xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Η Νάουσα γιόρτασε τα Ελευθέριά της

220501 Naousa3

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Περιφερειάρχη Κ Μακεδονίας

Η επέτειος των 200 χρόνων του Ολοκαυτώματος της Νάουσας τιμήθηκε σήμερα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

220501 Naousa5

Το πρωί της Κυριακή τελέστηκε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε η αναπαράσταση της θυσίας των Ναουσαίων ηρωίδων γυναικών.

FRq0Dj5XIAA73hT

Η ΠτΔ δήλωσε μετά το τέλος των εκδηλώσεων: «Τιμάμε σήμερα το Ολοκαύτωμα της Νάουσας που έγινε πριν από 200 χρόνια και τις γυναίκες που προτίμησαν να πέσουν με τα παιδιά τους στον ποταμό της Αράπιτσας παρά να σκλαβωθούν από τους Οθωμανούς. Ο ηρωικός αγώνας των κατοίκων της πόλης για την ελευθερία τους θα μας εμπνέει πάντα».

220501 Naousa1

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Τιμούμε σήμερα τη θυσία των προγόνων μας Ναουσαίων, που έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη και κυρίαρχη πατρίδα. Στη Νάουσα, που είναι η μόνη πόλη, η οποία χαρακτηρίστηκε ηρωική, η μνήμη από το Ολοκαύτωμα και την αυτοθυσία δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ. Δεν θα επιτρέψουμε όλοι εμείς να σβήσει, τιμώντας κάθε χρόνο τους προγόνους μας, που άφησαν πίσω τους μια παρακαταθήκη ηρωισμού και αυταπάρνησης για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Σήμερα θυμόμαστε την επανάσταση, τις σκληρές μάχες, την πολιορκία, την εισβολή, την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης και τη σφαγή και αιχμαλωσία των επαναστατημένων Ελλήνων. Μετά τα τραγικά γεγονότα και τις αγριότητες των κατακτητών ενάντια στον πληθυσμό της Νάουσας, η επανάσταση στη Μακεδονία ουσιαστικά έσβησε. Όμως έμεινε το παράδειγμα των Ναουσαίων ηρώων ζωντανό και τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και την ένωση με την Ελλάδα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη να ανατρέξουμε στο παράδειγμα του Ολοκαυτώματος, να το μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές και να αντλήσουμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, ενωμένοι, έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο ιστορικό μας καθήκον».

 

επιστροφή στην κορυφή