ΡΟΗ 24/7:

Κομισιόν: Ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% το 2015 για την Ελλάδα

dieurw

«Σημείο καμπής» το 2014 έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3% του ΑΕΠ το 2015 και το 4,5% του ΑΕΠ το 2016 - Βασικός κίνδυνος η αβεβαιότητα αν και διαπιστώνεται ότι «η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει»


Ανάπτυξη 0,6% «βλέπει» φέτος για την Ελλάδα η Κομισιόν, ποσοστό το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, θα βελτιωθεί στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016, καθώς -όπως σημειώνει- «οι επενδύσεις κερδίζουν έδαφος και η οικονομία αρχίζει να αξιοποιεί τα οφέλη των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα που έχει τίτλο «Η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει», η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το 2014 αναμένεται να είναι «σημείο καμπής» για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, «η πολυπόθητη ανάκαμψη» θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, αλλά προσθέτει ότι το μέγεθος των θετικών αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των πολιτικών στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρώτο τρίμηνο του 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αποδείχθηκε αδύναμος, σε σχέση με το αναμενόμενο, όμως το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη ενισχύθηκε και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Ωστόσο, η Κομισιόν επισημαίνει, ότι οι συνεχιζόμενες «σφιχτές» συνθήκες στην παροχή πιστώσεων, αλλά και η χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξακολουθούν να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι εξαγωγές θα έχουν θετικές επιδόσεις, χάρη στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2014 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ και ότι το 2015 θα ενισχυθεί στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών, και το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα αυξηθεί, καθώς προβλέπει ότι θα υποστηριχτεί από τον μειωμένο πληθωρισμό, την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα και τη χρήση των προληπτικών αποταμιεύσεων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2015, κάτι που θα υποστηριχθεί από την υποτίμηση του ευρώ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,9% το 2015.

Το 2016 το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, στο 3,7%, καθώς θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων και «τα οφέλη από τις εν εξελίξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ορατά».
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την Επιτροπή, αναμένεται να φτάσει στο 2,8% του ΑΕΠ το 2014 και να μειωθεί το 2015 στο 2,5% του ΑΕΠ και το 2016 στο 2,2% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2014 θα μειωθεί στο 26,8%, «κάτι που οφείλεται στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στις θετικές επιπτώσεις από τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης». Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, φτάνοντας το 25% το 2015 και το 22% το 2016, «χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων, τη συνέχιση των προγραμμάτων απασχόλησης και τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μειωθούν κατά 1% το 2014, χάρη στο μειωμένο κόστος εργασίας και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων (άρση των στρεβλώσεων και αύξηση του ανταγωνισμού στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της υγείας και της ενέργειας). Όσο η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχύεται, οι τιμές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,3% το 2015 και κατά 1,1% το 2016, επισημαίνει η Επιτροπή.
Βασικός κίνδυνος η αβεβαιότητα

Η Επιτροπή τονίζει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ενδέχεται να αποδειχθεί λιγότερο δυναμική εάν η αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών έχει μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις, ή αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή. Στα θετικά, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι εξαγωγές μπορεί να υπερβούν τις προσδοκίες, καθώς επίσης και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για τα «κόκκινα» δάνεια και επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης για την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων (Asset Quality Review).

Η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε το 12,2% του ΑΕΠ το 2013 (από 8,6% του ΑΕΠ το 2012), λόγω του προσωρινού κόστους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έφτασε το 10,4% του ΑΕΠ το 2013 και το 2,9% το 2012. Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις αυτές, η Επιτροπή τονίζει ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά το 2013».

Το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Επιτροπή, χάρη στα μιας χρήσης μέτρα σχετικά με το κόστος ενίσχυσης των τραπεζών το 2013, αλλά και στη συνεχιζόμενη βελτίωση σε οικονομικό επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα η σημαντική μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και η σταθεροποίηση των δαπανών. Η πρόβλεψη αυτή έχει ως βασική προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει τους αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες, διασφαλίζοντας την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

Η Επιτροπή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3% του ΑΕΠ το 2015 και το 4,5% του ΑΕΠ το 2016, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και στο βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα να καταγράψει το 2016, δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ. Σημειώνεται, επίσης, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, βελτίωσαν αισθητά τις διαρθρωτικές επιδόσεις της χώρας, δημιουργώντας σημαντικά πλεονάσματα.

Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί το 2014, ενώ προβλέπει αισθητή πτωτική πορεία από το 2015 και μετά, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα και η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Οι μειωμένες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε συνέχεια των στρες τεστ που έγιναν, αναμένεται να οδηγήσουν σε μειωμένο δανεισμό από τον EFSF, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω το χρέος», σημειώνει στην έκθεσή της η Επιτροπή.

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για Ελλάδα

Πάντως, στις 8 Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής, σύμφωνα με τον επίτροπο της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν την Τρίτη ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων αναφέρθηκε στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας στο τέλος του χρόνου, λέγοντας πως «συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να αξιολογήσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας η οποία κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια».

«Θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση στο Εurogroup την Πέμπτη, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπoς, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θέλει να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης και να βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ακόμη ότι γνωρίζει πως υπάρχουν εξελίξεις στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης που έχει παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς, και τα οποία θα εξεταστούν υπό μορφή πακέτου «με τη δεδηλωμένη βούληση να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί και να εξέλθει με συντονισμένο τρόπο από το πρόγραμμα».

«Όλα αυτά με ανοικτό και φιλικό τρόπο, αλλά και με σεβασμό στους κανόνες μας» είπε χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τη δέσμευσή του να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, κάτι που όπως είπε θα γίνει πριν τις 8 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν δήλωσε: «όλοι χαιρόμαστε που η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, παρόλο που οι απλοί Έλληνες πολίτες συνεχίσουν να ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς στην Ελλάδα».

 

protothema.gr

Αδύναμη ανάκαμψη το 2014 για ΕΕ και Ευρωζώνη

Ωστόσο, γενικά αδύναμη οικονομική ανάπτυξη για το 2014 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, προβλέπεται ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ για την Ε.Ε και 0,8% για την Ευρωζώνη το 2014, ενώ το 2015 η Κομισιόν «βλέπει» λίγο μεγαλύτερη ανάπτυξη που θα φτάσει στο 1,5% και το 1,1% αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται το 2016 με την Ε.Ε. στο 2% και την Ευρωζώνη στο 1,7% του ΑΕΠ.

Από τις χώρες της Ευρωζώνης η Ιρλανδία αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία, ενώ η Ελλάδα θα καταγράψει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντίθετα οι προβλέψεις για τη Γαλλία δεν είναι καθόλου καλές καθώς η χώρα, το 2016, θα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ε.Ε με 4,7% του ΑΕΠ.

επιστροφή στην κορυφή