ΡΟΗ 24/7:

Κλιμάκωση συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων

ISRAHL SYGKROYSEIS 12 MAY

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Λοντ

Το Ισραήλ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην κεντρική πόλη Λοντ μετά από ταραχές στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, καθώς εντείνεται η σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών μαχητών.

Δώδεκα άτομα αναφέρθηκε ότι έχουν τραυματιστεί κατά τις συγκρούσεις, τις οποίες ο δήμαρχος της πόλης παρομοίασε με εμφύλιο πόλεμο.

Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν εκατοντάδες πυραύλους βαθιά στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ πραγματοποίησε βαριές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Τουλάχιστον 40 άτομα είναι ο απολογισμός σε νεκρούς σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια. Μεταξύ των νεκρών είναι 35 Παλαιστίνιοι και 5 Ισραηλινοί.

Την Τρίτη, Παλαιστίνιοι μαχητές δήλωσαν ότι έριξαν 130 πυραύλους στην ισραηλινή πόλη του Τελ Αβίβ μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση που κατέστρεψε ένα τεράστιο πύργος πολλών ορόφων στην κεντρική πόλη της Γάζας.

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι στοχεύει μαχητές στη Γάζα ως απάντηση σε επιθέσεις πυραύλων στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες περιοχές.

Οι μάχες πραγματοποιήθηκαν μετά από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων που προκλήθηκαν από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των παλαιστινίων διαδηλωτών σε μια τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ που είναι ιερή τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.

Η διεθνής κοινότητα προέτρεψε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν την κλιμάκωση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, δήλωσε ότι «κλιμακώνονται προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας».

Τι συνέβη στη Λοντ;

Διαδηλώσεις ξεκίνησαν από μέλη της αραβικής μειονότητας στην πόλη Λοντ, μια πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ, και κλιμακώθηκαν σε πλήρεις ταραχές, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες στις αστυνομικές που απάντησαν με χειροβομβίδες.

Οι διαμαρτυρίες ακολούθησαν την κηδεία ενός ισραηλινού Άραβα ο οποίος έχασε τη ζωή κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην πόλη μια ημέρα νωρίτερα. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη ανθρωποκτονία.

Όπως αναφέρθηκε, τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Καθώς έπεσε η νύχτα, η κατάσταση εκφυλίστηκε στο Λοντ, ανέφερε η αστυνομία.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πυρπολήθηκαν συναγωγή και πολλές επιχειρήσεις, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων του Reuters ανέφερε ότι υπήρχαν αναφορές για Εβραίους να λιθοβολούν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας Άραβας κάτοικος.

Την Τρίτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη. Η ισραηλινή συνοριακή αστυνομία μεταφέρθηκε από τη Δυτική Όχθη.

Η σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα προκάλεσε αναταραχές μεταξύ της αραβικής μειονότητας εντός του Ισραήλ, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες.

Ταραχές σημειώθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις με μεγάλο ισραηλινό αραβικό πληθυσμό, καθώς και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

«Όλο το Ισραήλ πρέπει να ξέρει, πρόκειται για μια πλήρη απώλεια ελέγχου», ανέφερε ο Δήμαρχος της πόλης Λοντ Γαΐρ Ρεβίβο στην εφημερίδα Times of Israel. «Ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στο Λοντ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε δυνάμεις έκτακτης ανάγκης σε μια αραβική κοινότητα από το 1966.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος πήγε στην πόλη για να ζητήσει ηρεμία, είπε ότι θα επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη εάν είναι απαραίτητο.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Λοντ καθώς επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το κορίτσι, η ηλικία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο άνδρας περίπου σαράντα ετών κηρύχθηκε νεκρός στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, αναφέρει η αστυνομία, η οποία δεν διευκρίνισε αν τα δύο θύματα ήταν γονιός και κόρη.

Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ

Οι σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στην πόλη, μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ότι ο ένοπλος βραχίονάς της προχώρησε στην εκτόξευση 110 ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ σε αντίποινα για τα πολύνεκρα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ένοπλος βραχίονάς του εκτόξευσε πάνω από 200 ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, σε αντίποινα για τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκάλεσε την κατάρρευση δωδεκαώροφου κτιρίου.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως βρισκόταν στη διαδικασία εκτόξευσης «110 ρουκετών» εναντίον της μητρόπολης του Τελ Αβίβ και άλλων «100 ρουκετών» εναντίον της πόλης Μπερσέβα «σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον ακινήτων κατοικημένων από αμάχους».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει σήμερα τα πλήγματα εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.

«Τις τελευταίες ώρες» ο ισραηλινός στρατός «έπληξε μεγάλο αριθμό σημαντικών στόχων των τρομοκρατών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» και «αυτή τη στιγμή, τα πλήγματα συνεχίζονται», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, η δεύτερη ισχυρότερη ένοπλη οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατιωτικός του βραχίονας εκτόξευσε εκατό ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

«Ως τις 05:00, καταφέραμε ισχυρό πλήγμα στον εχθρό (σ.σ.: στο Ισραήλ), εκτοξεύοντας 100 πυραύλους σε αντίποινα για πλήγματα σε κτίρια και αμάχους» στον θύλακα, ανέφερε η οργάνωση, δύο διοικητές της οποίας σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Ένας πολίτης» σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Κατά το WAFA, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, επρόκειτο για τον Χουσέιν Αλ Τίτι, 26 ετών.

επιστροφή στην κορυφή