xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Οι Δήμοι στα… θρανία για την επιμόρφωση των στελεχών τους σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής

dt 25 11 19

Ι. Καϊτεζίδης: "Αναγκαία η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ"

Αρωγός στην προσπάθεια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, για συνεχή επιμόρφωση των στελεχών τους που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία αποτελεί βασικό άξονα ουσιαστικής παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο, καθίσταται η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Στο πλαίσιο αυτό, δεκάδες στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών από δήμους της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, κάθισαν σήμερα στα «θρανία» συμμετέχοντας στην  3η Επιμορφωτική Συνάντηση, που γίνεται με πρωτοβουλία της ΠΕΔ-ΚΜ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ),  με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για τις ανάγκες και προτεραιότητες της  Κοινωνικής Πολιτικής.

Στην βούληση της ΠΕΔ-ΚΜ  να συνεχίσει να  στηρίζει και να ενισχύει την προσπάθεια για συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της Αυτοδιοίκησης, ειδικά όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του οργάνου, Δήμαρχος, Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος ΚαΪτεζίδης, επισημαίνοντας ότι είναι απολύτως αναγκαία η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, καθώς στα χρόνια της κρίσης αποτέλεσαν ισχυρό πυλώνα αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.

«Η κοινωνική πολιτική ήταν μια παρεξηγημένη έννοια για τους δήμους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, έχει αποκτήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτόν τον ρόλο εμείς τον υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο και ιδιαίτερα με την επιμόρφωση των στελεχών των δήμων και των οργανισμών που ασχολούνται με την κοινωνική πολιτική σε όλες της τις μορφές» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της σημερινής Επιμορφωτικής Συνάντησης για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημείωσε μάλιστα ότι η σημερινή συνάντηση, παρουσία αντιδημάρχων, αιρετών και στελεχών των υπηρεσιών της Κοινωνικής Πολιτικής και των 38 δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, γίνεται για να συζητηθεί η δυνατότητα της περαιτέρω επιμόρφωσης τους, αλλά και της παρουσίασης των νέων προγραμμάτων πάνω στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Παράδειγμα καλής συνεργασία ΠΕΔ-ΚΜ και ΠΚΜ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Καϊτεζίδης αναφέρθηκε και στην αγαστή συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και τα στελέχη της, η οποία όπως είπε,  ενημερώνει για τις καλές πρακτικές που αναπτύσσονται, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν καινούργια προγράμματα προς όφελος των  Δήμων, αλλά και στην άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα καλής συνεργασίας, υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης αποτελεί το νέο πρόγραμμα που υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΠΕΔ-ΚΜ και φορά 3.000 δικαιούχους, μοναχικά άτομα, υπερήλικες, οι οποίοι θα υποστηρίζονται  με τεχνικά μέσα 24 ώρες το 24ωρο στην καθημερινότητα τους, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς.

«Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που είναι ανήμποροι, πάσχοντες και μοναχικοί θα έχουν έναν ακοίμητο φύλακα – φρουρό 24 ώρες το 24ωρο, που θα ενδιαφέρεται για την κατάσταση τους και θα μπορεί να παρεμβαίνει τάχιστα με τα τεχνικά μέσα που θα είναι ομπρέλα προστασίας για όλους αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Που αποσκοπεί η επιμόρφωση

Η σημερινή Επιμορφωτική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο: «Δικτύωση και επιμόρφωση των Στελεχών των Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων Κοινωνικής Δράσης», με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για τις ανάγκες και προτεραιότητες της  Κοινωνικής Πολιτικής.

Η Δράση αυτή αποσκοπεί:

*Στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με τα κοινωνικά προβλήματα & τις δομές των Δήμων της περιφέρειας

* Στην υποστήριξη των στελεχών κοινωνικής πολιτικής των Δήμων, προκειμένου να εκπονήσουν Τοπικά Σχέδια Κοινωνικής Δράσης

* Στη δικτύωση και συστηματική ανταλλαγή εμπειριών και τη συνεργασία μεταξύ των στελεχών και

* Στην ενθάρρυνση διαδημοτικών συνεργειών και συνεργασιών

Στις εργασίες συμμετείχαν στελέχη της ΕΕΤΑΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Μήττας, αντιδήμαρχοι, καθώς και αρμόδια διευθυντικά στελέχη Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

επιστροφή στην κορυφή