ΡΟΗ 24/7:

Συνεχής μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

lumata covit

Ν.Παπαϊωάννου: Στοιχεία αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στην πόλη

Νέα μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και μέχρι το τέλος του μήνα έχει σταδιακά επέλθει μία σημαντική αποκλιμάκωση της συγκέντρωσης του ιού στα αστικά απόβλητα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 28/04 και της Πέμπτης 29/04 είναι:

- Μειωμένη κατά 26% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 26/04 και της Τρίτης 27/04.

- Μειωμένη κατά 43% σε σχέση με την μέση τιμή της Τετάρτης 21/04 και Πέμπτης 22/04.

«Αρχίζουν να εδραιώνονται στοιχεία αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στην πόλη. Η μείωση που ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Η έκκριση ιικού φορτίου έχει κατέβει στα επίπεδα της πρώτης εβδομάδας του Μάρτη. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά με τον Μάρτη. Τα νοσοκομεία μας τώρα έχουν μεγάλη πληρότητα. Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, μέχρι να δούμε αυτή η σημαντική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων να αποτυπώνεται και στην κλινική εικόνα της πόλης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, διευκρίνισε πως η μείωση που καταγράφεται «είναι σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν εξακολουθούν να εκκρίνουν ιικό φορτίο στα λύματα για διάρκεια αρκετών εβδομάδων, ακόμη και μετά αφού απαλλαγούν από κλινικά συμπτώματα».

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παρατηρούμενη μείωση του ιικού φορτίου δεν μπορεί να αποδοθεί σε αντίστοιχη μείωση του πληθυσμού της πόλης -όπως συνέβαινε παλαιότερα κατά τις ημέρες του Πάσχα- γιατί, σύμφωνα με τις μετρήσεις των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των λυμάτων, ο πληθυσμός άλλαξε λίγο αυτή την περίοδο. προφανώς επειδή υπάρχει απαγόρευση στις μετακινήσεις», πρσέθεσε.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2