xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Χαλκιδική: Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου «μένουν σπίτι» για να διαβάσουν

97130415 3656417844420940 5618918401243086848 o

Επιστροφή στα θρανία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δεν επαρκούν οι αίθουσες και οι επιτηρητές για τις Πανελλαδικές

Μετά τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που επέστρεψαν στα θρανία στις 11 Μαΐου, η χαλάρωση των μέτρων έφερε από σήμερα, Δευτέρα στα σχολεία τους μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου.

Τα μαθήματα Γυμνασίων και Λυκείων θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου, ενώ όσο διαρκούν, θα ισχύουν οι κανόνες που ίσχυαν και για την Γ’ Λυκείου, δηλαδή 15 μαθητές (μέγιστο) ανά τάξη, αποστάσεις, χωριστά διαλείμματα, όχι παιχνίδια με μπάλα και κλειστά κυλικεία.

«Από το πρωί δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα. Σε κάθε τάξη βρίσκονται λίγοι μαθητές με μέγιστο αριθμό ανά τμήμα τα 15 άτομα, το καθένα κάθεται μόνο του στο θρανίο, που απέχει 1,5 μέτρο το ένα από το άλλο», δήλωσε στο halkidikifocus.gr η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, Κατερίνα Τσέκου.

«Οι Δήμοι έχουν φροντίσει ώστε οι σχολικές μονάδες των περιοχών ευθύνης τους να είναι εφοδιασμένες με αντισηπτικά και απολυμαντικά, ενώ γίνεται καθαριότητα δύο φορές την ημέρα», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα διαλλείματα, θα αποφασίσει ξεχωριστά ο Σύλλογος Διδασκόντων του κάθε σχολείου. Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση ο ένας από τον άλλο και όχι όλοι μαζί, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

«Ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων θα εξαρτηθεί με βάση το πώς είναι οι εξωτερικοί χώροι του κάθε διδακτηρίου με γνώμονα την ασφάλεια όλων», εξήγησε η κ. Τσέκου, η οποία τόνισε την ανάγκη ισχυρής επίβλεψης των μαθητών από το σύνολο των καθηγητών. «Πρόκειται για παιδιά, πολλά από τα οποία συναντώνται με τους συμμαθητές τους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς οι εφημερίες θα πρέπει να είναι εντατικές», υπογράμμισε με έμφαση.

Στις σχολικές μονάδες όπου δεν επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίας, τα μαθήματα διεξάγονται εκ περιτροπής ενώ όπου τα κτίρια είναι επαρκή η πλήρη λειτουργία τους γίνεται σε καθημερινή βάση.

Αυξημένες απουσίες

Για τους μαθητές της Γ’ Τάξης των Λυκείων της Χαλκιδικής η πρώτη εβδομάδα «έκλεισε» με πολλές απουσίες, οι οποίες άγγιξαν το 70%.

«Κατά τις πρώτες ημέρες υπήρξε προσέλευση μαθητών, οι οποίοι θέλησαν να οριστικοποιήσουν την αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικές, να διευθετήσουν τυχόν εκκρεμότητες, να αναζητήσουν διευκρινίσεις για την εξεταστέα ύλη και έπειτα, σταδιακά δεν προσέρχονταν», ανέφερε στο halkidikifocus.gr η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.

«Παραμένουν στα σπίτια τους για να διαβάσουν, δεν θέλουν να ρισκάρουν, συναινούν προς αυτήν την κατεύθυνση και οι γονείς και γενικώς επαναλαμβάνεται αυτό που γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή μένουν σπίτι για να κάνουν επαναλήψεις», υπογράμμισε.

«Στοίχημα» οι Πανελλαδικές

Η κ. Τσέκου εξέφρασε ορισμένες ανησυχίες και προβληματισμούς αναφορικά με την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων. Όπως επισήμανε, λόγω των μέτρων πρόληψης και αποφυγής της εξάπλωσης της πανδημίας, θα απαιτηθεί αυξημένος αριθμός αιθουσών και επιτηρητών. «Τα προηγούμενα χρόνια οι αναπληρωτές δεν ορίζονταν ως επιτηρητές. Το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό γερνά σταδιακά, εδώ και μία δεκαετία δεν πραγματοποιήθηκαν διορισμοί και είναι απαραίτητη μια νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος με τους επιτηρητές», υποστήριξε.

Την κατάσταση επιδεινώνει και το γεγονός ότι πολλοί καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κάνουν χρήση ειδικής άδειας, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για τον κορωνοϊό. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 18 Μαϊος 2020 12:35
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2