xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Σε κίνδυνο η εξισωτική αποζημίωση των αγροτών της Χαλκιδικής

FB IMG 1593942618913

Έκκληση από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης προς το ΥΠΑΑΤ

Ανατροπές με αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα πολλών αγροτών της Χαλκιδικής επιφέρει η διαμόρφωση του νέου χάρτη των μειονεκτικών περιοχών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση και κινητοποίηση φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς απέστειλε σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας προς το νέο Υπουργό, Σπήλιο Λιβανό. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Σε ανάλογη ενέργεια προέβη και η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Κατερίνα Ζωγράφου επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Το αγροτικό εισόδημα πλήττεται για ακόμη μία φορά, την εποχή μάλιστα που ο παραγωγικότερος κλάδος της χώρας βάλλεται από πολλά δεινά.

Δραστική μείωση και εν τέλη εκμηδένιση έχει υποστεί το εισόδημα από το Μέτρο 13 (εξισωτική αποζημίωση) στις περιοχές που χαρακτηρίζονταν ως μειονεκτικές τις τελευταίες δεκαετίες και τώρα έχουν αποχαρακτηριστεί, για οικογένειες που συνεχίζουν όμως να διαμένουν και να στηρίζουν τα χωριά τους.

Οι αγρότες των περιοχών αυτών, θα μειονεκτούν και πιθανόν να μην δικαιούνται να συμμετέχουν στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΠΑΑ (LEADER, Νέων Αγροτών κλπ.), θα αποκλείονται από χρηματοδοτήσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις καθόσον προέκυψαν δραστικές αλλαγές σε όλο το φάσμα των επιδοτήσεων και των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης από το νέο χάρτη των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα.

Ο τρόπος με τον οποίο εκτιμήθηκε η οικονομική δραστηριότητα ήταν έωλος. Αποτέλεσμα, στη Χαλκιδική να έχουν εξαιρεθεί από τον νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών οι πιο φτωχές και μικρές Δημοτικές Κοινότητες.

Επισημαίνουμε επίσης, πως κάθε έτος η Χαλκιδική αλλά και η επικράτεια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα συνεχώς βυθίζεται και η έλλειψη νερού βλάπτει σοβαρά όλες τις καλλιέργειες. Κατά συνέπεια, το επιχείρημα των αρδευόμενων εκτάσεων, ως κριτήριο επιλογής ακυρώνεται στην πράξη.

Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση αυτών των περιοχών σήμερα, διαπιστώνεται ότι βρίσκονται σε χειρότερο οικονομικό επίπεδο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρότι με τα νέα θεωρητικά κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο, τις θεωρεί από το έτος 2019 αναπτυγμένες και τις εξαιρεί από το χάρτη.

Παρακαλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να προχωρήσουν σε επανακαθορισμό των κριτηρίων και να βελτιώσουν, αν όχι να επαναφέρουν τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών στην πρότερη κατάσταση".

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2