ΡΟΗ 24/7:

Θεοδωρίδου: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού

emv41

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι υγειονομικοί

Για την επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη μίλησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, ήδη έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε πάνω από τριάντα χώρες. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια από την Pfizer, την Moderna και πιθανώς την Astra Zeneca. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Θεοδωρίδου στην τελευταία, αναφέροντας: «Το εμβόλιο αυτό (σ.σ. της Astra Zeneca) βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, έχει αποτελεσματικότητα της τάξης 70%», επισημαίνοντας ότι εκείνο που εξετάζεται τώρα είναι η δεύτερη δόση του εμβολίου να δίνεται έπειτα από 12 εβδομάδες και όχι 4 εβδομάδες, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, καθώς «ο χρόνος μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα», όπως είπε. Σημείωσε παράλληλα ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, «έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εκτίμησε ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι, σήμερα, μέχρι τις 5 μμ. Έγιναν 5.665 εμβολιασμοί, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου του 2020 έχουν γίνει συνολικά 9.528 εμβολιασμοί. Παράλληλα, εκτίμησε ότι έως το τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα. Επίσης, όπως γνωστοποίησε, σήμερα, ελήφθησαν 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ υπάρχουν 152.580 δόσεις σε απόθεμα. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα και το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα άτομα που είναι άνω των 85 ετών.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2