ΡΟΗ 24/7:

Τζιτζικώστας: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων»

210523 Genoktonia4

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε σήμερα την επέτειο των 102 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Η γενοκτονία είναι το πιο φρικτό, το πιο αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει πιο βαριά και πιο μεγάλη ευθύνη, από το να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά. Μνήμη σημαίνει καθήκον, μνήμη σημαίνει ευθύνη», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε σήμερα την επέτειο των 102 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με επίσημες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρέστη στην καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ως κεντρικός ομιλητής, και στο τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Στην κεντρική ομιλία του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Αυτό που έγινε πριν από 102 χρόνια δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. 353.000 Έλληνες του Πόντου, αποτέλεσαν τα αθώα θύματα μιας ασύλληπτης θηριωδίας, ένα έγκλημα, που δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Γιατί είναι εθνικό μας καθήκον, αλλά και καθήκον για κάθε Έλληνα ξεχωριστά, να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας: «Το Έθνος μας δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει. Γιατί τα φρικτά εγκλήματα κατά των εθνών, δεν παραγράφονται, αλλά απαιτούν δικαίωση. Και δικαίωση δεν είναι ένας νέος φόρος αίματος. Δικαίωση είναι η συγγνώμη. Δικαίωση είναι η ανάληψη της ευθύνης. Δικαίωση θα είναι η καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η πρόσφατη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων μάς γεμίζει ελπίδα, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Ενωμένοι, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Είναι ζήτημα ανθρωπισμού και βάση για ένα βιώσιμο μέλλον. Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια και να παραποιεί την ιστορική πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στη Γενοκτονία. Η Γενοκτονία είναι έγκλημα και η Τουρκία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη. Τελεία και παύλα».
Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε όσα διδάσκει στις νεότερες γενιές των Ελλήνων η Γενοκτονία: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μας διδάσκει ότι οφείλουμε πάντα να είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση του Ελληνισμού. Και μας υπενθυμίζει το καθήκον που έχουμε, το οποίο αναλαμβάνουμε με υπερηφάνεια: Να συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος, με την ίδια πίστη, τον αγώνα για την πλήρη δικαίωση, για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ακόμα και αν αργήσει, η ημέρα αυτή θα ‘ρθει. Και θα είμαστε εδώ, μπροστά στο μνημείο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά της Μακεδονίας, για την τιμή, τη μνήμη και τη δικαίωση των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αιωνία η μνήμη τους».

επιστροφή στην κορυφή