρών της Δυτικής Αφρικής και επηρεάζει σημαντικά τις οικονομίες περιοχών, στις οποίες μέχρι πρόσφατα διεξάγονταν εμφύλιες συρράξεις. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι εν μέρει αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στη διόγκωση του προβλήματος. Αφενός, τα δυσλειτουργικά νοσοκομεία της Γουινέας, της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας, χωρίς αρκετό προσωπικό (που είτε νόσησε είτε απουσιάζει λόγω φόβου ότι θα μολυνθεί), χωρίς θαλάμους απομόνωσης, χωρίς μέσα υποστηρικτικής θεραπείας, χωρίς ακόμη και νερό σε μερικές περιπτώσεις και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές λόγω των πολύχρονων πολέμων και αφετέρου οι υψηλοί ρυθμοί μετακίνησης πληθυσμών από περιοχή σε περιοχή, η πυκνοκατοίκηση και ο φόβος των ασθενών να αναζητήσουν νοσοκομειακή ιατρική βοήθεια γιατί θεωρούν τα νοσοκομεία πηγή μόλυνσης, λειτούργησαν τελικά ενισχυτικά στην εξάπλωση του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει τουλάχιστον 20.000 κρούσματα μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ενώ Αμερικανοί ειδικοί, σύμφωνα με ένα απαισιόδοξο σενάριο, υποστηρίζουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα στα μέρη που εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό η επιδημία, θα προσβληθούν ενδεχομένως 1.400.000 άτομα μέχρι τέλη Γενάρη.

Προς το παρόν, καθώς θεωρείται ότι ι ιός Ebolaθα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο (αναμένεται στη Βρετανία, αν όχι νωρίτερα, μέχρι τα Χριστούγεννα και επίσης σύντομα στη Γαλλία) έχουν αρχίσει έλεγχοι των ταξιδιωτών σε μεγάλα αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα, γίνεται παγκοσμίως προσπάθεια να προετοιμασθούν οι δομές υγείας (και κυρίως τα νοσοκομεία) και να ενημερωθούν οι επαγγελματίες υγείας, σχετικά με τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ιού και περιορισμού της εξάπλωσής του.

Μένει μόνο να ελπίσουμε, ότι και η Ελλάδα θα μιμηθεί τις χώρες του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου, και θα καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχία την επιδημία, που ίσως σύντομα να είναι πανδημία.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.cdc.gov

http://www.ecdc.europa.eu

http://www.independent.co.uk

http://www.keelpno.gr

http://www.nytimes.com

http://www.theguardian.com

http://www.usatoday.com

http://www.who.int

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 12:34
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η "παγίδα" της τελειομανίας Η αλλαγή έρχεται; »
επιστροφή στην κορυφή