xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Δήμος Πολυγύρου: "Βιομηχανία" απευθείας αναθέσεων καταγγέλλει η αντιπολίτευση

DHMARXEIO POLYGYROY

Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ μέσα σε ένα μήνα

Μετά από τις αναφορές περί "εξαργύρωσης προεκλογικών... υποχρεώσεων" (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), η αντιπολίτευση του Δήμου Πολυγύρου επανέρχεται, επικρίνοντας αυτή τη φορά τη Δημοτική Αρχή για τους χειρισμούς που αφορούν απευθείας αναθέσεις για έργα και προμήθειες.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής, Γιάννης Σφυρής, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Σε «βιομηχανία» εξελίσσονται για τη Δημοτική Αρχή Πολυγύρου οι απευθείας αναθέσεις για διάφορα έργα.

Μόνο για το Δεκέμβριο, ο συνολικός προϋπολογισμός των εβδομήντα πέντε (!!!) απευθείας αναθέσεων άγγιξαν τις 525.000 ευρώ‼️

Μόνο την τελευταία μέρα του έτους έγιναν έντεκα απευθείας αναθέσεις ύψους 187.000€‼️...μέσα σε λίγες ώρες αυτά επαναλαμβάνω, την τελευταία μέρα του 2020.

Απ' τα παραπάνω τα 75.000€  (25.556.241 παλιές δραχμές ή πέντε ολοκαίνουργια αυτοκίνητα Οpel Corsa) δόθηκαν στον "μέγα" Προμηθευτή του Δήμου, την εταιρία "Δ. Ο.Ε", η οποία εκτός ότι δραστηριοποιείται εκτός του Δήμου μας, έχει πάρει από το 2012, εκατό πέντε (105) απευθείας αναθέσεις ύψους 1.175.000€.

Τα ποσά που μοιράζονται όπως βλέπετε δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Άξιο αναφοράς ότι από τα 525.000€ των αναθέσεων του Δεκεμβρίου, μόνο τα 205.000€ δόθηκαν σε επαγγελματίες του Δήμου μας.

Δυστυχώς κινδυνεύει να χαθεί κάθε έννοια ισοτιμίας για τους επαγγελματίες του τόπου μας τους οποίους η δημοτική αρχή, τους χωρίζει σε «ημέτερους» και «απέναντι», με τους μεν να λαμβάνουν συνεχώς έργα και τους άλλους απλώς να παρακολουθούν έχοντας και τα καταστήματα τους σχεδόν κλειστά εδώ και μήνες λόγω πανδημίας.

Οι απευθείας αναθέσεις, αποτελούν καθημερινή πρακτική της παρούσας δημοτικής αρχής που εκμεταλλευόμενη και υπουργικές διατάξεις για το γεγονός ότι όλοι οι Δήμοι τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω Covid 19, δίνει δουλειές και θέσεις σε όσους και όποιους θέλει (πρόσφατο παράδειγμα οι συνολικά 28 θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε ο Δήμος λόγω COVID και καλύφθηκαν "ρουσφετολογικά" και χωρίς κριτήρια).

Πού είναι η δίκαιη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής μας; Των δημοτών γενικότερα;

Για ποια ισονομία μιλάνε;

Τα χρήματα που μοιράζει η Δημοτική αρχή είναι όλων των δημοτών που φορολογούνται και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και όχι προσωπική περιουσία αυτών που τα διαχειρίζονται.

Για τον παραπάνω λόγο και μόνο θα έπρεπε να ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες, δίχως τα τερτίπια των προσφορών που αποτελούν ένα επίπλαστο κάλυμμα διαφάνειας στη τακτική των απευθείας αναθέσεων.

Πώς να μην δημιουργούνται μετά, υποψίες για εξυπηρέτηση ρουσφετιών και προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων;

Θα το φωνάζουμε συνεχώς:

Και 1000 ευρώ να διαθέτει ο Δήμος, θα πρέπει να κάνει ανοιχτό διαγωνισμό και να προβάλει τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του, γιατί, αν δεν το κάνει, δείχνει ότι εξυπηρετεί οποίους θέλει.

Η οικονομία βουλιάζει, τουριστική προβολή και πολιτική ανάπτυξης δεν υπάρχει στο Δήμο μας, οι επαγγελματίες αγωνιούν για το μέλλον, οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν το Δήμο, η Δημοτική Αρχή σφυρίζει αδιάκοπα και επιμένει στη σκληρή γραμμή των δικών της παιδιών , έχοντας χάσει όλα τα ερείσματα.

Αυτή είναι αγαπητοί φίλοι η κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα στο Δήμο μας...μια Δημοτική Αρχή που αν δε την θέσει κανείς προ των ευθυνών της σε όλα τα επίπεδα, τέτοια θα παραμείνει... και θα χειροτερέψει.

Το κακό είναι ότι η βλάβη που έχει υποστεί ο Δήμος με τέτοιες επιλογές είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

Ας γίνει κατανοητό απ' όλους τους κατοίκους του διευρυμένου Δήμου Πολυγύρου, τι ακριβώς συμβαίνει εντός Δημαρχιακού Μεγάρου, γιατί δυστυχώς το μέλλον που προβλέπεται, ειλικρινά δεν αξίζει ούτε σε εμάς, ούτε στα παιδιά μας, ούτε στον τόπο μας.

Σφυρής Γιάννης 

Δημοτικός Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πολυγύρου".

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2