sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Παραμένει ο ΦΠΑ 13% στον τουρισμό και το 2022

18948633 309399089516493 752411040 o

Σε αναμονή ο κλάδος για τις επίσημες ανακοινώσεις

Στη στηριξη του τουρισμού, ενός από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού, εστιάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "RealNews", «κλείδωσε» η παράταση ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ 13% που βαρύνει το τουριστικό πακέτο και μετά το τέλος του 2021.

Βούληση της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση του πλέον νευραλγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, μέσω της μείωσης της έμμεσης φορολογίας, κίνηση η οποία θα δώσει βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις του τουρισμού, έτσι ώστε να καταφέρουν να καλύψουν μέρος των απωλειών που κατέγραψαν στην πορεία τους προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκεται και η μονιμοποίηση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 13% από το 2023, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό ατού ειδικά για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια ταξιδιωτική πίτα, με δεδομένο ότι η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, καθώς στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο αντίστοιχος φόρος κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Σήμερα, στο κομμάτι που αφορά τη διαμονή με πρωινό, η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα) η ενιαία τιμή υπάγεται επίσης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή με πλήρη διατροφή (full board, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα) το 5% της ενιαίας τιμής
υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε
αναλογία, και το 95% στον μειωμένο συντελεστή.

Στη διαμονή με το σύστημα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφή τρόπο, και το 90% υπάγεται στο 13%.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr