ΡΟΗ 24/7:

Ν. Ανδρουλάκης: "Το εμβολιαστικό πρόγραμμα χρειάζεται βελτιώσεις"

ANDROYLAKHS EE

"Είμαστε πέμπτοι από το τέλος στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη"

Τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» του Γιώργου Κουβαρά και Γιώργου Πιέρρου στα Παραπολιτικά 90,1.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι ενώ είχαμε ξεκινήσει δυναμικά, πλέον βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η Ελλάδα έχει εμβολιάσει έστω με μία δόση το 25.6% του ενήλικου πληθυσμού, γεγονός που την κατατάσσει στην 5η θέση από το τέλος, ενώ υπολειπόμαστε πλέον όσον αφορά και τη δεύτερη δόση. Υπογράμμισε επίσης ότι η υστέρηση αυτή δεν οφείλεται σε μη παροχή εμβολίων καθώς από τα 5 εκατ. περίπου που έχει λάβει η χώρα, μόλις το 76.6% έχει χορηγηθεί που μας βάζει έκτους από το τέλος στη σχετική λίστα. «Δύο τινά συμβαίνουν, ή δεν έχουμε φτιάξει τις υποδομές που έφτιαξαν τα άλλα κράτη στην Ευρώπη, ή συνδυαστικά με αυτό έχουμε την απροθυμία των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μη ανανέωση του συμβολαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την AstraZeneca, υπογράμμισε ότι αυτό γίνεται καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της καθώς από τις 300 εκατομμύρια δόσεις που αναμένονταν μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναμένεται να παραδοθούν μόλις 100 εκατομμύρια. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τιμωρητικό. Υπογράμμισε επίσης το υπάρχον συμβόλαιο δεν διακόπτεται άρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη δεύτερη δόση και πως δεν τίθεται θέμα ασφαλείας, καθώς αυτό έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). «Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούν οι περισσότεροι συμπολίτες μας και αποκτήσουμε αντισώματα με το ένα εμβόλιο ή το άλλο, τόσο γρηγορότερα θα κάμψουμε την πανδημία».

Για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε πως «όλα θα εξαρτηθούν από την υγειονομική εικόνα της χώρας» καθώς ενώ πέρυσι η Ελλάδα ήταν ένας υγειονομικός παράδεισος, «ας είμαστε ειλικρινείς, φέτος τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Πολύ κακώς η κυβέρνηση εμφανίζει τον πράσινο χάρτη θετικότητας, μια εικόνα που προκύπτει μετά την άθροιση των self test σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πλασματική εικόνα. Λέει ο κ. Μητσοτάκης, ελάτε και δεν θα μπείτε σε καραντίνα, αλλά δεν λέει ότι ο ίδιος ταξιδιώτης όταν φύγει από την Ελλάδα θα μπει σε καραντίνα επιστρέφοντας» όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η χώρα μας έμεινε εκτός πράσινης λίστας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη επιτήρησης των μέτρων. «Καθημερινά χάνονται δεκάδες ανθρώπινες ζωές και οι διασωληνωμένοι έχουν σταματήσει να μειώνονται τις τελευταίες δύο μέρες. Αυτή η υγειονομική κατάσταση είναι αποτρεπτικός παράγοντας». Σχετικά με το πράσινο πιστοποιητικό σημείωσε ότι βρίσκεται στο δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων ώστε να κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα και να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο.

επιστροφή στην κορυφή