ΡΟΗ 24/7:

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για 2.225 νοικοκυριά από την ΠΚΜ

energiakh anavathmisi

Ποιες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται

Συνολικά 2.225 νοικοκυριά της Κεντρικής Μακεδονίας θα αποκτήσουν κατοικίες ενεργειακά αναβαθμισμένες, με το πρόγραμμα «Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών», που υλοποιεί η Περιφέρεια, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
«Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση, που στοχεύει σε ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και κυρίως στην εξοικονόμηση πόρων από την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, που επιβαρύνουν τους πολίτες και τα νοικοκυριά. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30 εκ. ευρώ για να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση χιλιάδων κατοικιών, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν μικρή ενεργειακή απόδοση και ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, σε πολίτες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ίδια κεφάλαια την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Συμβάλλουμε με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, αλλά και στην εξοικονόμηση του κόστους που βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Για την επίτευξη της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, τίθεται συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος, ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται με τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων των κατοικιών από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης, προβλέπεται η καταβολή ενίσχυσης, η οποία θα αφορά είτε στην απευθείας επιχορήγηση του ωφελούμενου, είτε στην καταβολή επιχορήγησης σε συνδυασμό με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.
Τα κριτήρια θα αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ενώ προβλέπονται κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών, ενώ προβλέπεται ειδική κατηγορία κινήτρων για αυτοτελείς παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης μόνο των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων σε: παρεμβάσεις εξοικονόμησης (θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα θέρμανσης – ψύξης και ζεστού νερού χρήσης), έξυπνα συστήματα ελέγχου φωτισμού, θέρμανσης - ψύξης και απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης, ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας μέσω συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά), αποθήκευσης και υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ενεργειακή αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων (αντικατάσταση ανελκυστήρων, αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης (λέβητες) - ψύξης, θερμομόνωση ταράτσας, αντικατάστασης κουφωμάτων και αναβάθμιση φωτισμού).
Με τη νέα αυτή χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών» επιπλέον 2.225 νοικοκυριά.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 20:23
επιστροφή στην κορυφή