sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: “Άνθρακας τελικά ο θησαυρός του κυβερνητικού προγράμματος ενίσχυσης του τουρισμού”

IMG 9390

Το 80% των επιχειρήσεων δεν μπορεί να ενταχθεί ή θα λάβει ελάχιστη ενίσχυση

Για εμπαιγμό των επαγγελματιών του τουρισμού κάνει λόγο η Βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, σε δήλωσή της με αφορμή τα προγράμματα ενίσχυσης στις τουριστικές επιχειρήσεις. Όπως υπογραμμίζει η κ. Μάλαμα, τα κριτήρια ένταξης που ανακοινώθηκαν, συνεπάγονται τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων από το μέτρο.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Μάλαμα:

"Πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, με το οποίο υποτίθεται ότι θα παρέχονταν “κεφάλαιο κίνησης” στις μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που βιώνουν ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η ανακοίνωση, όμως, των κριτηρίων ένταξης σε αυτό το πρόγραμμα έκανε το πρωθυπουργικό αφήγημα να καταρρεύσει με πάταγο. Με τα κριτήρια, όπως ανακοινώθηκαν, το 80% των τουριστικών επιχειρήσεων δεν θα λάβει, είτε καμία ενίσχυση, είτε θα λάβει ενίσχυση, έως 1.000 ευρώ το πολύ.

Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως το 5% του τζίρου του 2019. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση με τζίρο 20.000 ευρώ το 2019 θα λάβει 1.000 ευρώ ενίσχυση, εφόσον όμως το 2019 είχε προσλάβει και τουλάχιστον 3 εποχικούς εργαζόμενους ή έναν μόνιμο (κάτι που αποκλείεται με δεδομένη την εποχικότητα των περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων). Κατά συνέπεια, ένα τουριστικό κατάλυμα, ατομική επιχείρηση, με 5 δωμάτια και με έναν εποχικό εργαζόμενο για 3 μήνες το καλοκαίρι, δεν θα πάρει τίποτα. Αντίστοιχα, ένα τουριστικό γραφείο ατομική επιχείρηση με τζίρο 10.000 ευρώ θα πάρει 500 ευρώ επιδότηση, εφόσον όμως συνεχίζει να διατηρεί και μία θέση πλήρους απασχόλησης επί 12 μήνες, παρόλο που ο τουρισμός ήταν σε lockdown. Και ρωτάμε: για πόσο ακόμα θα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εμπαίζει τους επαγγελματίες του τουρισμού;".

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr