Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποχαιρετιστήρια Συνάντηση των εταίρων του έργου “BeePathNet” στη Νέα Προποντίδα

223693968 3041685702766781 3650428125076968310 n

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας κλείνει με επιτυχία αυτή τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους

Από τις 12 έως 16 Ιουλίου 2021, ο Δήμος Νέας Προποντίδας φιλοξένησε εκπροσώπους τριών, εκ των πέντε συνολικά, εταίρων του έργου BeePathΝet του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT III για την πραγματοποίηση της αποχαιρετιστήριας συνάντησης των εταίρων του έργου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τις πόλεις Ljubljana της Σλοβενίας, από την Πόλη Bydgoszcz της Πολωνίας και από το XII Διαμέρισμα Hegyvidék της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία.
Ο σκοπός της συνάντησης των εταίρων ήταν τριπλός: Να επισκεφθούν το Δήμο Νέας Προποντίδας για να γνωρίσουν από κοντά το “Mονοπάτι της μέλισσας” που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ΒeePathNet, να γίνει η εναρκτήρια ‘υβριδική’ συνάντηση με τους νέους εταίρους από τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Ιταλία, Τσεχία, Κροατία) που θα υλοποιήσουν το νέο εγκεκριμένο έργο “BeePath Reloaded” και, τέλος, να γίνει η αποχαιρετιστήρια συνάντηση των εταίρων που συμμετείχε στο Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής του Urbact, BeePathNet, δεδομένου ότι το έργο περαιώθηκε στις 4 Ιουνίου 2021.
Την πρώτη μέρα άφιξης των εταίρων στο Δήμο Ν. Προποντίδας, στις 12 Ιουλίου, παρασχέθηκε δείπνο καλωσορίσματος.
Τη δεύτερη ημέρα ξεκίνησαν οι εργασίες στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Νέας Προποντίδας. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν δια ζώσης οι φιλοξενούμενοι εταίροι από τις 3 χώρες και, διαδικτυακά, οι εταίροι που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν από τις άλλες δυο πόλεις Cesena και Amarante καθώς και οι νέοι εταίροι από τις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις που πρόκειται να συμμετάσχουν στο νέο εγκεκριμένο πρόγραμμα “BeePath Reloaded” που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα διευρύνοντας έτσι το δίκτυο των ευρωπαϊκών πόλεων που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν σχέδια δράσης αστικής μελισσοκομίας. Το απόγευμα οι εταίροι επισκέφθηκαν το ANEL Honey Park στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης περιηγήθηκαν στο πάρκο της μέλισσας, στο σπιτάκι μελισσοθεραπείας, δοκίμασαν λουκουμάδες με τοπικό μέλι και έφτιαξαν το δικό τους κεράκι από κερί μέλισσας.

223193814 3041685892766762 4388411429523947359 n

Την τρίτη μέρα οι εταίροι επισκέφθηκαν το “Μονοπάτι της μέλισσας” στα Νέα Μουδανιά. Συναντήθηκαν στο πάρκο του Μουσείου Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων όπου είδαν από κοντά τις κατασκευές για τη μέλισσα, την έκθεση για τη μελισσοκομία αλλά και το εκπαιδευτικό υλικό που ετοιμάστηκε για χρήση από τα σχολεία της περιοχής. Έπειτα, περιηγήθηκαν ακολουθώντας τη διαδρομή μέσα στην πόλη και είδαν από κοντά τα σημεία ενδιαφέροντος που θα περιλαμβάνονται στο σχετικό χάρτη της “Μελισσοδιαδρομής”: τις φωλιές μελισσών, τις ενημερωτικές πινακίδες, τις ζωγραφιές της μέλισσας σε τοίχους κτιρίων, το γλυπτό μέλισσας από μεταλλικό σύρμα και τα παρτέρια με τα μελισσοτροφικά φυτά. Επίσης, επισκέφθηκαν καταστήματα της περιοχής με μελισσοκομικά προϊόντα που διατηρούν τα μέλη της τοπικής ομάδας BeePathNet όπως το κατάστημα του Μάνου Τριάντου με τα μελισσοκομικά εφόδια και το κατάστημα του Νίκου Τσαλδάρη με τα προϊόντα μέλισσας όπου και ενημερώθηκαν για τα ωφέλιμα και ποιοτικά προϊόντα μέλισσας της περιοχής. Στη συνέχεια στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου έγινε από τον Δήμαρχο η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού Best Bee Balcony και η απονομή των δώρων παρουσία των εταίρων μας. Το απόγευμα της ίδια μέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ζυθοποιία που παρασκευάζει την τοπική μπύρα Valtinger με μέλι Χαλκιδικής.

222284333 3041685886100096 2606416149464214493 n

Την τέταρτη μέρα οι εταίροι επισκέφθηκαν τα σημεία ενδιαφέροντος του χάρτη της εξωτερικής ‘Μελισσοδιαδρομής’ που περιλαμβάνει σημεία μελισσοκομικού αλλά και τουριστικού ενδιαφέροντος από όλο το Νομό Χαλκιδικής. Επισκέφθηκαν τα Αρχαία Στάγιρα όπου έγινε μια εξαιρετική ξενάγηση από τον αρχαιολόγο, Κώστα Παπαστάθη και το Πάρκο του Αριστοτέλη. Έπειτα επισκέφθηκαν την Αρναία και έμαθαν για τη μακρά παράδοση του τόπου στη μελισσοκομία, αλλά και για το σπουδαίο έργο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τα προγράμματα για τη Μέλισσα που υλοποιεί και μας τα παρουσίασε η Ευαγγελία Μπίνιου. Τέλος, οι εταίροι πήραν μια γεύση από το πρόγραμμα “Bee Day” και το επισκέψιμο μελισσοκομείο που διατηρεί το μέλος της ομάδας BeePath “Passion Honey” στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.
Η συνάντηση έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις από όλους τους εταίρους, οι οποίοι εξέφρασαν το θαυμασμό αλλά και την ικανοποίησή τους, τόσο από τις δράσεις που υλοποίησε ο δήμος στο πλαίσιο του έργου BeePath όσο και από τη φιλοξενία που τους έγινε. Ο δήμος Νέας Προποντίδας κλείνει με επιτυχία αυτή τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και θα αξιοποιήσει τη γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε στην ανάπτυξη μελλοντικά νέων δράσεων συμμετέχοντας σε νέα προγράμματα που θα στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου αλλά και όλους όσους συμμετείχαν και συνεργάστηκαν με κάθε τρόπο.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020