sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

"Μουδιασμένοι" οι ξενοδόχοι

hoteluntilapril

Προβληματισμός ενόψει του πιλοτικού ανοίγματος του τουρισμού

Την έντονη ανησυχία και προβληματισμό των ξενοδόχων συναδέλφων του μετέφερε ο Γρηγόρης Τάσιος στον “αέρα” του Πρακτορείου 104,9fm, σε σχέση με την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων στην Ελλάδα, λίγες μέρες προτού η χώρα μας αρχίσει –έστω πιλοτικά– να υποδέχεται τουρίστες από το εξωτερικό. "Εμείς δεν είμαστε ακόμα στο πράσινο χρώμα του χάρτη. Ποιος θα κάνει κράτηση, εάν είμαστε στο κόκκινο”; διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, εξηγώντας γιατί είμαστε ακόμα μακριά από το να έχουμε, όπως είπε, κανονικότητα στις κρατήσεις και στις πτήσεις. "Τα πράγματα αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Σωστά έχει δοθεί ημερομηνία (14 Μαΐου) αλλά δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία τότε. Για την πλειοψηφία η σεζόν θα αρχίσει το δεύτερο 15θήμερο του Ιουνίου", πρόσθεσε. "Εδώ είναι ο θάνατός σου, η ζωή μου στα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων. Δεύτερη σεζόν covid και εφόσον ένα κατάλυμα δεν έχει εξασφαλίσει το 40–50% της πληρότητάς του, δεν έχει λόγο να ανοίξει", σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τάσιος επανέλαβε πως τα ξενοδοχεία χρειάζονται νέα εμπροσθοβαρή μέτρα για να επιβιώσουν και υπογράμμισε ότι ζητούμενο ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα είναι να οργανωθούν καλύτερα τα χερσαία σύνορα. "Πριν γίνουμε καταγγελτικοί να λάβουν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση των χερσαίων συνόρων και τη στελέχωση τους, ώστε οι διελεύσεις να έχουν το λιγότερο χρόνο αναμονής" είπε, τονίζοντας ότι η ΠΟΞ θα εξακολουθήσει να πιέζει τα συναρμόδια υπουργεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας από την επόμενη εβδομάδα θα κάνει ένα πρώτο βήμα για να ανοίξει μερικώς την τουριστική της βιομηχανία, αίροντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς καραντίνας για ταξιδιώτες από περισσότερα από 30 έθνη, εφόσον έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αρνητικά τεστ για Covid-19.

Από την επόμενη εβδομάδα, οι ταξιδιώτες από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα απαιτείται πλέον να αυτοαπομονωθούν, ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Reuters.

Το νέο καθεστώς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 19 Απριλίου -και όχι από 16 Απριλίου όπως αρχικά έγινε γνωστό-, ενόψει του επίσημου τουριστικού ανοίγματος χώρας από τα μέσα Μαΐου.

«Είναι τα μικρά βήματα προτού ανοίξει η χώρα όπως είχε προγραμματιστεί για τους τουρίστες στις 14 Μαΐου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού. «Εννέα αεροδρόμια θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την άρση του περιορισμού», όπως είπε.

Επιβάτες από τα 27 κράτη της ΕΕ, καθώς και από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούν να πετούν σε αεροδρόμια σε δημοφιλείς προορισμούς χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους .

«Σύμφωνα με το σχέδιο, τα αεροδρόμια θα ανοίξουν ξανά στην Κω, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά και το Ηράκλειο στην Κρήτη», είπε.

«Δεν περιμένουμε από τους τουρίστες να αρχίσουν να φτάνουν μαζικά, αλλά το σύστημα πρέπει να δοκιμαστεί. Δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, με μία κίνηση, σε μια νύχτα», εξήγησε προσθέτοντας ότι οι τουρίστες θα υπόκεινται στους εγχώριους περιορισμούς του lockdown.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr