ΡΟΗ 24/7:

Κυριακή Μάλαμα: "Δεν φτάνουν τα ευχολόγια για να έρθουν τουρίστες στη Β. Ελλάδα"

MALAMA PARL KION IMG 8031

Αναδημοσίευση της συνέντευξης της βουλευτή Χαλκιδικής στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής"

Στα κενά και τις παραλήψεις της κυβέρνησης όσον αφορά τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής αναφέρεται μιλώντας στη «ΜτΚ» η βουλευτής Χαλκιδικής και αναπληρώτρια τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα.

Παράλληλα η κ. Μάλαμα ασκεί κριτική στον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, σε σχέση με την μη διεκδίκηση από μεριάς του ενίσχυσης της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και οι άνθρωποι του τουρισμού ελπίζουν για το καλύτερο. Εσείς από τη μεριά σας είστε αισιόδοξη για το φετινό καλοκαίρι; Ποια είναι η πρόβλεψη σας για την Χαλκιδική;

Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους επαγγελματίες του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας δεν είναι αισιόδοξα. Η τουριστική οικονομία της περιοχής μας δεν έχει πάρει μπροστά, οι μεγάλες αβεβαιότητες παραμένουν κι η βασική ανησυχία όλων είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία παρέμβαση που θα μπορούσε να βελτιώσει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν πέρσι. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ, όλοι θέλουμε η Χαλκιδική, η Πιερία, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη κι όλοι οι τουριστικοί προορισμοί να δουλέψουν, αλλά διαβλέπουμε έναν κυβερνητικό εφησυχασμό που οδηγεί σε σοβαρές εμπλοκές στην τουριστική αγορά. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να το λέμε μέχρι τώρα. Δεν φτάνουν τα ευχολόγια, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να μπορέσουν να έρθουν οι τουρίστες με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία στην Βόρεια Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό, τρεις εβδομάδες μετά από την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν, παρουσιάζει σοβαρά κενά κι έτσι κινδυνεύουν να χαθούν παραδοσιακές τουριστικές αγορές για όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Ο οδικός τουρισμός αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της «πίτας» για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Έχουν λυθεί τα ζητήματα που υπήρχαν πέρυσι με τα τελωνεία στα βόρεια σύνορα μας;

Τα προβλήματα στις συνοριακές διελεύσεις και στους συνοριακούς σταθμούς, δυστυχώς, είναι παρόντα. Επισκεφτήκαμε πριν από λίγο καιρό τον Προμαχώνα. Δεν είδαμε να έχει αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με πέρσι. Ήδη υπάρχουν προβλήματα και φοβόμαστε ότι Ιούλιο και Αύγουστο, ο χρόνος αναμονής ενδέχεται να είναι αποτρεπτικός για τους τουρίστες που θα θέλουν να έρθουν με το αυτοκίνητο τους. Οι συνοριακοί σταθμοί των Ευζώνων και της Νιμφαίας κλείνουν στις 11 το βράδυ κι αυτό είναι αποτρεπτικό για τους τουρίστες, ιδιαίτερα από τη Σερβία, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του οδικού τουρισμού.

Επίσης, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί δεν συμβαδίζουν με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι τουρίστες υπέρογκα σε κόστος σε ό,τι αφορά τα τεστ, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναμονή για την διέλευση τους από τα σύνορα. Δεν πιστεύουμε ότι όσα δεν λύθηκαν μέσα σε ένα χρόνο θα μπορέσουν να λυθούν μέσα σε ένα μήνα κι αυτός είναι κι ο λόγος που έχουμε ζητήσει να έρθει ο υπουργός Τουρισμού στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά. Το ζητούμενο είναι πολύ συγκεκριμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Βόρεια Ελλάδα με το αυτοκίνητο τους δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία Οδύσσεια μέχρι να φτάσουν.

Η τοπική οικονομία της Χαλκιδικής έχει υποστεί μεγάλη ζημιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τι πρέπει να γίνει για να ανακάμψει το επόμενο διάστημα; Υπάρχει ενδεχόμενο λουκέτων σε ξενοδοχειακές μονάδες;

Η ζημιά, σε επίπεδο αριθμών, από την περσινή χαμένη σεζόν είναι ιλιγγιώδης. Μιλάμε για απώλεια άνω του ενός δισεκατομμυρίου σε άμεσο τζίρο για την τουριστική οικονομία της Χαλκιδικής, ποσό το οποίο εκτινάσσεται αν συνυπολογίσουμε την έμμεση επίπτωση και στους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους της περιοχής που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως είναι για παράδειγμα ο αγροτικός τομέας, οι υπηρεσίες, οι κατασκευές κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο, η ζημιά που έχει υποστεί είναι τεράστια και τα ποσά στήριξης που έλαβε είναι μηδαμινά σε σχέση με τον τζίρο που χάθηκε πέρσι. Για φέτος τα πράγματα δεν προμηνύονται πολύ καλύτερα, δυστυχώς. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής ξεκινούν τον Ιούλιο και τελειώνουν τον Αύγουστο. Οι αβεβαιότητες είναι τεράστιες κι αυτός είναι κι ο λόγος που μια σειρά από αναπτυξιακά σχέδια στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν παγώσει. Τεράστιος, φυσικά, είναι κι αντίκτυπος στην ανεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αν βάλουμε και τα χειμερινά καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας στην εξίσωση, τότε μιλάμε για μια τεράστια ζημιά.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι δημόσιες δομές υγείας σε όλη τη χώρα δοκιμάστηκαν. Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε για το νοσοκομείο Πολυγύρου και τις υπόλοιπες δομές της Χαλκιδικής;

Με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη των δημοσίων δομών υγείας και της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, το επικουρικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό για την τεράστια συμβολή τους στη μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας. Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι μετά από αυτή την μάχη θα πρέπει όλα αυτά τα στελέχη να αποκτήσουν μία μόνιμη θέση στο σύστημα υγείας. Δεν νοείται να αποχωρήσει ούτε ένας συμβασιούχος. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ καλύτερα αν η κυβέρνηση ενίσχυε ουσιαστικά τις δυνατότητες των δομών υγείας. Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα που δεν αφήνουν το δημόσιο σύστημα υγείας να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Προβλήματα υποδομών, προβλήματα ελλείψεων, προβλήματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, προβλήματα υποστελέχωσης. Ασχολείται με τα θέματα αυτά σοβαρά η κυβέρνηση; Φοβάμαι πως όχι. Αντίθετα, και θα ήθελα να το θίξω αυτό και με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, σε κάποιες περιπτώσεις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να επιβάλλει το νόμο της σιωπής σε στελέχη του συστήματος υγείας της Βόρειας Ελλάδας που θέλησαν να καταγγείλουν δυσλειτουργίες και κακώς κείμενα.

Ως αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πώς παρακολουθείτε την δραστηριότητα της κυβέρνησης και του υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη;

Το χαρτοφυλάκιο του Μακεδονίας-Θράκης είναι σύνθετο, με την έννοια ότι καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, αρμοδιότητας διαφορετικών υπουργείων, τις οποίες καλείται να συντονίσει, με γενικότερο στόχο την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Το ζήτημα για εμάς δεν αφορά τα πρόσωπα, αλλά τις πολιτικές και πιστεύουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα διαρθρωτικά αναπτυξιακά προβλήματα κι ελλείμματα της Βόρειας Ελλάδας. Δεν είδαμε, για παράδειγμα, από τον κύριο Καλαφάτη ούτε μία πρόταση για την συμμετοχή της Βόρειας Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Έδωσε τη μάχη μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για να έρθουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στη Μακεδονία και τη Θράκη; Άφησε ο κύριος Υφυπουργός κάποιο στίγμα δικό του για τα μεγάλα έργα που απαιτούνται στη Βόρεια Ελλάδα; Έχει κάπου κάποια συμμετοχή; Δεν το βλέπουμε. Εμείς λέμε ότι ο τομέας Μακεδονίας-Θράκης θα πρέπει να προωθήσει ένα ειδικό χωρικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Βόρεια Ελλάδα, με έμφαση στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και με σημαντικούς πόρους που θα πρέπει να δεσμευτούν για αυτή τη δουλειά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε στείλει και τις σχετικές προτάσεις μας στον κύριο Καλαφάτη, ο οποίος δεν μπήκε ακόμα στον κόπο να μας απαντήσει. Δυστυχώς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Ιουνίου 2021

επιστροφή στην κορυφή