ΡΟΗ 24/7:

ΑΝΟΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

  • Η Άνοια αποτελεί κατάληξη μιας ετερογενούς ομάδας εκφυλιστικών νοσημάτων του εγκεφάλου, με κοινό παρονομαστή τη σταδιακή καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.
  • Πρόκειται για κλινικό σύνδρομο, που προκαλεί ελάττωση της μνήμης, έκπτωση των ανώτερων εγκεφαλικών λειτουργιών (όπως η αντίληψη, η κρίση, η προσοχή, οι σύνθετες νοητικές διεργασίες και ο λόγος) και τελικά απώλεια της λειτουργικότητας του ασθενούς.

  • Η νόσος Αλτσχάιμερ και η Άνοια δεν είναι έννοιες συνώνυμες. Στην πραγματικότητα η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί έναν από τους πολλούς τύπους Άνοιας (που προκαλείται από περίπου 100 διαφορετικές παθήσεις!). Ωπωσδήποτε όμως είναι η πιο συχνή αιτία της, καθώς ευθύνεται τουλάχιστον για τις μισές περιπτώσεις Άνοιας.
  • Στις άλλες μισές περιπτώσεις Άνοιας ευθύνονται: η αγγεική Άνοια, η νόσος του Parkinson, η Άνοια των σωματιδίων Lewy, μεταβολικά νοσήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, λοιμώξεις, όγκοι, τραυματισμοί κλπ.
  • Η συχνότερη εμφάνιση της Άνοιας σε διάφορα μέλη ορισμένων οικογενειών, υποδηλώνει κάποιο κληρονομικό υπόβαθρο, ωστόσο στην εκδήλωσή της εμπλέκονται πολυάριθμοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
  • Η Άνοια δεν αποτελεί πάθηση μόνο των ηλικιωμένων. Πράγματι είναι συχνότερη σε άτομα άνω των 65 ετών, ωστόσο σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες και σε αυτές τις περιπτώσεις πολλές φορές δυστυχώς δεν διαγιγνώσκεται σωστά.
  • Αντίθετα ίσως με ότι πιστεύεται η Άνοια δεν είναι σπάνια πάθηση. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο αναμένεται να αποτελέσει μελλοντικά ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα.
  • Επίσης, είναι μύθος ότι είναι νόσος της σύγχρονης εποχής. Η Άνοια είναι τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος, απλώς η σωστότερη διάγνωση και η αύξηση του μέσου όρου ζωής την έχουν κάνει σήμερα αρκετά συχνότερη.
  • Τα διαγνωστικά κριτήρια της Άνοιας είναι αυστηρά και συγκεκριμένα. Δεν σημαίνει ότι όποιος εχει μια προσωρινή ή και πιο μόνιμη ελάττωση της μνήμης πάσχει από Άνοια. Ο ανοϊκός ασθενής επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα και κάνει τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά, ξεχνά ονόματα προσώπων και αντικειμένων, δυσκολεύεται να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να επικοινωνήσει και δυσκολεύεται να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, χάνει πράγματα και δεν μπορεί να τα βρει, χάνεται ο ίδιος όταν είναι μακριά από το σπίτι του, εμφανίζει ασυνήθεις αλλαγές στη συμπεριφορά του και ξεχνά σημαντικά γεγονότα (π.χ. το θάνατο προσφιλών του ατόμων). Σε τελικά στάδια δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί, να φάει και να περπατήσει, δεν αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα και εμφανίζει ψευδαισθήσεις ή παραληρηματικές σκέψεις.
  • Η κλινικοεργαστηριακή προσέγγιση του πάσχοντος από Άνοια περιλαμβάνει ενδελεχή κλινική και ιδιαίτερα νευρολογική αξιολόγηση καθώς και εργαστηριακό έλεγχο (ανάλογα με την κάθε περίπτωση ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, εξετάσεις αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού, απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία και βιοψία εγκεφάλου).
  • Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι Άνοιας, η έγκαιρη και σωστή διάγνωση καθώς και η κατάλληλη αντιμετώπιση, μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Αυτό επιτυγχάνεται με σωστή διατροφή και άσκηση, με διακοπή του καπνίσματος, με νοητική εξάσκηση και ενδυνάμωση, με ρύθμιση των προδιαθεσικών παραγόντων (όπως η Υπέρταση, η Υπερλιπιδαιμία και ο Σακχαρώδης Διαβήτης) και με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  • Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι επιστήμονες και αρκετά ειδικά κέντρα για τους ασθενείς με Άνοια, όπως και πολλές εταιρίες και σύλλογοι στήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους.
  • Η στήριξη και η φροντίδα των ασθενών με Άνοια από την οικογένεια και το στενό τους περιβάλλον, βελτιώνει αποφασιστικά τα συμπτώματα της νόσου και γενικότερα την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χρόνο θέλω να αναπνεύσω Άι στο καλό »
επιστροφή στην κορυφή