ΡΟΗ 24/7:

Στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ο Απ. Τζιτζικώστας (ΦΩΤΟ)

220511 Diaskepsi4

Επαφές με τον Γάλλο Πρόεδρο Μ. Μακρόν

Στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε με κεντρικούς ομιλητές την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

220511 Diaskepsi7

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον Πρόεδρο Μακρόν και μετά το πέρας της Ολομέλειας, με την οποία ολοκληρώθηκε και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου ενεργό ρόλο είχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, επισήμανε:

«Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ήταν μια κορυφαία διεργασία για τη δημοκρατία, για την πολυφωνία, για τον πλουραλισμό στην ΕΕ. Ήταν ακόμη ένα βήμα για να έρθει η ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες και η συμβολή των Περιφερειών και των Δήμων για την επόμενη μέρα, για το αύριο της Ευρώπης αποδείχτηκε κρίσιμη. Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών κινητοποιήσαμε τις τοπικές κοινωνίες, ενημερώσαμε τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη για τον διάλογο, μέσω του οποίου θα συνδιαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον, και μεταφέραμε τη φωνή, τις απόψεις, τους προβληματισμούς και το όραμα των πολιτών στην ηγεσία της ΕΕ. Η ΕΕ μπορεί να πάει μπροστά μόνον όταν οι πολίτες ενδιαφέρονται και πιστεύουν σ' αυτή. Γι' αυτό επιμένω πως οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να διαμορφώνονται από κάτω προς τα πάνω. Με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες, αλλά με βάση την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, με βάση το κοινό μας μέλλον. Μέσα από τους τοπικούς διαλόγους που διοργανώσαμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, οι πολίτες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα: Ζητούν περισσότερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, απλούστευση των διαδικασιών, αμεσότητα στις πολιτικές, περισσότερη δημοκρατία, λιγότερη γραφειοκρατία, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και ισχυρότερο ρόλο στις αυτοδιοικητικές αρχές. Με τη δημοκρατική εντολή των πολιτών, προτείναμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρό ρόλο και να μετονομαστεί σε Ευρωπαϊκή Συνέλευση των Περιφερειών και Δήμων. Τώρα είναι η ώρα η Ευρώπη να αλλάξει ριζικά, να ακούσει τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Για να φέρουμε πραγματικά την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της και ειδικά στις νεότερες γενιές. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκληρώθηκε, όμως ο διάλογος με τους πολίτες πρέπει να συνεχιστεί και οι αλλαγές να προχωρήσουν άμεσα».

220511 Diaskepsi1

επιστροφή στην κορυφή