ΡΟΗ 24/7:

"Απαιτούνται πολιτικές - ανάχωμα στην έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά"

IMG 1488

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης

Με τον Σύλλογο Γυνα​ικών Ρομά Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αποτελούμενο από τις Βουλευτές Ειρήνη Αγαθοπούλου, Κυριακή Μάλαμα και Θεανώ Φωτίου, την υπεύθυνη για θέματα Ρομά του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας κι Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μαρία Τζαμπάζη τις εκπροσώπους της Θεματικής Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Δισλή και Νεφέλη Ραψομανίκη. Το κλιμάκιο πραγματοποίησε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Πρόεδρο Γιαννούλα Μάγγα, με μέλη του Συλλόγου, καθώς και με τον νομικό παραστάτη του Γιώργο Τσάκαλο, για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την διάσταση του φύλου στις εκφάνσεις του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά.

Από την συζήτηση αναδείχτηκε ότι η Στέγαση, η Παιδεία και η Εργασία είναι τα τρία αλληλένδετα πεδία παρέμβασης για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Όπως υπογραμμίστηκε, στα τρία αυτά θέματα υλοποιήθηκαν μια σειρά από κρίσιμα βήματα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για πρώτη φορά έγινε αναλυτική καταγραφή των αναγκών όλων των οικισμών και καταυλισμών Ρομά στη χώρα και του πληθυσμού τους από την Ειδική Γραμματεία Ρομά που κατήργησε την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης. Με αντίστοιχα νομοθετήματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθήθηκε το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της συμμετοχής των παιδιών Ρομά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στον Δενδροπόταμο ειδικά, δημιουργήθηκε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Τώρα, όμως, απαιτείται ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα λειτουργούν ενισχυτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, το οποίο θα εκτείνεται από τα σχολικά γεύματα μέχρι τη στήριξη των οικογενειών για την παραμονή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, με παρεμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών, για την βοήθεια στις οικογένειες που διαβούν σε συνθήκες στεγαστικής ανασφάλειας, για την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια Ρομά υπάρχουν τρία πολύ κρίσιμα ζητήματα για τα οποία απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις κι από το Κράτος κι από την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε οι γυναίκες και τα κορίτσια Ρομά να μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον: Το πρώτο θέμα είναι να ενισχύονται τα κορίτσια Ρομά για να μην εγκαταλείπουν το σχολείο. Αυτό έχει τεράστια σημασία για να αλλάξει η νοοτροπία που θεωρεί ότι τα κορίτσια Ρομά πρέπει να αφοσιώνονται μόνο στη δημιουργία οικογένειας. Το δεύτερο είναι η καταπολέμηση των πρακτικών των «γάμων» ανήλικων κοριτσιών Ρομά. Πρόκειται για άτυπους, ανυπόστατους για την Πολιτεία, γάμους τους οποίους υφίστανται πολλά μικρά κορίτσια Ρομά. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως υπογραμμίστηκε, απαιτεί ουσιαστική κοινωνική δουλειά μαζί με την ενίσχυση του θεσμού του διαμεσολαβητή, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητες τοπικές πολιτικές για την καταπολέμηση του “κοινωνικό-χωρικού” αποκλεισμού των Ρομά, όπως και η διεύρυνση των δομών που μπορούν να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη, αλλά και φιλοξενία σε κακοποιημένες γυναίκες Ρομά. Όπως υπογράμμισαν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συλλόγου, σε πολλές περιπτώσεις η κοινωνική δουλειά που απαιτείται έγκειται στο “να κατανοήσουν τα ίδια τα θύματα το τι είναι βία”, με δεδομένο ότι πολύ συχνά αυτή αποτελεί την “κανονικότητα” της καθημερινότητάς τους από μικρά παιδιά. Τρίτο αναγκαία παρέμβαση, όπως τονίστηκε, είναι εκείνη της καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών Ρομά, η οποία διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της πανδημίας. Ο Σύλλογος υπογράμμισε ότι τα περισσότερα νοικοκυριά Ρομά είναι υπερχρεωμένα, διαβούν κάτω από το όριο της φτώχειας, οφείλουν μεγάλα ποσά για στεγαστικά δάνεια που έλαβαν στο παρελθόν, απειλούνται από πλειστηριασμούς, ενώ δεν διαθέτουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, ούτε σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έδωσε συγχαρητήρια στο Σύλλογο γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου για το πρωτοποριακό και παραδειγματικό έργο του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διαδοθεί και σε άλλες κοινότητες Ρομά. Υπογράμμισε στις παρεμβάσεις του ότι ο στόχος είναι η ενδυνάμωση της πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής των Ρομά και ταυτόχρονα η επαναφορά των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν δώσει ανάσες στους πολίτες Ρομά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. ΟΙ βουλεύτριες δεσμεύτηκαν, στο πλαίσιο αυτό, να βρίσκονται σε σταθερή και διαρκή επικοινωνία με τον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, με στόχο τον κοινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο και για τις γυναίκες, αλλά και την κοινότητα των πολιτών Ρομά συνολικότερα.

επιστροφή στην κορυφή