ΡΟΗ 24/7:

24 Οκτωβρίου – Ημέρα ΟΗΕ: Λειτουργία και θέσεις

Με αφορμή την 24η Οκτωβρίου, γιορτάζεται ετησίως η πρώτη λειτουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε με την έναρξη ισχύος του χάρτη των κρατών μελών το 1945. Η λειτουργία του ΟΗΕ, λοιπόν, χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και έπεται της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ), οργανισμού που λειτούργησε με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

 

Ο ΟΗΕ σήμερα αποτελείται από 193 κράτη μέλη και ιδρύθηκε με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων , όπως η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, η εξασφάλιση του διεθνούς δικαίου και της ισότητας, όπως επίσης και η οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα μετά το πλήγμα του πολέμου. Αναπόφευκτα, οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών άρχισαν να διευρύνονται με την πάροδο του χρόνου και με την εξέλιξη των γεγονότων, θέτοντας έτσι σε προτεραιότητα μεταξύ άλλων και την πρόληψη των πολεμικών συγκρούσεων καθώς και την καταπολέμηση των βαθύτατων αιτιών. Σημαντικότατο κομμάτι της δομής του ΟΗΕ αποτελεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο απαρτίζεται από πέντε μόνιμα κράτη μέλη, που κατέχουν περισσότερο «ηγετικό» ρόλο: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα.

Ωστόσο, κατά καιρούς έχουν τεθεί διάφορες αμφισβητήσεις για την δράση αυτού του παγκόσμιου οργανισμού. Ανταποκρίνεται εν τέλει στον πραγματικό του ρόλο; Τα 5 μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε οποιαδήποτε απόφαση, έχουν το δικαίωμα άσκησης βέτο, δικαίωμα που μπορούν ωστόσο να καταχραστούν για εξυπηρέτηση πολιτικών ή οικονομικών συμφερόντων. Για τον λόγο αυτό και όχι μόνο, ο ρόλος του ΟΗΕ έχει χαρακτηρισθεί σε πολλές περιπτώσεις περισσότερο εποπτικός, χωρίς αποτελεσματική δράση.

Όπως και να ‘χει, οι πρωτοβουλίες του ΟΗΕ σε θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και επιρροής είναι διαπρέπουσας σημασίας για την δράση των κρατών μελών απέναντι στα γεγονότα. Ένα από αυτά τα γεγονότα που απασχολεί τους τελευταίους μήνες ολόκληρο τον πλανήτη και πρωταγωνιστεί στα θέματα των media, είναι η ραγδαία εξάπλωση του ιού Έμπολα και πάνω σε αυτό, το Σ.Α. του ΟΗΕ έσπευσε να πάρει θέση, χαρακτηρίζοντας την επιδημία που πρωτοξεκίνησε στην Αφρική «απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Παρά ταύτα, εκπρόσωπος του BBC μίλησε για καθυστέρηση της δράσης του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα, καθώς απαιτείται μεγάλος εξοπλισμός και ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Εν κατακλείδι, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς παγκόσμιας δράσης και φήμης, παρά τις αντιρρήσεις και τις αμφισβητήσεις που δέχεται για την λειτουργία του. Η σημαντικότητα αυτή τιμάται με αφορμή την επέτειο 69 χρόνων λειτουργίας του ΟΗΕ, στην εκδήλωση που διοργανώνεται στις 24 Οκτωβρίου, στο Υπ. Εξωτερικών, με τίτλο: «Απολογισμός ρόλου του ΟΗΕ σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και Μ. Ανατολή».

Λίνα Κασσανδρινού

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 19:44
επιστροφή στην κορυφή